2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Okula Uyum Sorunları
MAKALE #13234 © Yazan Psk.Meral YÜNCÜLER | Yayın Eylül 2014 | 3,934 Okuyucu
Çocuğunuza 'şımarıklığı bırak' diyerek kızmayın sen bebek misin?, şımarıklığı bırak' gibi cümlelerle okula yeni başlayan çocuğun korkularını hafife almanın, sıkıntıları daha da artırabileceğini unutmayın.
Çocuklarda okul korkusu yaşanabilir sorun kısa sürede çözülmezse sıkıntılar giderek büyüyebilir.

Bu durum çocuğun eğitim hayatını ve arkadaş ilişkilerini olumsuz etkileyebilir, uygun yaklaşımlar gösterilmemesi halinde çocuk okuldan soğuyabilir .

Okul korkusu herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir
'Okul, öğretmen, arkadaş çevresi değiştiğinde de okula gitmek istememe durumu ortaya çıkabilir. Çoğu durumda çocuk okuldan değil, anne-babasından ayrı kalacağından korkmaktadır. Bu durum okulun ilk haftasında, özellikle anasınıfı ve birinci sınıfa başlayan çocuklarda fazlaca görülebilir' .

Okul korkusuna karşı, çocuğun mümkün olduğunca çabuk okula başlaması ve sınıfına devam etmesi gerekmektedir.

'Okula yeni başlayan çocuğun korkularını hafife alarak 'sen bebek misin?, şımarıklığı bırak' gibi cümlelerle kızıldığında sıkıntıları daha da artacaktır. Çocuğun numara yaptığını düşünmek, çocukla alay etmek, kızmak, bağırmak durumu çözmek yerine daha da zorlaştırır. Yardım isteyen çocuğu azarlayarak hiçbir şey elde edemeyiz. Çocukların önemli bir kısmı ayrılığın üstesinden kısa sürede gelebilir.
Bebekliklerinde ayrılık kaygısı yüksek olan çocukların, okulöncesi dönemde de daha çok korku yaşayabilmektedirler. Bazı çocukların hayal güçleri diğer çocuklardan daha güçlüdür ve olasılıklar üzerinde daha çok dururlar . Bu çocuklar , daha yoğun korku yaşayabilirler .bebekliklerinde görsel yeniliklere daha duyarlı olan ve bu yenilikleri daha çok fark eden oğlanların ileriki yıllarda daha çok korku yaşadıkları ortaya konulmuştur, ama kızlar için bu bulgu geçerli değildir ( Bronson, 1970)
Birçocuğun anne babasının yanından ayrıldığında ağlaması için çok çeşitli nedenler vardır. Bunlardan biri yalnızca ağlamaya ihtiyaç duymasıdır. Belki anne babası ağlamasını kabul edemediği için , onların yanındayken rahatça ağlayamıyordur. Çocuk , ağlamasını daha rahat kabul edebilecek birilerinin yanına bırakılırsa , ihtiyaç duyduğu şekilde ağlayacaktır.
Aslında ağlayarak duygularını boşaltmak isteyen çocuklarını emzirme, sallama ya da eğlendirerek dikkatini dağıtma eğilimleri olan anne babalar, bütün iyi niyetlerine rağmen çocuklar için kontrol kalıbı oluşturacak biçimde davranmış olabilirler.
Bazı çocukların yumuşak oyuncaklarına, battaniyelerine ya da emziklerine bağlanması gibi bu "ihtiyaçları" vardır. Ağlamaları kabul edilemeyen ve desteklenmeyen çocuklar için bu bağlanmalar , duygularını baskılamalarına yardımcı olacak koltuk değnekleridir. Ebeveynden ayrılan çocuk ağladığında ayrılık nedeniyle ağlıyor gibi görünsede aslında yalnızca birikmiş duygularını dışa vuruyor olabilir.
Çocuğun anne babasından ayrıldığında ağlamasının ikinci bir nedeni de sürekli ilgi ve bakıma ihtiyaç duyduğu bir yaşta yaşadığı , acı çekmesine neden olan eski bir ayrılığı hatırlamasıdır. Bu durumda çocuk geçmiş travmasının etkilerini tümüyle iyileştirene kadar anne ya da babasından her ayrıldığında ağlayacaktır. Çoğun ağlamasının pek çok nedenleri olabilir , bunun farkına varmak nedenlerini araştırmak çözümü için çok önemlidir. Çocuğunuz yaşadığı okul korkusunun nedenini bulamadıysanız ve durum gittikçe kötüleşiyorsa ;
Durumun üstesinden gelemediğini düşünen aile vakit kaybetmeden bir uzmandan destek almalıdır.

Meral Yüncüler
Psikolojik Danışman&
Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Okula Uyum Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Meral YÜNCÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Meral YÜNCÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Meral YÜNCÜLER Fotoğraf
Psk.Meral YÜNCÜLER
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Meral YÜNCÜLER'in Makaleleri
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Uyum Sorunları Psk.Namık ACAR
► Okula Uyum Dr.Psk.Dnş.İlker KABA
► Okula Uyum Psk.Betül GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Okula Uyum Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuğunuzun Terapiye İhtiyacı Var mı? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Sınav Kaygısı Ocak 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:01
Top