2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite, Metabolik Sendrom, Kan Basıncı, Inflamasyon, Adiponektin, Böbrek Fonksiyonu
MAKALE #13221 © Yazan Dyt.Perran AYDEMİR | Yayın Eylül 2014 | 4,114 Okuyucu
OBEZİTENİN TANIMLAMASI:

Aşırı kilo ve obezite terimleri bilimsel literatürde ve günlük yazışmalarda genellikle birbirlerinin yerine kullanılsa da, bu iki kavram farklıdır.Obezite vücutta aşırı yağ birikimi için kullanılan bir terimdir ve insan sağlığı açısından major bir risk faktörü olan genel bir halk sağlığı problemidir. Kilo fazlalığı ise vücut ağırlığının referans değerlerinden fazla olması olarak tanımlanmaktadır.

Aşırı kilo; boyuna ve yaşına göre standarttan daha kilolu olanları, obezite ise aşırı vücut yağını belirtir. Aşırı kilolu bireylerde vücut yağı depoları fazla olabilir, ama kas kitlesi fazla olan çok aktif insanlar vücut yağlarının düşük olmasına rağmen boylarına göre standarttan biraz daha ağır olabilirler. Bu durumda insan aşırı kilolu olabilir ama aşırı yağlı olmayabilir.

Obezite geleneksel olarak vücut yağ depolarına dayanarak sınıflandırılmıştır. Şimdilerde ise obezite yaşa ve boya göre olan standartlardan çok daha fazla kilolu olmak şeklinde tanımlanmaktadır. Boy standartlarına göre çok daha ağır olan bireylerin fazla miktarda vücut yağı depoladıkları kabul edilir.Yanlışlıkla obez olarak sınıflandırılacak kadar aşırı kas kitlesi olan atletlerin dışında, bu sınıflandırma yaklaşımı oldukça iyi işlemektedir. Klinik olarak zaten atletik insanların vücut yağının fazla olmayacağı açıktır ama bu sınıflandırma hatası klinik olmayan ortamlarda sorun olabilir.

Obezite diyabet, kardiyovasküler ve böbrek gibi tıbbi koşulları iyi karakterize bireyleri etkilenen predispoze, insülin direnci, inflamatuvar yanıt, dislipidemi, ve yüksek kan basıncı gibi risk faktörleri, bir takımyıldızı kardiyorenal metabolik sendrom gelişimi ile ilişkilidir kronik bir hastalıktır. Çalışma yaştaki, yalın gönüllüleri ile karşılaştırıldığında obez bireylerin bir grup metabolik ve inflamatuar bozukluğu, böbrek sodyum retansiyonu ve artmış kan basıncı arasında bir ilişki kurmak için tasarlanmıştır.

Obezite, sanayileşmiş ve non-sanayileşmiş ülkeler için birinci dereceden bir halk sağlığı sorunudur. Farklı toplumlarda obezite prevalansı özellikle fiziksel aktivitede azalma ve diyet gibi çevresel faktörlere de bağlıdır. Günümüzde, artan sanayileşme ve modern yaşam tarzı ile, yüksek yağ ve karbonhidrat içerikli diyetlerle nüfusun beslenme alışkanlıkları değişti. Bu yönler, dünya çapında aşırı vücut yağı Kiloluluk ve obezite, kardiyovasküler hastalık, dislipidemi, tip 2 diyabet, nörolojik hastalığı, kronik böbrek hastalığı ve kanser sıklığındaki artışı da beraberinde getirdi.

Obezite ile igili çalışmalar yüksek kan basıncı obez olmayan kişilerde daha az obezlerde daha sık olduğunu göstermiştir Bir çok prehipertansif bireylerde kan basıncını yükselten önemli bir faktör olarak gözükmektedir. Bu şekilde, deneysel çalışmalar, sürekli kan basıncı yükseltir ve kilo kaybı sodyum tüketimi değişiklikleri kan basıncı düşer, hatta bir kaç hafta arasında bir süre boyunca, ağırlık artışı göstermiştir. Son zamanlarda, laboratuarda çalışma proteinüri ve epidermal mezenkimal geçiş dönüşümün kanıtı paralel podosit hasarını yüksek yağ diyet alımı ile uyarılan obezite böbrek fonksiyonu ve böbrek sodyum ve su retansiyonu uzun süreli kaybıyla ilişkili olduğunu göstermiştir . Ancak, neden-sonuç ilişkileri kurma, insanlarda obeziteye bağlı hipertansiyon ve obezite gelişimi sırasında izlenecek böbrek, endokrin ve kardiyovasküler fonksiyonu ardışık değişikliklere izin uygun hayvan modellerinin eksikliği engel olmuştur. Obezite ve hipertansiyon arasındaki bu ilişki yaygın olarak kabul edilmesine rağmen, kan basıncında ağırlık ilgili değişiklikler sorumlu mekanizmalar ortaya konamamıştır.

Hipertansiyon İçin Riskiniz

Hipertansiyon riski göstergeleri obezite, abdominal obezitenin ve kilo alımını içerir. Obezite kilo ve boy tarafından belirlenir vücut kitle indeksi (VKİ) ile ölçülür. BMI çok çoğu toplumlarda vücut yağ doğrudan önlemler ile ilişkilidir. Normal BMI fazla kilolu, 20-25 ise 25-29,9 ve obez fazla 30 (5). Değil sadece VKİ hipertansiyon riskini belirlemek için önemlidir, ama yağ dağılımı olarak iyi.

