2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yağ Yakımına Yardımcı Olan Besinler
MAKALE #13320 © Yazan Dyt.Ece ALTINEL | Yayın Eylül 2014 | 6,183 Okuyucu
YAĞ YAKICI BESİNLER

“Gerçekten yağ yakıcı besinler efsanesi doğru mu?” sorusunun yanıtını eminim hepiniz merak ediyorsunuz. Evet, yağ yakan besinler doğada mevuttur; ancak sadece doğru bir şekilde tüketildikleri zaman bu etkilerini görebilmekteyiz. Özellikle, uygulanan zayıflama diyetleri ile beraber, “fonksiyonel besin” olarak da adlandırılan bu yağ yakıcı besinlerin diyete eklenmesi ile, zayıflama yolunda ciddi anlamda hızlı etkiler alınabilmektedir. elbette günlük almamız gereken kalorinin üzerine çıkıldığına, bu besinlerin yağ yakıcı özelliklerini göremeyiz. Bu nedenle, yağ yakıcı bir diyet uygulamak istiyorsak, öncelikle günlük alacağımız kalori miktarını azaltmalı, daha sonra bu besinleri diyetimize eklemeliyiz.
Peki Yağ Yakıcı Bu Yiyecekler Hangileridir?
• Yemeklerinize sarımsak ekleyin

Yağ yakıcı bir bitki olarak bilinen sarımsak, yapısında bulunan alisin adlı bileşik sayesinde, bu etkisini göstermektedir.


<!--more-->


• Ara öğünlerin yanında beyaz çay tüketmeye başlayın


Güçlü antioksidanlar olarak bilinen kateşin ve ksantinler, beyaz çayın yapısında, siyah ve yeşil çaydan çok daha fazla miktarda bulunmaktadır. Bu antioksidan bileşikler, karaciğerde yağ dokusu artışına sebep olan yağ sentezini azaltıp, yağ yakımını artırmakta, bu nedenle de beyaz çay, yağ yakıcı çayların başında gelmektedir.


• Kilo aldırır sandığınız bitter çikolata aslında sandığınız kadar zararlı değil

Kakao da son zamanlarda yağ yakıcı bitkiler sınıfında gösterilmeye başlanmakta ve dolayısıyla da kakao içeriği yüksek olan bitter çikolatalar (%80 ve üzeri kakao içeriğine sahip olanlar), anti-obezite etkiye sahip olmaktadır. Fareler üzerinde yapılan çeşitli çalışmalarda, yüksek kakao içeriğine sahip diyetlerle beslenen farelerde, yağ dokusunda ve kilo artışında, anlamlı olarak azalma saptanmıştır. Ara öğünlerde 3-4 parça bitter çikolata tüketimi, hem tatlı ihtiyacını gidermekte, hem de zayıflamaya yardımcı olmaktadır.
Her derde deva kahve
Yapısında bulunan klorojenik asit ve kuinidin adlı bileşiklerin, yağ yakımına yardımcı olduğu çeşitli çalışmalar sonucunda ortaya konmuştur.
• Bildiğiniz kahveye bir alternatif; yeşil kahve
Yapısında bulunan kafein, klorojenik asit ve çeşitli polifenoller sayesinde, yeşil kahvenin yağ yakımına yardımcı olduğu bulunmuştur.
• Tropikal meyvelerin en lezzetlilerinden biri olan ananası da artık ara öğünlere eklemenin vakti geldi
Yapısında bulunan bromelain adlı bileşen, karaciğerde yağ yapımına sebep olan enzim aktivasyonunu engelleyip, yağ hücrelerinin azalmasını sağlamaktadır.
• Marketlerde ayrıştırılmış şekilde de temin edebileceğiniz üzüm çekirdeğini, taze üzüm tüketerek de beslenmenize ekleyebilirsiniz
Hayvan ve insanlar üzerinde yapılan çeşitli çalışmalarda, üzüm çekirdeğinin diyete eklenmesi ile yağ yakımında artış görülmüş ve aynı zamanda bu bireylerin günlük kalori alımlarını da, üzüm çekirdeği tüketmeye başlamalarından itibaren, azalttıkları dikkat çekmiştir.
• Hergün olmazsa olmazımız süt ve süt ürünleri
Yapılarında bulunan, hem kalsiyum hem de CLA (konjuge linoleik asit) sayesinde, tam yağlı süt ürünleri tüketen bireylerde, yağ yakımının daha fazla görüldüğü ortaya konmuştur.
• Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi yumurtasız bir beslenme programı düşünülemez
Yapısında bulunan CLA (konjuge linoleik asit) sayesinde, yağ yakımına katkıda bulunmakta; aynı zamanda yüksek ve kaliteli protein içeriği ile, bazal metabolik hızın artışı ile beraber zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Her sabah tüketeceğiniz 1 adet haşlanmış yumurta sayesinde hem uzun süre tok kalmakta, hem de metabolizmanızı canlandırmakta olacağınızı unutmamalısınız.
• Hem baharat şeklinde tüketebileceğiniz, hem de çili ya da sivri biber şeklinde tüketebileceğiniz acı biber
Yapısında bulunan kapsaisin adlı madde sayesinde vücutta hem yağ yakıcı etkisi olan termogenezi artırmakta, hem de özellikle zayıflama diyeti uygulayan bireylerde zamanla gelişen kilo vermede azalmanın görüldüğü dönemlerde, kilo vermeyi hızlandırmaya yardımcıdır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ece Altınel
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yağ Yakımına Yardımcı Olan Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ece ALTINEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ece ALTINEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece ALTINEL Fotoğraf
Dyt.Ece ALTINEL
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ece ALTINEL'in Makaleleri
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Besin Allerjisi ve Alerjiye Neden Olan Besinler ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yağ Yakımına Yardımcı Olan Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:33
Top