2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güncel Olayları Süzmeğe Yarayan Bir Taslağa Sahip Olmanın Yararları
MAKALE #13068 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2014 | 4,057 Okuyucu
GÜNCEL OLAYLARI SÜZMEĞE YARAYAN BİR TASLAĞA
SAHİP OLMANIN YARARLARI

“Günlük olaylarla herkes karşılaşır. Eğer insanın elinde bu olayları süzebileceği bir taslak yoksa, çok büyük güçlüklerle karşılaşmak kaçınılmaz olur.” Bu sözleri söylemiş olan adam, bu deneyi siyasi bilimlerle uğraştığı yirmi yıl boyunca edinmiştir: Adı da Henry Kissinger’dır.

Kissinger’ın bu konuda söyledikleri politikada, meslek alanında ve her birimizin yaşamında geçerlidir. Her gün gelen etkileri kendi ölçütlerinin süzgecinden geçirmesini beceremeyen, bu etkilerin önünde bir güvensizlik anaforuna sürüklenir, kendi istek ve hedeflerinden kopar. Yukarıda sözünü ettiğimiz taslağa sahip olmayan, ondan davranışlarının desteği olarak yararlanma yanın davranışları geniş ölçüde anlık etkilerle biçimlenir. Böyle birinin bugün bulduğu sandığı güvence, yarın elinden uçup gidebilir.
Buna karşılık uzun vadeli hedeflere göre yapılmış bir taslağa sahip olan, anlık etkileri iyi değerlendirebilmenin koşulunu yerine getirmiş olur.

Böyle bir taslağın yararları kısaca şöyle özetlenebilir:
-Bir taslağa sahip olmak ve onu izlemek, insanın günlük olaylar kargaşası içerisinde nasıl davranacağını bilmesi demektir.
-Uzun vadeli bir taslak, günlük olaylar içerisinde yapmak zorunda olduğumuz sıçrama ve atlamalarda altımıza gerilmiş bir emniyet ağı gibidir.
-Böyle bir taslağa sahip olmayanlar, bir çok politikacılar için söz konusu olan bir tehlikeyle karşılaşırlar: bir çok politikacılar yalnızca günlük başarıları ve bir dahaki seçimleri düşünürler. Halkın ilk anda kolay sevemeyeceği kararları ise, bu kararlar sonunda çözülmesi olanaksız bir soruna dönüşüne değin geciktirirler.

DOĞRU TASLAĞI BULABİLME AÇISINDAN ÖNEM
TAŞIYAN NOKTALAR;
1.Nokta : Ne istediğini bilmek
Hayatta ne istediğinizi gerçekten bilip bilmediğinizi düşündünüz mü hiç? Başkalarını etkilemek
İçin, gösteriş olsun diye elde etmek istediğiniz şeylerden söz etmiyorum. Ama durum insanın hayatta gerçekten ne istediği açısından ele alındığında, ortaya şöyle bir tablo çıkar:
-Bazı insanlar hayatta ne istediklerini gerçekten bilirler ve isteklerine erişmek için gerekeni yaparlar.
-Bazı insanlar ise hayatta gerçekten ne istediğini bilmez, ayrıca bilmekte istemez. Bu gibileri, kendi istekleri karşısında korku duyarlar. Şöyle dediklerini duyabilirsiniz: “Gerçekten istediğimi nasıl olsa hiçbir zaman elde edemem, o halde gerçekten ne istediğim üzerinde düşünmemin bile bir yararı yok.” Bu kişiler, genellikle herkes tarafından isteneni istemeyi yeğlerler, çünkü bu tür isteklerin bir rizikosu yoktur. Başka deyişle bu kişiler, gerçekten ne istediklerini bilmezler. Bilinçlerinde bir istek filizlenir filizlenmez “Elde edebilir miyim bunu?” Bu isteğimi gerçekleştirmem doğru olur mu? Sonra başkaları ne der? Başarısızlığa uğrarsam ne olur? gibi o isteği doğduğu anda boğmağa elverişli sorular kafalarda belirir.
-Bazı insanlar ise istediklerini çok iyi bilirler. Gerçekte ise istediklerinin farkında bile değildirler. Bu gibileri, yukarıda sözünü ettiğimiz guruptan bir noktada ayrılır: Başkalarında ne istediklerini çok iyi bildikleri izlenimini yaratmağa büyük önem verirler. Böylece de başkalarına karşı bir üstünlük duygusuna sahip olurlar. Bu tür insanları hiç kuşkusuz siz de tanıyorsunuzdur. Onlar, her zaman her şeyi bilen insanlardır, özellikle her şeyi daha iyi bilen insanlar.
Oysa bizim burada sözünü ettiğimiz “ne istediğini bilmek” yalnızca kendi içimizden doğan ve
yalnızca bizi ilgilendiren isteği dile getirir. Kilo vermek istiyorsak, bunu biraz kilo verince kendimizi daha sağlıklı hissedeceğimizi bildiğimiz için mi yapacağız, yoksa başkalarının gözüne daha güzel görünmek için mi? Bu ikisi arasında gerçekten önemli bir fark vardır.
Demek ki gerçekten ne istediğimizi saptayabilmek için kendimize şu soruları sormamız zorunludur:
-İstediğimi gerçekten kendim istiyor muyum?
-Yoksa bu isteğimin nedeni, yalnızca başkalarının hoşuna gitmek isteği midir?

2.Ne yapabileceğimizi bilmek
Abartmaya kaçmadan şu noktayı belirtebiliriz: Ne yapabileceğini bilmeyen insanların sayısı, en azından gerçekten ne istediğini bilmeyen insanların sayısı kadardır.
Burada da insanları üç guruba ayırabiliriz:
-Bazı insanlar kendilerini ve yeteneklerini alabildiğine küçümserler.
-Bazı insanlar, tam tersine, bunları alabildiğine büyütürler.
-Kimileri de kendine ve yeteneklerine ilişkin değerlendirmeyi doğru yapar ve hayatta elde etmek istediği her şeyi de buna göre planlarlar. Bu kişiler, kendi kendileriyle uyum içerisinde olan ve elinizdeki kitapları okumalarına gerek bulunmayan ender insanlar arasında yer alırlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Güncel Olayları Süzmeğe Yarayan Bir Taslağa Sahip Olmanın Yararları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Boşanmanın Çocuklara Yararları Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Mutlu Olmanın Yolları Psk.Deniz AKINCI
► Sağlıklı Olmanın Tarihçesi Psk.Suna BAYRAM
► Mutlu Olmanın Formulü Psk.Kumru ŞERİFOVA
► Evlilikte Eş Olmanın Önemi Psk.Namık ACAR
► Başarılı Olmanın Önündeki Engeller ÇOK OKUNUYOR Psk.Kübra Nur KOBAN
► Tek Çocuk Olmanın Getirdiği Sorunlar Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Güncel Olayları Süzmeğe Yarayan Bir Taslağa Sahip Olmanın Yararları' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:54
Top