2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklerin Etrafını Tanımada Olumlu ve Olumsuz Etkenler
MAKALE #13266 © Yazan Psk.Günay BAYDAROĞULLARI | Yayın Eylül 2014 | 3,277 Okuyucu
Etrafı tanımaya başlayan çocuk fiziksel ve gelişimsel yeterliliğine göre bunu başaracaktır. Önce bakım veren kişiyi, daha sonra aile üyelerini, daha sonra yakın çevreyi tanımaya başlyacaktır. Etrafı tanıdıkça etrafa karşı ilgisi daha da artacak ve onun gelişim basamakları için yararlı olan uyaranları almaa başlayacaktır. Bu uyaranlar ona ses, görüntü, dokunma, koku, ve tatma olarak gelecektir. Gelen sinyaller onun lisan, sosyal, motor, ve zihinsel gelişimine katkı sağlayacaktır. Sinir sisteminin gelişmesi bu uyaranlar ile hızlı bir şekilde olmaktadır. Nekadar dengeli ve yeterli uyaran olursa okadar iyi gelişme olacaktır.

Bir alana fazla miktarda gelen uyarılar başka alanların gelişmesine engel olabilir. Bu açıdan çocuğun oyun ve meşguliyetlerinin çeşitli olması ve dengeli bir şekilde dağılması faydalıdır.

Bebeğin etrafını tanımada olumsuz ve zararlı etkenler

*Beklenmedik aşırı gürültüBebeğin gelişim ortamı
*Ani tepkiler, çabuk sinirlenen bir ebeveyn
*Depresif ve mutsuz bir anne
*Sigara ve alkol kullanan anne ve baba
*Korkutucu ve travmatik olaylar, davranışlar
*Çocuğun güvensiz bir ortamda olduğunu hissettiren denyimler
*İlgisiz veya aşırı ilgili ebeveynler
*Sık sık yaşanan kazalar ve ihmal
*Bebeğin yardıma ihtiyacı olduğunda duyarsızlık veya gelişmesini engelleyecek kadar, her şeyde aşırı bir şekilde müdahale
*Sık sık olumsuz tepkiler ve negatif mesajlar
*Çocukta fark edilmeyen duygusal problem (görme,işitme vb.)
*Kronik hastalık veya ağır bedensel problemler
*Yeterli vakit ayırmayan ebeveynler
*Aşırı uyaran bombardımanı (fazla tv karşısında kalma gibi)
*Yetersiz dikkat süresi
*Yetersiz öğrenme ve dinleme isteği
*Aşırı mükemmeliyetçi ve kontrolcü anne ve babalar
*Aşırı kaotik aile ortamı ve ebeveynler arası çatışma



Bebeğin etrafını tanımada olumlu ve yararlı etkenler

* Olumlu ve rahatlatıcı çevre
*Yerinde ve normal tepkiler
*Destekleyici davranışlar
*Çocuğun güvende olduğunu hissettirecek tutum ve yaşanan deneyimler
*Yeri geldiğinde yeterli bir şekilde ilgi gösteren ebeveynler
*Seyrek kaza yaşanması ve bu konuda gösterilen hassasiyet
*Bebeğin yardıma ihtiyacı olduğunda duyarlılık ve müdahale
*Sık sık teşvik ve pozitif mesajlar ile cesaretlendirme
*Çocukta duygusal problem olmaması
*Yeterli vakit ayıran ebeveynler
*Yeterli uyaran veren etkileşim ortamı
*Yaşına uygun deneyimler ve tecrübe imkanı sunan ortamlar
*Yeterli dikkat süresi
*Yeterli öğrenme ve dinlenme kabiliyeti

İnsana verilen değer hayata ilk adım attığı andan itibaren başlar. Güzel bir isim, sevgi dolu bir ortam, ihtiyaçlarına cevap veren bakım verenler, onun davranışlarını yönlendiren olumlu eğitim yaklaşımı, pozitif bakış açısının hakim olduğu yönlendirmelerin yapılması gerekir. Hayata merhaba diyen bu küçük bedenler yarınların ve geleceğin erişkinleri olacaktır. Onlara sunulan çevre 'sen değerlisin' mesajı vermelidir.

