2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evcil Hayvanlarda İlk Yardım
MAKALE #13313 © Yazan Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU | Yayın Eylül 2014 | 7,182 Okuyucu
Minik dostlarımıza bir şey olduğunda hepimiz paniğe kapılıyoruz şüphesiz. Beklenmedik durumlar ortaya çıktığında veteriner hekiminize gitmeden evvel neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Küçük ilk yardım adımları ile, minik dostunuzu bir veteriner kliniğine ulaştırana kadar geçen süreyi en doğru şekilde kullanarak, belki de hayatını kurtarabilirsiniz.

Gelelim en sık görülen acil durumlara ve bunlardan biri başımıza geldiğinde neler yapabileceğimize…

Zehirlenme ve toksinlere maruz kalma

Öncelikle şunu bilmeliyiz ki, genellikle insanlar için zararlı olan maddeler, evcil hayvanlar için de zararlıdır. Örneğin bahçenizi çeşitli haşerelere karşı ilaçlatırken, nasıl kendimiz orada bulunmuyor veya maske takmadan ilaç yapmıyorsak, kullanılan ilacın tipine göre evcil hayvanlarınız için de önlemler almanız, belirli bir süre onları bahçeye salmamanız önemlidir.

Fare zehirleri, antifriz ve bazı temizlik maddeleri de evcil hayvanınız için toksiktir. Özellikle fare zehirleri ve antifrizler köpeğinize lezzetli geleceği için bunları yalama veya yeme ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle fare zehirleri köpeklerin kesinlikle ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır.

Diyelim ki, temizlik maddesi, tarım ilacı vb. toksik bir madde evcil hayvanınızın cildine veya gözlerine bulaştı. Hemen o maddenin üzerindeki insanlar için yazılmış uyarılara bakın. Eğer deriye bulaşma durumunda bol suyla yıkama öneriliyorsa, aynı şekilde evcil hayvanınızın derisini ve gözlerini suyla iyice durulayın ve sonrasında hemen hekiminize başvurun. Hekiminize tedavide referans olması için, yola çıkarken söz konusu maddenin şişesini veya etiketini yanınıza almayı unutmayın.

Eğer evcil hayvanınız toksik bir maddeyi yediyse, hemen hekiminizi arayın, yediği maddenin ismini ve ne zaman yediğiyle ilgili bilgi verin ve size vereceği talimatlar doğrultusunda, kliniğe ulaşacak süre yoksa ve gerekliyse kusturma işlemi yapın. Kusturma için maddenin tipine ve hekiminizin önerisine göre tuzlu su, oksijenli su gibi maddeler kullanılabilmektedir. Kesinlikle hekiminiz önermedikçe, kendiniz buna karar verip kusturmaya çalışmayın, özellikle yakıcı özelliği olan bazı maddelerde kusturma işlemi yarardan çok zarar verebilecektir. Eğer mideden emilim gerçekleşmeden ulaşabileceğiniz yakınlıkta bir klinik varsa, en kısa sürede yola çıkmanızı tavsiye ederim. Böyle durumlarda en kısa zamanda bir veteriner kliniğine başvurmak en doğrusudur.

Kanamalar

Eğer evcil hayvanınızın bir yeri kesildi ve kanıyorsa, öncelikle steril gazlı bezi yaranın üzerine sıkıca bastırın ve kanın pıhtılaşmasını sağlamaya çalışın. Sık sık gazlı bezi açıp kanamanın durup durmadığını kontrol etmek yerine, bezi kaldırmadan en az 3 dakika boyunca basınç uygulayın ve yarayı ancak bu sürenin sonunda kontrol edin.
Eğer kanama ciddiyse ve ön veya arka bacaklardan birindeyse, kesik bölgesi ile gövde arasında bir yere turnike lastiği veya sargı bezi ile turnike uygulayın. Ardından yara üzerine bir gazlı bez kapatıp, basınçlı bir şekilde sarın ve en yakın kliniğe doğru yola çıkın. Kliniğe varmanız zaman alacaksa, yolda her 15-20 dakikada bir 20 saniye kadar turnikeyi gevşetip tekrar sıkın.

Isı çarpması

Sıcak havalarda evcil hayvanınızı asla arabada bırakmamalısınız! Ama diyelim ki kısa süre diye bıraktınız, işiniz uzadı ve döndüğünüzde evcil hayvanınızı perişan bir halde buldunuz. Hemen arabadan çıkartıp serin ve gölge bir yere taşıyın. Baş ve boyun bölgesine soğuk suyla ıslatılmış bir havlu sarın (gözlerini, burnunu ve ağzını kapatmayın). Bu havluyu birkaç dakikada bir tekrar soğuk suya batırıp, sıkarak, sık sık yenileyin. Bir taraftan evcil hayvanınızın gövdesi üzerinde serin su gezdirip, elinizle masajlayarak ısınan suyu vücuttan uzaklaştırın ve en kısa zamanda bir kliniğe başvurun.

İlk yardım kitinizde en azından aşağıdaki malzemeler bulunmalıdır:
- %3’lük hidrojen peroksit (oksijenli su)
- Turnike lastiği
- Steril gazlı bez
- Sargı bezi
- Tıbbi flaster
- Dijital termometre
- Çeşitli boylarda şırıngalar (yara yıkama veya ilaç içirmek için)
- Ağızlık

Yabancı cisimle boğulma

Bu tip durumlarda bir anda nefes almada zorlanma, bir şey çıkartmaya çalışır gibi sürekli olarak patilerle ağzı kurcalama, anormal nefes sesleri, öksürük, dilde ve dudaklarda morarma gibi belirtiler görülür.

