2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ?
MAKALE #13311 © Yazan Psk.Dnş.Serap ALTU | Yayın Eylül 2014 | 4,276 Okuyucu
Vajinismus ülkemizde her 10 kadından birinde görülen bir problemdir.
Vajinusmus , vajinanın girişindeki kasların istemdışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkansız olarak algılanmasına denir. Bu algıyla vajinusmus sorunu sadece vajinada değil tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik haline neden olur ve kişi bacaklarını açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır, elleriyle eşini iter. Kızlık zarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünen kadınlar acı beklentisi sonucunda kendilerini savunma ve koruma çabalarına girerler. Buna vajinusmus denilmesi için en önemli kriter de bozukluğun sürekli ya da yineleyici bir biçimde görülmesidir.
(Cem Keçe 2013)
Tabular ve yanlış inanışlar
Ülkemizde cinsellik konuşmak ayıp, tiksinç, konuşulmaması gereken bir konu olarak algılanmaktadır.Cinsellik hakkında konuşmanın yasak olduğu kültürlerde cinsellik hakkında doğru bilgiler edinilmemesi çok olağan bir durumdur. Yanlış bilgilerin çocukluktan itibaren kulaktan dolma şekilde beynimizde kazınmış olduğunu düşünürsek bu problemin kaynaklarından birini anlamış oluruz. Kadın cinsellik istemez, kadın bunu isterse namussuz olur, erkekler korkunç insanlardır, kadın cinsellik yaşadıktan sonra değeri kalmaz gibi yanlış inançlar sayılabilecek nedenlerdendir.