Ana-baba olarak çocuğunuzun fiziksel güvenliğinden ve duygusal rahatlığından sorumlusunuz. Bir çocuğu büyütmenin tek bir doğru yolu yoktur. Ana-babalık tarzları değişir fakat çocuğunuz için yapılması gerekenler aynıdır.
*Besleyici gıdalar, düzenli sağlık kontrolleri, aşı ve sporun yanısıra, çocuğunuza güvenli bir ev ve çevre sağlamak için elinizden geleni yapın. *Çocuk gelişim dönemlerini öğrenin, böylece çocuğunuzun yapabileceğinden azını ya da fazlasını beklemeyin.
*Çocuğunuzu duygularını ifade etmeye teşvik edin ve duygularına saygı gösterin. Çocuğunuza herkesin acı, korku, öfke ve kaygı yaşadığını anlatın. *Bu duygularının kaynaklarını öğrenmeye çalışın. Çocuğunuzun öfkesini olumlu bir şekilde, şiddete başvurmadan göstermesine yardım edin.
*Aranızdaki saygı ve güveni geliştirin. Anlaşamadığınızda bile sesinizi yükseltmeyin. İletişim kanallarını açık tutun.
*Çocuğunuzu dinleyin. Çocuğunuzun anlayabileceği kelimeler ve örnekler kullanın. Onu soru sormaya teşvik edin. Rahatlık ve güven verin. Dürüst olun. Olumluluklar üzerinde durun. Her konuda konuşmaya istekli olduğunuzu gösterin.
*Kendi problem çözme ve baş etme becerilerinize bakın. İyi bir örnek misiniz? Eğer çocuğunuzun duygularından ve davranışlarından bunaldıysanız ya da kendi engellemelerinizi ya da öfkenizi kontrol edemiyorsanız yardım arayın.
*Çocuğunuzun yeteneklerine destek olun, sınırlılıklarını kabul edin. *Hedefleri başka birinin beklentilerine göre değil çocuğunuzun yeteneklerine ve ilgilerine göre oluşturun. Başarılarını kutlayın. *Çocuğunuzun yeteneklerini başka çocuklarınkilerle kıyaslamayın. *Çocuğunuzu tek başına değerlendirin. Çocuğunuzla birlikte olmak için düzenli olarak zaman ayırın.
*Çocuğunuzun bağımsızlığını destekleyin ve kendilik değerini artırmasına yardım edin. Yaşamın iniş çıkışlarında çocuğunuzun yanında olun. *Çocuğunuzun problemlerin üstesinden gelebileceğine ve yeni yaşantılarla baş edebileceğine güvendiğinizi gösterin.
*Yapıcı, açık ve tutarlı bir disiplin uygulayın (Disiplin fiziksel ceza değildir, disiplin bir öğretim şeklidir). Bütün çocuklar ve aileler farklıdır; çocuğunuz için hangi yolun daha etkili olduğunu öğrenin. Olumlu davranışlarını onaylayın. Çocuğunuzun hatalarından ders almasına yardım edin.
*Koşulsuz sevin. Özür dileme, işbirliği, sabır, bağışlama ve başkalarıyla ilgilenmenin önemini öğretin.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklerin Etrafını Tanımada Olumlu ve Olumsuz Etkenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Günay BAYDAROĞULLARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Günay BAYDAROĞULLARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Günay BAYDAROĞULLARI Fotoğraf
Psk.Günay BAYDAROĞULLARI
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Günay BAYDAROĞULLARI'nın Makaleleri
► Olumlu ve Olumsuz Yönlerimiz Psk.Işınsu GÜNDÜZ
► Bebeklerin Uykuları ve Uyuma Döngüleri Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebeklerin Etrafını Tanımada Olumlu ve Olumsuz Etkenler' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Psikolojisi Haziran 2019
► İştahsız Çocuklar Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:40
Top