2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon, Maskeli Depresyon ve Tedavisi
MAKALE #12523 © Yazan Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ | Yayın Nisan 2014 | 15,801 Okuyucu
DEPRESYON

Depresyon bir mutsuzluk hastalığıdır ve depresif belirtiler ile ayrılması gerekmektedir. Depresif belirti herkeste her zaman görülebilir. Gün içinde yaşanan olaylar insanları olumsuz etkiler ancak, olayların gidişatına göre depresif belirtiler ortadan kalkar ve insanlar yeniden mutlu hissederler. Depresyondaki kişi ise yaşadığı olayı çözümsüz olarak görür ve ileride de çözüleceğine dair umudu yoktur.

Depresif hastaların düşünceleri bir kayıpla meşguldür. Bu durumun depresyonu tetiklemesi için, kaybın kişi için hayati öneme sahip olması gerekir. Bu kayıp sevdiği bir yakının vefatı, işini kaybetme ya da bir uzvunu kaybetme gibi göze çarpan bir olay veya kişisel alanda bir değer kaybı şeklinde olabilir. Örneğin; eşin sevgisinin zaman içinde azalması ve eşin uzaklaşması, kişinin hedefleri ile kapasitesi arasında uçurum olması depresyonu tetikleyebilir. Depresyon hastası vazgeçilemez ya da telafi edilemez bir şeyi kaybettiği düşüncesindedir. Üzüntü, hayal kırıklığı ve kayıtsızlık yaşar. Bu duygular motivasyonunu ortadan kaldırır, onu umutsuzluğa sevk eder ve intihara sürüklediğini düşünür. Bu tabloda, kişiyi intihara götüren en önemli belirti ümitsizliktir.

Depresyondaki kişi her şeyden vazgeçme ve ilgisizlik eğilimi içindedir. Herhangi bir işe teşebbüs etmek istemez, hatta yataktan kalkmak, giyinmek, kişisel bakımını/ihtiyaçlarını karşılamak gibi en temel işleri bile yapacak gücü bulamaz.

Depresif hastaların düşüncelerinde aşırılıklar ve genellemeler söz konusudur, geleceklerine dair düşünceleri olumsuzdur. “İşler yolunda gitmiyor”, “bu durum hiç değişmeyecek”, “hayat anlamsız”, “çabalamak boşuna” şeklinde genelleme yönünde eğilimleri vardır.

Hayata karşı beklentileri yüksek olanlar ve mükemmeliyetçi yapıda olanlar, hayatın olağan akışı içinde karşılaştıkları aksiliklere bağlı olarak hayal kırıklığına uğramaları nedeniyle depresyona daha yatkındırlar. Yanı sıra dış odaklı (başkalarına bağımlı) olanlar, herkesten onay-beğeni-takdir bekleyenler, takıntılı ve yanlışa tahammülsüz olanlar, “başkaları benim hakkımda olumsuz bir şey konuşmasın/düşünmesin” diyenler, şüpheci olanlar depresyona daha eğilimlidirler.

Depresyon belirtileri şöyledir:

• Uyku bozuklukları (azalma-çoğalma)
• İştahsızlık ya da iştah artışı,
• Cinsel istek azalması,
• Konsantrasyon (düşünceyi odaklama) güçlüğü, unutkanlık
• Yaşama karşı ilgi, istek azalması,
• Enerji azalması, sürekli yorgunluk
• Depresif duygu durumu: Üzüntü, mutsuzluk, sinirlilik, huzursuzluk, gerginlik, ağlama
• Ölüme dair düşüncelerin sıklıkla akla gelmesi

Bu belirtiler klinik anlam ifade eder ve 15 günden fazla sürmesi halinde uzman yardımı almak önemlidir.

Depresyonda olan kişinin yakınları, “kendi kendinin doktoru ol”, “kendi kendini iyileştir”, “bir tatile çık”, “al şu kitabı oku bak seni anlatıyor”, “gez toz biraz havan değişir” gibi önerilerle yardımcı olmaya çalışırlar. İyi niyetle dahi olsa dışarıdan yapılan bu müdahaleler, kişi tarafından baskı olarak algılanır ve bütün bunları yapacak gücü kendinde bulamadığından, kendini daha da kötü hisseder.


MASKELİ (ÖRTÜLÜ) DEPRESYON

Depresyon belirtilerinin göz önünde olmaması, maskeli (örtülü) olmasıdır. Depresyonda baskın olan mutsuzluk, bir şeyden zevk alamama maskeli depresyonda gözlenmez. Depresyon belirtileri organlar aracılığıyla görülür. Kişide sağlık problemleri baş gösterir. Mide, bağırsak problemleri, sürekli ve gezen ağrılar, tansiyon şikayetleri, alerjiler, solunum problemleri, nefes darlığı, uyku bozuklukları, çarpıntılar, bulantı ve kusmalar gözlemlenir. Sağlık problemleri nedeniyle hekime başvuran hastalar, hastalığının psikolojik olduğu cevabını alırlar. Özetle maskeli depresyon, depresyon belirtilerinin organların diliyle ifadesidir.

TEDAVİ

Depresyonda ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanır.

Depresyonda beynin ön bölgelerinde bozulma olur ve beyin, bazı kimyasal maddeleri az salgılamaya başlar. Özellikle mutluluk hormonu denilen serotoninin az salgılanmasının depresyondaki rolü büyüktür. Buradaki değişim ruh halini de etkiler ve bunu düzenlemek adına ilaç tedavisi uygulanır.

Terapide amaç; hastanın kendisini çökmüş, çaresiz, güçsüz ve kaybeden değil; güçlü görmesini sağlamaktır. Hastanın sağlığına kavuşması, onun hatalı düşünce sisteminin tekrar yapılandırılmasına bağlıdır. Hastanın yanlış düşünce kalıplarını değiştirmek ve uyumsuz tutumlarını göstermek için farklı teknikler kullanılmaktadır.

İlaç tedavisinin tek başına yeterli olduğu hastalar da vardır. Psikoterapi ise tedavinin başarısını ve hızını arttırır. Hastanın hatalı düşünce sistemi değiştirilmediği sürece, ilaç kullanmasına rağmen hastalığı tekrar eder. Psikoterapi ile hastalığın tedavisinin yanı sıra, kişiye hastalığın tekrar etmesini engelleyecek baş etme yöntemleri de öğretilir. Böylece hasta tekrar edebilecek bir depresyon karşısında daha donanımlı ve güçlü hale gelecektir.

Kişinin sağlığına kavuşması; kendi çabasına, randevularına düzenli katılımına ve tedavisine uymasına bağlıdır. Bilinmelidir ki, depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır.

Funda GÜL YILMAZ
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon, Maskeli Depresyon ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi68 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Funda GÜL YILMAZ'ın Makaleleri
► Ergenlerde Depresyon : Maskeli Depresyon Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Maskeli Depresyon Psk.Nur GEZEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon, Maskeli Depresyon ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:53
Top