2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Tedavisi
MAKALE #13426 © Yazan Dyt.Serpil TARMAN | Yayın Ekim 2014 | 4,159 Okuyucu
Son günlerde sık görülen PKOS 1935 den beri bilinmektedir. Bir kadın hastalığı olan polikistik over, birçok sağlık ve beslenme sorununa yol açan kompleks bir hastalıktır. Yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın birinci tedavisi ise sağlıklı beslenmeyi ve düzenli egzersizi içinde barındıran yaşam tarzı değisikliğidir.
Polikistik over sendromu, yol açtığı çeşitli sorunlar nedeniyle birçok branşı birden ilgilendiren karmaşık bir hastalıktır.
Düzenli yumurtlamanın olmamasına bağlı olarak,
Bir yılda 8 veya daha az adet görme
Düzensiz adet görme
Ara kanamalar
Kısırlık
VKI 25
Fazla kilo
Ani kilo artışı
Öğün arası açlık hissi
Şeker hastalığı
Ailede seker hastalığı öyküsü
İleri yaşlarda başlayan akne
Aşırı tüylenme
Saç dökülmesi
Boyun-kasık-koltuk altındaki deride lekelenme
Migren
Depresyon ve anksiyete

Eğer bu sorulandan en az 5 tanesine genç bir kadın görülüyorsa PCOS görülme olasılığı çok yüksektir. Erken tanı konabilmesi ve tıbbi destek alması ileride birçok hastalığın önlenmesinde önemlidir
PKOS’ lu kadınlarda obezite önemli bir problemdir. Vücut kütle indeksinin (VKI)25 kg/m2’nin üzerinde olması olarak tanımlanan obezite, PKOS’lu kadınlarin %35-50’sinde bulunur. Obezitenin ne zaman ve nasıl başladığı ve neden her PKOS’lu kadında obezitenin olmadığı aydınlatılması gereken konulardır.
Diger taraftan obezite ve PKOS’nun glikoz toleransi ve insülin duyarlılığı üstüne sinerjik olumsuz etkisi mevcuttur. Dahası, PKOS’lu obez kadınlar aşırı tüylü ve infertil olamaya daha eğilimlidirler.Hirsutizmin prevalansı PKOS’lu ve normal kilolu kadınlarda % 56-58. PKOS’lu ve obez kadınlarda % 70-73 olarak saptanmıştır. Ultrasonla PKOS tanısı konulmuş 1741 kadından oluşan geniş bir çalışmada, VKI 30 kg/m2’den yüksek kadınlarda infertilite oranı, VKI’i 30’un altında olan kadınlara göre yaklaşık % 40 daha fazla bulunmuştur. Aynı çalışmada, PKOS’lu obez kadınların sadece % 12-22’sinin düzenli adetleri varken, normal kilolu olanlarda bu oran % 28-32 olarak saptanmıştır.
PKOS’un gelişimine öncülük eden mekanizma tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Yakın zamanda, PKOS’lu kadınların büyük bir kısmında insülin direncinin ve kompansatuar hiperinsülineminin olduğu açıklık kazanmıştır. Yüksek insülin düzeyinin, anovülasyon ve infertilite ile sonuçlanan hiperandrojenemiye sebep olduğun gösteren kanıtlar artmaktadır. Insülin direnci hipertansiyon + düsük yüksek dansiteli-lipoprotein (HDL)-kolestrol+obezite ile karakterize metabolik sendromun gelişimi için de merkezi bir rol oynamaktadır. Bu sendroma sahip olan kişiler ileri yaşlarda kardiovasküler hastalık için risk altındadır. PKOS’lu obez hastalarda kilo kaybı büyük oranda obeziteye bağımlı hiperinsülineminin iyileşmesine bağlı olarak yumurtlama fonksiyon ve piherandrojenemide çarpıcı bir düzelme ile sonuçlanır. Vücut ağırlığının % 5 gibi oldukça az bir kaybı bile sıklıkla normal siklusların geri gelmesini sağlamaktadır. Kilo kaybı aynı zamanda gebelik hızında da artış sağlamaktadır. Dahası, obez infertil kısır kadınlarda kilo kaybı, fertilite tedavisinin bütün formlari için daha iyi repodüktif neticelere sebep olmaktadır. Bundan dolayı, obezite ile birlikte olan PKOS olgularında yumurtlamayı sağlamak için farmakolojik ajanların kullanımına basvurmadan önce, kilo kaybı ciddi olarak teşvik edilmelidir.