Ülkemizde genellikle inanılan bazı cinsel mitler -yanlış inanışlar şunlardır:
1- Sevişmeyi başlatan kadın ahlaksızdır.
Sevişmek yemek içmek kadar doğal bir ihtiyaçtır, kadim veya erkeğin istemesinin hicbir önemi yoktur. Hatta aksine bazı erkekler sevişmeyi başlatan kadın hayali kurarlar. Bunu eşinizle açikça konuşa bilirsiniz.
2- Her erkek kadina nasıl zevk vereceğini bilmelidir.
Nasıl ki okula gitmeden okuma yazma öğrenmek zorsa, hatta yanlış öğrenmeleri düzeltmek zordur. Ayrıca erkekler kadını tatmin etmek zorunluluğunda değildir , yetişkinliğin kuralı insanlar kendi hazlarından kendileri sorumludur. Bu esler arasında konuşularak anlaşılabilecek bir meseledir. Haz alınan pozisyonlar veya bölgeler da eşlerin kendi hazlarinin sorumluluklarını almalarıyla mümkün olacaktır.
3- Erkek cinsel ilişkinin sorumluluğunu üstlenmek ve yönetmek zorundadır.
Sorumluluk her alanda olduğu gibi eşler arasında paylasim gerektirir. Tek tarafli sorumluluk ancak ebeveyn- bebek ilişkisinde olur. Bu konuda herkes kendi sorumluluğunu aldiği takdirde kadin da cinsel hayatında etkin bir şekilde haz almayi ogrenir , erkek tek basina tum sorumlulugu almafigi icin kaygisi azalir ve cift icin daha mutlu bir cinsel yasam söz konusu olur.
4- Başka şeylerde olduğu gibi, cinsellikte de başarıya ulaşmak çok önemlidir.
Basari , skor sonuc yerine cinsel birlikteliğin hazzina odaklanilmasi daha mutlu bir cinsel yasam getirecektir.
5- Sevişme cinsel birleşme demektir; onun dışındakiler önemli değildir.
Hem kadin hem de erkek cinsel birleşme olmadan boşalma ve orgazm olma becerisine sahiptir.
6- Erkeğin penisi sertleştiğinde en yakın zamanda boşalmalıdır.
Cinsel yaşamda mutlu olmak için her an haz doludur, yakin zamanda boşalmak zorunda gibi bir gereklilik yoktur.
7- Sevişme her zaman doğal ve kendiliğinden olmalıdır: Sevişme hakkında konuşmak veya düşünmek onu bozar.
Sevişme aninda konusulmasi seksin heyecanini arttirir. Eşlerin birbirlerinden aldiklari o anki keyifli paylasabilir, sevisme esnasinda nelerden hoslandiklarini veya istemediklerini konuşmaları birbirlerini ve kendilerini tanimalarina yardimci olur, özgüven artirici etkisi olur.
8- Tüm fiziksel yakınlaşmalar cinsel birleşmeye gitmelidir.
Cinsel birleşmenin olma zorunluluğu yoktur. Çiftlerin kendi isteklerine kalmis bir durumdur.
9- Mastürbasyon kirli ve zararlıdır.
Mastürbasyon yerinde ve asiri olmadigi müddetçe zarari yoktur. Aksine kadınlar için genital organlarini tanimalarina yardimci olur.
10-Sevişme ancak iki tarafın birlikte orgazm olması ile güzeldir.
Sevişme sadece orgazm olmayla sonuçlanması için yapilan bir şey değildir. Sevişme esnasinda birlikte o heyecani paylasmak çok daha onemlidir.
11-Eşler birbirlerini sevdikleri takdirde sevişmekten nasıl zevk alabileceklerini de bilirler.
Konuşmadan birbirini anlamanin mümkün olmadigini düşünürsek , iletişim kurulmadan kimsenin kimseyi anlamasinin mümkün olmadigini bilmemiz gerekir.
12- Sevişmek cinsel organda sertleşmeyi gerektirir.
Sevişmek sadece cinsel birliktelik anlamında değildir, eslerin birbirlerine dokunmalariyla aldiklari haz da sevişmek demektir.
13- İyi bir sevişme heyecanlanmanın sürekli tırmanması ve orgazmla sonlan-ması demektir.
Bu bir şart değildir. Her zaman bu performans yakalanmak zorunda olmadigi gibi yavaş yavaş sevismenin tadini cikarabilirsiniz.
14- Erkek veya kadın sevişmeye hayır diyemez.
Her insanin içinde bulunduğu ruhsal duruma uygun hareket etmesi kendine saygisi geregidir. Bunun dişinda sahte bir sevişmeden kimse zevk alamaz. Sevişmek istememe hakki hem kadin hem de erkegin en doğal hakkidir.
15- Cinsel ilişki sırasında müstürbasyon yanlıştır.
Cinsel fanteziler cinsel yasama renk katacagindan herhangi bir sakincasi yoktur ve dogaldir.
16- Erkeğin penisinde sertleşmenin kaybı eşini çekici bulmadığı anlamına gelir.
Hayatin zorluklari, stres , genel sagliktan kaynaklı bozulmalar veya depresyon gibi nedenlerden dolayı esini cekici buldugu halde erkekte sertleşme kaybi olabilir.
17- Cinsel birleşme sırasında fantazi (hayal) kurmak yanlıştır.
Daha çok tahrik edici unsur olma ihtimali yüksektir. Cinselligi monotonluktan kurtarır.
18- Sevişmede neyin normal olduğuna ilişkin belirli ve kesin kurallar vardır.
Bu çiftlerin kendi aralarında anlaşmalarına baglidir. Genel geçer normal anormal sinirlari cinsellikte eşlerin anlaşmasına baglidir.