Eğer evcil hayvanınız boğazına takılan cismi çıkartmaya çalışıyor, ancak hala nefes alabiliyorsa ve dilde veya dudaklarda morarma yok ise, onu sakinleştirmeye çalışın ve hemen en yakın veteriner kliniğine başvurun.

Eğer nefes almada zorlanıyorsa, yavaşça ağzını açın ve el feneri gibi bir ışık kaynağını tutarak görünürde bir yabancı cisim olup olmadığını kontrol edin. Eğer varsa cımbız gibi bir aletle tutup almaya çalışın, ancak daha da ileriye itmemeye çok dikkat edin. Eğer alınabilir gibi değilse, çıkartmaya çalışarak çok zaman kaybetmek yerine bir an önce yakın bir kliniğe başvurun.

Eğer cismi çıkartamazsanız ve evcil hayvanınız oksijen yetersizliğinden yatar pozisyona geçerse, hemen yan yatırın ve iki elinizle birden petinizin göğüs kafesine hızlı ve sert bir şekilde basınç yapıp bırakarak veya avuç içinizle sertçe vurarak, akciğerlerden hızla çıkan havayla yabancı cismin dışarıya doğru atılmasını sağlamaya çalışın. Bu işlemi yabancı cismi çıkartana veya en yakın veteriner kliniğine varıncaya dek devam edin.

Eğer evcil hayvanınız nefes almıyorsa!

Petinizin bilincinin yerinde olup olmadığını kontrol edin. Ağzını açıp hava yolunu kontrol edin. Yabancı cisim varsa yukarıdaki işlemleri yapın. Eğer herhangi bir şey yok ise, elinizle ağzını kapatın, burnundan suni teneffüse başlayın ve göğsünün inip çıktığını göreceğiniz derecede nefes vermeye çalışın. 4-5 saniye aralıklarla bu işleme devam edin ve hemen en yakın veteriner kliniğine doğru yola çıkın.

Eğer evcil hayvanınızın kalbi atmıyorsa!

Hava yolunu kontrol etmeden ve gerekliyse suni teneffüs yapmadan kalp masajına başlamayın. Öncelikle hızlıca “eğer evcil hayvanınız nefes almıyorsa” başlığındaki adımları izleyin.

Evcil hayvanınızı sert bir zemine sağ tarafı yere gelecek şekilde yatırın. Kalp, sol tarafta göğsün alt bölümüne doğru, ön kolun dirsek hizasının hemen arkasındadır. Bir elinizi destek için evcil hayvanınızın göğsünün altına, diğer elinizi ise kalbin üzerine koyun.
Orta boy köpekler için göğüs kafesi yaklaşık 2,5 santimetre girip çıkacak kadar basınçla kalp masajına başlayın. Daha büyük köpekler için daha fazla, küçük köpekler için ise daha az basınç uygulayın.

Kedilere veya diğer küçük evcillere kalp masajı yaparken tek elinizle göğüs kafesini saracak şekilde bir pozisyon uygulayın. Bu durumda başparmağınız göğsün solunda, diğer parmaklarınız ise sağ tarafında olmalıdır. Yumuşak bir şekilde başparmağınızla diğer parmaklarınız arasında göğüs kafesini sıkıp bırakarak kalp masajına başlayın.
Büyük hayvanlar için dakikada 80-120 defa, küçük hayvanlar için ise dakikada 100-150 defa kompresyon yapacak şekilde kalp masajına devam edin.

Suni teneffüs ve kalp masajını tamamen eşzamanlı yapmayın. 4-5 saniye kadar kalp masajı yaptıktan sonra, masajı bırakıp bir iki nefes verin ve daha sonra tekrar kalp masajına devam edin. Bu işlemleri devam ettirirken, yanınızda biri varsa ve mümkünse bir kişi kalp masajı, diğer kişi suni teneffüs yapacak şekilde ekip halinde çalışın.
Mümkün olan en kısa sürede, en yakın veteriner kliniğine ulaşmaya çalışın.
Suni teneffüs ve kalp masajına evcil hayvanınızın kalbi atmaya ve düzenli nefes almaya başlayana kadar veya en yakın veteriner kliniğine ulaşana ve işlemleri hekimlere devredene dek devam edin.

Lütfen her türlü acil durumda, evcil hayvanınızı ilk yardımdan sonra mutlaka hekiminize götürün. İlk yardım işlemleri profesyonel sağlık hizmetinin yerini tutmamakla birlikte, uzman müdahalesine kadar geçen sürede miniğinizin hayatını kurtarabilir.

Minik dostlarınızla acil durumlar yaşamamanız dileğiyle…

Vet. Hekim Çağlar Kondu Özcan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evcil Hayvanlarda İlk Yardım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mine Çağlar KONDU Fotoğraf
Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
İstanbul
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU'nun Makaleleri
► Evcil Hayvanlarda Kulak Kokusu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evcil Hayvanlarda Şeker Hastalığı Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Hayvanlarda Kene Problemleri Vet.Hek.Cenk YALÇIN
► Kedi, Köpek ve Evcil Hayvanlarda İlaç Kullanımı. ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Hamilelik ve Evcil Hayvanlar Vet.Hek.Mine Çağlar KONDU
► Evcil Havyanlarda Kısırlaştırmanın Faydaları Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Evcil (Kedi-Köpek) Hayvan Aşıları Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Evlerde Evcil Hayvan Beslenmesi ve Guinea Pig Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evcil Hayvanlarda İlk Yardım' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:54
Top