2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikologların Hep Gözardı Edilen Esas İşlevi
MAKALE #13128 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Eylül 2014 | 6,067 Okuyucu
KAPALI BİR TOPLUMDA PSİKOLOG DESTEĞİNİN ZORLUĞU
02/09/2014

İnsan sosyal bir canlıdır. Bu sebeple kaygıları, korku ve çekinceleri vardır. Bunlar bazı şeyleri içimizde saklı tutmaya, bir yığın sıkıntıyla baskılamaya, çoğu zaman farkında dahi olmadan bastırarak bilinç dışına itmeye yol açar. Hem bastırmak hem de bunu yaparken yaşanılan zorlu çatışmalı süreç psikolojimizi büyük ölçüde hırpalar.


Bilinç dışına ya da altına itmek itilen şeylerin orada kendi kendine yok olması demek değildir. Bilakis oradan bizi etkilemeye, hatta bu etkisini günden güne artırmaya devam etmesi demektir. Bilinçaltına itilen duygular, anılar, itkiler, arzular, eğilimlar vs. genellikle bilince kılık değiştirerek çıkar. Sözgelimi başınız ağrır, kendinizi sebepsiz yere bunalmış hissedersiniz, durup dururken moraliniz düşer, hiç bir görünür neden yok dediğiniz halde karamsarlaşırsınız vs. Bir de bir uzmana giderseniz bu süreçte yaşadığınız bu sıkıntının adı birden ya depresyon hastalığı olur ya panik atak bozukluğu ya da başka bir şey!


Bu etkiyi yok etmek, içimizde biriken ve psikolojimizi zehirleyen bu duygusal atığı yok etmek, bunun için de dışarıya akıtmak gerekir. Akıtmak ancak yüzleşmekle mümkündür. Her yüzleşme işi cesaret, güven, mahremiyet ister. Bunun için ise bu işin uzmanı olan profesyonel bir el gerekir. Bu kişi profesyonel manada bir psikologtur.


Anlatamadıklarımız, soramadıklarımız, ifade ederek paylaşamadıklarımız, velhasıl bir çok gerekçeyle içimizde saklı tuttuklarımız içimizde kala kala bayatlıyor, derken ruhumuzu zehirlemeye başlıyor. Kısa sürede zehirli bir atığa dönüşüyor bu birikim. Adı şu ya da bu olan çoğu sıkıntı ve sorunun altında aslında bunlar yatıyor.


Gizli, karmakarışık iç dünyamızla güven, rahatlık ve mahremiyet sağlayan bir psikolog nezaretinde yüzleşmek sözü edilen duygusal zehri dışa akıtmak oluyor. İşte o zaman büyük bir duygusal yük kalkıyor üstümüzden. Sonra ise arada hiçbir alaka ve bağ yok sandığımız nice sorun birden ortadan kaybolup gidiveriyor.


Günümüzde psikoloğun bu esas işlevi unutulmaya yüz tuttu. Herkes psikoloğu sorunu olunca gidilen ve sorununu çözen teknik bir kişi olarak sınırlı bir biçimde algılıyor artık. Daha doğru bir anlatımla psikolog psikiyatrist gibi algılanır ve sadece bu sınırlı yönünden yararlanılır hale geldi. Bunda psikologlardaki psikiyatistlik özentisinin, bahsini ettiğim işlevi Güzin Ablalık olarak görmelerinin, dolayısı ile bu işi basit algılamalarının ve bu yazıda bahsini ettiğim kapalı bir toplumda yaşama faktörünün rolü oldukça fazladır. Bugün psikologluk bu ve benzeri nedenlerle sadece klinik yardımla özdeş algılanır bir hale gelmiş durumdadır. Ruhsal yardım ilaca, psikologluğun bu mühim işlevi de klinik yardıma indirgenmiş haldedir.


Oysa psikolog sırdaştır, dert ortağıdır, iç dünyamızla yüzleştiğimiz, konuşamadıklarımızı konuştuğumuz, anlatamadıklarımızı paylaştığımız, bizi bizden daha iyi tanıyan, bundan en ufak bir çekince, rahatsızlık ve tedirginlik duymadığımız kişidir. Bize bu imkanı sunan şeydir aslında psikolog desteği... Böylece sayesinde büyük bir stresten ve duygusal baskıdan kurtulduğumuz kişidir... Psikolog desteği ruh dünyamızın röntgenidir.


Bütün bunların mümkün olabilmesi için sadece uygun bir psikoloğa değil; uygun bir insan kumaşına da ihtiyaç vardır. Aksi halde bu özel iletişim köprüsü asla kurulamaz. Nasıl ki bir kadın doğum uzmanına gitmek kadın doğum uzmanı - hasta ilişkisini yanlış anlamayı gerektirmez; aynı şey psikolog - danışan ilişkisi için de geçerlidir.


Yani psikologla her şeyimizi konuşmak çoğu kişinin zannettiği gibi ahlaksızca bir eylem değildir. Çoğu kişi bir psikologla konuştuğunu unutur, bu görüşmeyi sıradan bir kişiyle zevkine yapılan bir haz muhabbeti gibi algılar. Böylece çoğu kişi daha görüşmenin başında kendisini kötü hisseder, derken bu yardım süreci çoğu zaman daha başlamadan biter.


Oysa kendini kötü hissetmek kötü bir şey yapılıyor olduğunun işareti değildir. Sadece alışık olunmayan bir şey yapılmasının alametidir. Ancak çoğu kişi hislerini yanlış tanır. Bir çok kişi his denilen bu duyguya bakarak karar verir; yaptıkları şeyin yanlış yahut doğru olduğuna!


Sonuç olarak bizim gibi kapalı, cinsiyet ayrımını ve cinselliği aşırı önemseyen, bu nedenle de alınganlığın, art niyetin, buluttan nem kapmanın baskın; ön yargının, genellemenin, suçlama ve yargılama eğilimlerinin de son derece yaygın olduğu bir toplumda tüm şartların hakkıyla sağlandığı nitelikli bir psikolog desteği pek mümkün olmaz!


Bu nedenle bizim gibi kapalı toplumlarda daha çok hastalığa giden uzun yolda işe yarayacak olan psikolojik destekten pek yararlanılamaz; önce hasta olunur, sonra bir hekime gidilir ve ilaç alınır. İlaç fayda etmezsa şayet bir psikoloğa gelinir, ondan da ilaçtan bile daha çabuk ve kesin bir yardım beklenir. Bu mümkün olmayınca daha onun da kapısına pek uğranılmaz.


İlgili bakanlığın bile halen psikologları yanlış anladığı, bu nedenle de yanlış bir alanda ve dar bir işlevle kullandığı bir ülkede daha başka bir şey de beklenemez zaten!


Psikolog

İzzet GÜLLÜ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikologların Hep Gözardı Edilen Esas İşlevi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     22 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Psikotik Bozuklukların Tedavisinde Psikologların Yeri ÇOK OKUNUYOR Psk.Gülnaz ATEŞ
► Anne İşlevi Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Baba İşlevi Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Travmanın İşlevi ve İşleyişi Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikologların Hep Gözardı Edilen Esas İşlevi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:22
Top