Bilinçdışı
Vajinusmus olan kişilerde genellikle yoğun suçluluk duyguları olur. Evlenmeyi, eş olmayı istemesine rağmen hayal edilen özgürlükte yaşayamamaktan dolayı eşine karşı suçluluk duyar ve dışaridan herkesin mutlu olduklarını düşünmelerine rağmen içlerinde bir burukluk yaşayan çift olmanın acısını hissederler. Bu evlilik içinde eşleri derin bir üzüntüye ve çaresizliğe doğru iter. Kadın seviyorum istiyorum neden yapamıyorum duygusuyla uğraşırken erkek istenilmedigi gibi bir algıya kapılabilir. Bilinçdışı dediğimiz alanda babasının ve ailesinin gözünde iyi bir kız olarak kalma veya evliliğinde mutlu olmadığını gördüğü annesi gibi olmamak için vajinusmus olan kadınlar olabilir. Bunlar bilinçli bir şekilde akla gelmez fakat dolaylı olarak etkiler, bu her kadında olacak diye bir kaide yoktur, varsa da kadın farkında değildir.

Cinsel eğitim
Ergenlik döneminde başlayan cinsel gelişimle birlikte aile ve toplum icinde kadın cinselliği kötülenir, ayıplanır, yasaklanır ve evlilik olmadan önce izin verilmez. Ve birgün gelir gelin ve damat olunmuş balayında artik özgürdürler , büyük bir istekle başlanan cinsel ilişkinin yaşanamaması ihtimali yazının başında yazdığım gibi 10 da 1.
Cinsel sağlıkla ilgili doğru yerlerden doğru bilgiler edinilmesi vajinusmusla mücadele etmek için çok önemlidir. Bu konuda cinsel terapistler sadece vajinusmus tedavisiyle kalmaz sizlerin mutlu bir cinsel yaşamınız olması için cinsel eğitim de verir.

İlişki
Vajinusmusla yaşayan eşlerin en büyük sıkıntıları bu problemin aşılamayacağını düşünmeleri ve paylaşmanın güçlüğüdür. Vajinusmus bir beceriksizlik değildir. Tek başına ne erkeğin ne de bayanın problemidir. Cinsel problemlerin eşlerle birlikte aşılması ilişkinin düzeltmesinde en önemli etkendir. Cinsel problemlerin olmasının nedenlerinden biri de budur. İlişki içerisinde anlaşamayan birbirini anlamakta ve uyum göstermekte güçlük çekilme durumu da vajinusmus nedenlerinden bir tanesi olabilir. Çok uyumlu olduğunu söyleyen çiftlerin arasında bile kol kırılır yen içinde kalır atasözünde olduğu gibi diyolog eksikliğinden birçok duygu bastırılmış olabilir ya da hali hazırda tartışma konusu olarak gündemde olabilir. Bu gibi durumlar da vajinusmus tedavisi sırasında bu etkenler terapistle çalışılır.

Vajinusmus aşılması kabullenip bir cinsel terapistle aşılması ℅100 mümkün olan bir problemdir. Eşlerin bu problemi aşmak için hazırbulunuşlukları ve terapistle aralarındaki teropatik ittifak ile kolayca iyilesebilir. Cinsel hayatın sağlıklı bir sekilde yaşanması hayatın motivasyonunu arttırır ve ilişkinin iyileşmesine katkıda bulunur. Kendinizi mutlu, degerli hissederken ayni duyguları eşinizin de hissetmesini sağlamış olursunuz.

Dileğim problemsiz bir cinsel hayatınızın olması fakat yetişkin insanlar olarak farkındayız ki problem olmayan bir hayat gercekligi yansıtmıyor. Yetişkin olmanın getirdiği en iyi kazanım problemlerle başetme becerisidir. Problemle karşılaşıldığında pes etmek ya da başka kişileri suçlamak yerine problemin nasıl çözüleceğine odaklanıp eşlerin birbirine destek olmaları her konuda olduğu gibi bu problem için de buyuk önem taşımaktadır.

Unutmayın vajinusmus çözümsüz değildir.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Serap ALTU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Serap ALTU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serap ALTU Fotoğraf
Psk.Dnş.Serap ALTU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Serap ALTU'nun Yazıları
► Ergenlerde Davranış Değiştirmek Nasıl Olur? Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Ruhsal Olarak Sağlıklı İnsan Nasıl Olur? Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ?' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okul Fobisi Eylül 2014
◊ Döngülerin Oyunu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:27
Top