2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Sıkmanın Botoksla Tedavisi
MAKALE #12909 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Temmuz 2014 | 3,169 Okuyucu
GECE UYURKEN NEDEN DİŞLERİMİZİ SIKARIZ?

Uykuda vücudun dinlenmesi, gevşemesi gerekirken yorgun ve stresli geçen günlerin sonunda tam gevşeyemeyiz ve stresimiz kaslarımızı gergin tutar. Gece, uykuda en çok da faaliyete geçen çiğneme kasları olur. Kısaca bilinç dışı gelişen diş sıkma ve gıcırdatma durumu, stresin dışa vurumudur.

DİŞ SIKMANIN NE GİBİ ZARARLARI VAR

Aşırı faaliyet gösteren bir organ veya mekanik bir makine de olsa zamanla yorulur ve yıpranır. Öngörülebilen zamanından önce aşınmaya uğrar. Mesela bazı kişilerde dişlerde aşınma, bazı kişilerde diş etiçekilmeleri ve beraberinde dişte sıcak soğuk hassasiyeti, bazı kişilerde de bunların ikisi bir arada ağız içi bulguları olarak görülebiliyor.

Çene ekleminde de ağrı, aşınmaya bağlı tıkırdama gibi bulgularla karşılaşabiliyoruz. Ancak son yıllarda fark edildi ki bu bulgular tespit edilmeden çok önce ilk olarak aslında hastalarımızda kas yorulmasına, aşırı faaliyetine bağlı olarak birtakım şikayetler oluyor.

Örneğin diş ağrısı, kulak ağrısı veya baş-boyun ağrısı gibi algılanan kas ağrıları olabiliyor hastalarımızda. Bizler bunları erken tespit edebildiğimizde tedavi etmesi hem kolay oluyor hem geri dönüşü mümkün olmayacak hasarları önlüyoruz.

Diş sıkmanın çene ve dişlere getireceği zararlar botoksla nasıl engelleniyor?

Kalıcı hasarlardan önce çeneyi kapatan kaslarda aşırı hareketlilik başlamıştır, bunun arkasından diş aşınır, dişeti çekilir, eklem aşınır vs. Botoks ile kasta veya kas gruplarında çalışmayı azaltmak hedef alınır. İlaç, kasın tamamında değil de zerk edildiği yerdeki kas liflerinde çalışmayı azaltır.

Bu etki 4-6 ay gibi belirli bir süre vardır ve sonra kas eski gücüne geri döner. Ancak tam anlamıyla eski gücüne de dönemez bilimsel araştırmalar bize yüzde yirmi güç kaybederek eski gücünün sadece yüzde seksenine geri dönebildiğini göstermiştir. Tam da bu yüzden yani yüzde yirmi güç kaybı bizim tedavilerimizde istediğimiz bir şeydir. Yoksa ilacın zerki sonsuza dek sürerdi. Altı aylık periotlarla yapılan iki, üç bazen dört kerelik enjeksiyon istediğimiz sonuca ulaşmamız için yeterli geliyor.

Faydaları neler ?

Öncelikle gece ve gündüz diye bir ayırım olmaksızın diş sıkma gibi kötü bir alışkanlığın önüne geçebiliyor. Diş sıkmanın yol açabileceği zararları önlüyor.

Erken diş kaybı yaşayan kişilerde tek taraflı çiğnemeye bağlı olarak kullanılan tarafta çiğneme kası büyür, kullanılmayan tarafta ise incelme olur bu durum yüzde asimetrik bir görünüme yol açar. Karşıdan bakıldığında yüz kullanılmayan tarafa doğru dönüyor gibidir.

Hatta dokulardaki bu kayma, dönme ve yer değiştirme olayları alt gözkapaklarında, burunda bile asimetrik bir görünüm olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bazı kişilerde diş sıkma ile tetiklenen veya diş sıkmaya eşlik eden baş ağrısı sorunu da bulunmaktadır, bu kişilerde tam anlamıyla bir etki olmasa bile baş ağrısında azalma olduğu ifade edilmektedir.

Botoks hangi bölgelere ve nasıl uygulanıyor?

Şöyle tarif edebilirim yanaklarınızı avuçlarınızın içine aldığınızda ve ardından dişlerinizi sıktığınızda tam avuç içine gelen top gibi kabaran bölgeye yapılıyor. Çoğu zaman şakaklardan da ilave doz gerekiyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Sıkmanın Botoksla Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Sıkmanın Botoksla Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top