Egzersizin de insülin duyarlılığının artışında bağımsız olarak etkili olduğu vurgulanmalıdır. Insülin direncinin PKOS’nun patofizyolojisinde anahtar rol oynadığının keşfi, “insülin duyarılaştırcı ilaçlar” olarak da adlandırılan insülin-düşürücü ajanlar ile yeni bir tedavi şeklinin gelişmesine neden olmuştur. Erken gebelik kaybı, PKOS’lu kadınlarda gebelik komplikasyonudur. PKOS’lu kadinlarda gebeliklerinin % 50’ye yakin bir oraninin ilk 3 ayda spontan düsükle sonlandigi tahmin edilmektedir. Aynı zamanda yüksek insülin düzeylerinin de bağımsız olarak spontan abortus oranını arttırmaktadır. PKOS olan kadinlarin gebelikleri ilk trimestreden itibaren yakın takibe alınarak düşük riski ayrıca PKOS’lu gebelerde 10 kat fazla görülen gestasyonel diabet riskini en aza indirmek gereklidir Polikistik over sendromlu kadınlarda özellikle bel ve karın bölgesindeki kilo artışı, kalça bölgesinde daha fazla olmaktadır. Bel çevresi genişliği, kalça çevresine oranla daha fazla artar. Bu durumda altta yatan bozulmuş şeker ve insülin metabolizmasinin bir göstergesidir. Kilolu hastalarda sadece kilo kaybı ile yumurtlama fonksiyonlari ve dolayısı ile mensturasyon normale dönebilmekte, ancak bu bireylerin çoğu kilo vermekte zorlanmaktadır.
Polikistik overli kadınlar, uyumak gibi sağlıklı beslenmeyi ve günde en az 30 dakikalık yürümek, yüzmek, koşmak gibi bir fiziksel aktiviteyi gündelik yaşamlarına mutlaka katmak zorundadırlar. Tedavideki asıl amaç yumurtlamayı yeniden sağlamaktır.
Fazla kilosu olan polikistik overli kadınlar yeterli ve dengeli bir diyetle kilolarının %5 ini kaybettiklerinde bile yumurtlama fonksiyonları normale dönebilmekte, hastalarda sıklıkla görülen adet düzensizliği, akne, tüylenmede artış, yağlı cilt gibi klinik bulgular en az düzeye inmekte ve gebe kalmak kolaylaşabilmektedir. Polikistik overin birinci tedavisi kilo vermektir. Diyet ve egzersize ilave olarak hormonal düzensizlikleri düzeltmeye ve kan şekerini dengelemeye yönelik ilaç tedavisi de doktorlar tarafından önerilmektedir. ilaçlar mutlaka doktorun önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Hastalarda fazla kiloya bağlı insülin direnci görülebilir bu nedenle zayıflama normalden yavaş olabilir. Haftada bir yapılan diyetisyen kontrolleri ile kişi motive edilerek sağlıklı beslenme yaşam biçimine dönüştürülürse kilo kaybı istenilen seviyelere gelir ve diyetisyen kontrolü ile koruma programına geçilir. Alınan enerji dengeli bir şekilde artırılarak sabitlenir. Bu beslenme şekli ve her gün 30 dakikalık veya haftada 3 gün 45-60 dakikalık egzersiz yaşamın bir parçası olmalıdır.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU İÇİN BESLENME ÖNERİLER
Günde 3 ana 3 ara öğün olmak üzere az ve sık beslenilmelidir. Kan şekerini dengelemek için ara öğünlerin önemi anlatılmalı tatlıya karşı istek en aza indirilmelidir. Öğünler arasında en az 2 en fazla 4 saat ara olmalıdır.
Güne mutlaka kahvaltıyla başlanmalıdır. Posa ve proteinden zengin kahvaltı kan şekerini düzenler günün ilerleyen saatlerindeki açlık krizlerini önler. Yumurta veya az yağlı peynir çesitleri- tam buğday veya çavdar ekmeği ve bol söğüş sebze -yarı yağlı süt+ tahil gevreği gibi glisemik indeksi düşük besinler tüketilmelidir.
Ana öğünlerde posadan zengin kompleks karbonhidrat seçilmelidir. Kan şekerini düzenleyen, tokluk süresini artıran çiğ ve pişmiş sebzeleri – kurubaklagilleri - tam tahıl ürünlerini ve kabuklu meyveleri sıklıkla tüketmelidir. Basit şekerler içeren yiyecek ve içecekleri şerbetli tatlıları tüketmemelidir.
Ara öğünlerde karbonhidratlar proteinlerle birlikte tüketilmelidir. Kan şekerinin stabil olmasi için meyveli yoğurt – kuru meyve + yağlı tohumlar veya yağsız tost önerilebilir.
Enerjinin %30-35 i yağlardan sağlanmalıdır. Süt ve süt ürünleri yarı yağlı tercih edilmeli, kırmızı etlerin görünen yağları, tavuğun derisi tercih edilmemelidir. Yiyeceklerin pişirme şekilleri de önemlidir, kızartmaları yaşamdan çıkarmalıdır. Araştırmalar polikistik over sendromunun yağ metabolizmasındaki bozukluğa bağlı olarak kalp hastalıkları ve hipertansiyon için de risk faktörü olduğunu, 45 yaş üzeri polikistik overli kadınların normale göre 7 kat fazla enfaktüs riski taşıdığını göstermektedir.
Polikistik overli hastalara diyet ve egzersizle birlikte sigara bırakma ve serum yağ düzeyinin sıkı takibe alınması önerilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Serpil TARMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Serpil TARMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Serpil TARMAN'ın Makaleleri
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Rett Sendromu ve Beslenme Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Polikistik Over Sendromu Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinoa Mart 2015
► Kestane Aralık 2014
► Glisemik İndeks Aralık 2014
► Karabuğday Aralık 2014
► Şalgam Suyu Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:46
Top