2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zayıflamanın İlk Adımı: Doğru Karbonhidrat Seçimi
MAKALE #13312 © Yazan Dyt.Ece ALTINEL | Yayın Eylül 2014 | 4,697 Okuyucu
Kilo verme konusunda düşülen en büyük hata, tek kilo verme yolunun “günlük almamız gereken enerji ya da sizlerin deyişiyle kaloriyi azaltmak” olduğunun sanılmasıdır. Oysa ki, alınan kaloriden ziyade, o kaloriyi ne tür besinlerden aldığımız; yani besinlerin ne kadar kaliteli bir içeriğe sahip olup olmadığı esas önemli olan noktadır; çünkü besinlerin kalitesi açlık-tokluk mekanizmasını ve içerdikleri vitamin-mineral ve posa ile metabolizma hızını etkileyeceklerdir.

Kilo vermenin püf noktalarına baktığımızda ilk yapmanız gereken; doğru karbonhidrat seçimi olmalıdır. Karbonhidrat deyince akla ilk gelenler elbette ekmek, makarna, pilav, erişte gibi tahıl türevleridir. Ancak diyetlerde, ekmek ve ekmek yerine geçen grubuna, aynı zamanda,
• patates,
• çorba,
• kurubaklagiller,
• kinoa,
• karabuğday,
• bulgur
• leblebi,
• grisini, tuzlu kepekli diyet bisküvi, galeta
• yağsız patlamış mısır,
• kestane
• haşlanmış mısırın girdiğini de unutmamak gerekmektedir.

Yani 1 dilim kepek ekmeğinin yerine yukarıda belirtilen yiyeceklerin birer porsiyonları da tüketilebilmektedir. Bu sayede, sıradan diyetleri daha keyifli hale getirebilmekteyiz; ancak burada esas önemli olan, bu karbonhidratları doğru kaynaklardan almaktır. Örneğin pilav tercihlerimizi, beyaz pirinç değil de kepekli pirinç ya da bulgurdan yana kullanmalı, makarna olarak kepekli makarna tüketmeliyiz. Bu sayede, tahıl ürünlerinin özellikle B grubu vitaminlerden zengin kepek kısımlarını tüketmiş olmakla beraber, yüksek posa içerikleri ile hem uzun süre tok kalabilmekte, barsak fonksiyonlarımızı artırabilmekteyiz. Patatesli öğünler tüketildiği zaman, sebze değil, ekmek grubundan bir besin tükettiğimizi unutmamalı, 1 küçük boy patatesin, 1 dilim ekmeğe denk geldiğine, diyetlerimizde dikkat etmeliyiz. Yine çorba içilen öğünlerde, her küçük bir kase çorba içtiğimizde, 1 dilim ekmeğimizi eksilterek tüketmeliyiz. Kurubaklagil konusunda çoğu kişinin kafası karışık olabilir. Evet kurubaklagiller, yüksek protein içeriğine sahiptirler; ancak bu protein içerikleri, asla hayvansal kaynaklı besinlerinkiyle bir tutulamaz. Bu nedenle kurubaklagilleri “et grubu besinler” olarak değil; “ekmek grubu” olarak düşünmeli; her 4 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği için yine o öğünde 1 dilim ekmeği eksik tüketmeliyiz.

Peki “kilo vermem durdu” diyenler, hangi karbonhidrat türlerini tercih etmelidir?
1. Özellikle kurubaklagillerin birer porsiyonları hem tok tutar hem de barsak hareketlerini artırıp barsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur; bu nedenle, zayıflama diyetlerinde sıklıkla tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda glisemik indeksleri düşük olduğu için, kan şekerinin düzgün ve yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar; acıkma süresini geciktirir.
2. Çorbalar zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezidir. Özellikle evde çorba pişirilirken dikkat edilecek en önemli husus, az miktarda yağ ile pişirmektir; hatta soğan ya da sebzeleri kavururken, yağ yerine birkaç damla su ekleyerek kavurma işlemini gerçekleştirebilir; bu sayede çok daha az miktarda yağ içeren çorbalar hazırlamış olursunuz.
3. Kinoa ve karabuğday, son zamanlarda sıkça duymaya alışkın olduğumuz birer tahıl türevidir. Yüksek miktarda bitkisel proteine sahip olmanın yanı sıra, kepek kısımları ayrışmamış olduğu için, vitamin ve minerallerden de oldukça zenginlerdir. Pirinç pilavı yerine rahatlıkla tüketebileceğiniz bu besinler, hem zayıflamaya yardımcı, hem de besleyici değerleri yüksek tahıllardır.
4. Patlamış mısır denilince genellikle kişiler, kilo aldıracağını düşünmektedir; ancak tam aksine, doğru miktarda tüketildiğinde ve doğru pişirme yöntemleri ile hazırlandığında, diyetlerde bizlere oldukça kolaylık sağlamaktadır. 1 su bardağı yağsız patlamış mısırın kalorisi, 1 dilim ekmek ile aynıdır. Bu nedenle ara öğünlerde rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
5. Kilo vermek için yapılması gerekenlerden bir tanesi de, karbonhidrat kaynakları dendiğinde akla ilk gelen isim olan “ekmek” tercihlerini de değiştirmek olmalıdır. Son zamanlarda herkesin dilinde olan “kepekli ekmek tüketin”, sözü artık bizler tarafından çok da desteklenmemekte; çünkü kepekli ekmek sadece kepek ve ruşeym bölümleri ayrılmış olan buğdaya yani beyaz ekmek hamuruna, kepek eklenmesi ile elde edilmektedir. Bu da, vitamin ve minerallerden fakir bir ekmek olduğu anlamına gelmektedir. Kepekli ekmek yerine,
• Tam buğday
• Çavdar
• Çok tahıllı
• Yulaflı ekmek
• Light ekmekler tercih edilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zayıflamanın İlk Adımı: Doğru Karbonhidrat Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ece ALTINEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ece ALTINEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece ALTINEL Fotoğraf
Dyt.Ece ALTINEL
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ece ALTINEL'in Makaleleri
► Karbonhidrat Sayımı Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kalıcı Zayıflamanın Yolları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zayıflamanın İlk Adımı: Doğru Karbonhidrat Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:49
Top