Karın kısmında yağ dağılımı abdominal obezite denir. Abdominal obezite erkek ve kadınlar için 88 cm (35 inç) (9,10) için bel çevresi daha büyük olduğunu 102 cm (40in) tarafından tanımlanır. Abdominal obezite hipertansiyon gelişmesi konusunda büyük etkiye sahiptir.

Kilo alımıyla hipertansiyon gelişme riski arasında ilişkili bulunmuştur.

Diğer taraftan, ağırlık kaybının, kan basıncında belirgin bir düşüşe yol açabilir. Bir çalışmada 181 kilolu hipertansif hastalarda dört yıllık izlemde, yüzde 10 kilo kaybı, kan basıncında 4.3 / 3.8 mmHg düşüş ortalama ürettiğini gösterdi.

Lipid ve glukoz metabolizmasında anormallikler yağ dağılımı ve total vücut ağırlığı ile ilişkili görünmektedir ve obez hastalarda diyabet oranı yüksektir.

Obezite artan LDL-kolesterol düzeyleri ile kalp hastalığı riskini (kötü kolesterol) ve azaltılması HDL-kolesterol düzeyleri (iyi kolesterol) yükseltir. Bu miyokard enfarktüsü (kalp krizi) neden olabilir ateroskleroz (kalp damar sertliği), üretir.

Obezite aynı zamanda glukoz toleransını azaltmak ve sol ventrikül hipertrofisi (kalp genişlemesi) gelişimine zemin hazırlayan diyabet riskini artırır. Kalp vücuda kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekli olduğundan, sol ventrikül hipertrofisi obez hastalarda üretilebilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde obez insanların yüzdesi artıyor ve 1999-2000 bir ankette, Amerika Birleşik Devletleri'nde obez insanların yüzdesi yüzde 33,5 (4) idi. Obezite ile ilişkili diğer tıbbi sorunlar yaşam beklentisi, koroner kalp hastalığı, diabetes mellitus, safra taşı, osteoartrit, anormal kolesterol (kan yağları), felç, uyku apnesi, erkeklerde kanser (kolon ve prostat azaltılmış arasında; kadınlarda rahim ve safra kesesi kanseri ).

Hipertansiyon ve Obezite

Hatırlanması gereken en önemli konu obezite hipertansiyon ile ilişkilidir ve hipertansiyon genel sağlık ve yaşam beklentisini etkileyebilecek birçok diğer hastalıklar ile ilişkili olmasıdır.

Besleneme önerisi

Kilo kaybı tansiyonun azaltılması ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi en önemli adımdır.

•Sodyum alımı 1,5-2,5 gr. arasında (4-6 gr. tuz) tutulmalıdır. Bu alımı sağlayabilmek için yemeklere tuz ilave edilmemeli, gerekirse tuzsuz ekmek kullanılmalıdır. Tuzlu ve salamura besinlerden uzak durulmalıdır.

•Alkol alımı mutlaka sınırlandırılmalı. Haftada en fazla 2-3 kere olmak şartı ile kadınlarda 1 kadeh, erkekler ise 2 kadehin üstüne çıkılmamalıdır. Çünkü alkolün tansiyon üzerine etkisi kadınlarda daha yüksektir. Toplumlarda % 5 oranında alkol alımına bağlı olarak hipertansiyon görülmektedir.

•Doymuş yağ asitlerini çok içeren tereyağı, sade yağ, iç yağ ve katı margarinler kullanılmamalıdır. Sıklıkla zeytinyağ ve diğer bitkisel sıvı yağlar tercih edilmelidir.

•Yeşil yapraklı sebzelere soframızda da mutlaka yer almalıdır. Tere, roka,yeşil soğan, maydanoz, kekik gibi besinler yemeklerdeki tuz azaltıldığında , yoğun tatları ile bu eksikliği giderirler.

•Paketlenmiş hazır şarküteri ürünlerinin tuz içeriği yoğun olduğu için mümkün olduğunca, bu ürünleri tüketmekten kaçınmalıdır.

•Kalorisi yüksek, rafine şeker içeren (pasta, kurabiye, kek, meşrubat ve hazır meyve suyu gibi) ürünler mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

•Doymuş yağ içermeleri nedeniyle salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünlerinden, yoğun tuz içeren salamura yiyecek ve soslardan uzak durulmalıdır.

•Haftada en az 3-4 gün 45 dk.lık düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Haftada en az 2 kere omega-3 açısından zengin olan balıkları tüketmeye çalışmalıdır.

Uzman Diyetisyen Perran AYDEMİR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite, Metabolik Sendrom, Kan Basıncı, Inflamasyon, Adiponektin, Böbrek Fonksiyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perran AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perran AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Perran AYDEMİR Fotoğraf
Dyt.Perran AYDEMİR
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perran AYDEMİR'in Yazıları
► Metabolik Sendrom Dyt.Gülce TAŞTEMEL
► Metabolik Sendrom Dyt.Merve KAYALI
► Metabolik Sendrom ve Beslenme Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Premenstural Sendrom (Pms) Dyt.Özge KELEBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Obezite, Metabolik Sendrom, Kan Basıncı, Inflamasyon, Adiponektin, Böbrek Fonksiyonu' başlığıyla benzeşen toplam 68 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Çocuk Kasım 2014
► Uykusuzluk ve Beslenme Kasım 2013
◊ Damacana Sudaki Tehlike Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:20
Top