2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travmaların İzleri Silinebilir mi? Mucize Yöntem Emdr Terapi
MAKALE #13457 © Yazan Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN | Yayın Ekim 2014 | 5,309 Okuyucu
Travmaların İzleri Silinebilir mi? Mucize Yöntem EMDR Terapi
Emdr ; Türkçe karşılığı; Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme.
Emdr terapi nedir ve hastalara/danışanlara ne vaad etmektedir? Sizlere bu makalemde zihnimizdeki ruhsal travmaların duygusal etkilerini hafifleten, hatta birçok danışanın deneyimine göre acı hatıraların duygusal yüklerini silen etkin bir terapi yönteminden bahsetmek istiyorum.
Emdr terapi Francine Shapiro tarafından, bir kır gezintisi sırasında keşfedilmiştir. Shapiro, bu gezinti sırasında, aklını kurcalayan ve kendisi için sıkıntıya yol açan bir sorununu düşünmektedir. Bu sırada bir bankta otururken, karşısında frizbi oynayan çocukların frizbilerini takip etmektedir. Bir süre sonra fark eder ki sıkıntısı belirgin derecede azalmıştır. Bunun sebebini düşündüğünde ise gözlerini sağa sola doğru hareket ettirdiği için olduğu sonucuna varır. Bu uygulamayı hemen sonra danışanlarında dener ve ilginç bir şekilde olumsuz anıların, negatif duyguların hafiflediğini görür.
Normal durumlarda, anıların ve yaşantıların zihnimizde kolayca uyum sağlayarak ilgili bölgelerde saklandığını, gerektiğinde hikayeleştirildiğini, söze dökülebildiğini görüyoruz. Fakat travmatik deneyimlerde bu anılar zihminiz tarafından kolayca kabul edilemediği için bu travmatik anı sırasında yaşadığımız olaylar zinciri işlemlenmeden zihnimizin duygusal bölümünü temsil eden sağ lobda -tabir yerindeyse- birikmektedir. Emdr özellikle ilk olarak post travmatik stres bozukluklarında, yani travma sonrası stres bozukluklarında etkin bir şekilde kullanılmıştır. Çünkü yaşanan travmatik olay zihin mantıksal, yani sol lobda yeterince işlemlenememektedir. Emdr tekniği aslında beynin normal olarak becerebildiği bu akışa yardım eden bir süreçtir.

Peki Emdr nasıl çalışıyor? Bizler uyuduğumuzda, Rem uykusu esnasında da hızlı göz hareketleri yapmaktayız. Ve rüyalar bu esnada görülmektedir. Uykunun ve rüyanında bizler için iyileştirici etkisi söz konusudur. Gün içinde yaşadığımız büyük küçük travmalar uyku esnasında da zihnimizde işlemlenir. Emdr nin etkisi de buna benzemektedir.

Emdr terapi esnasında travmatik olay ve yaşattığı olumsuz duygular danışana anlattırılır. Hedef, tek bir travmatik anıdan, o anının kişiye yaşattığı duyguyu hafifletmektir. Benim uygulamaların esnasında gördüğüm, kişilerin travma olarak bahsettikleri olayları beynin mantıklı kısmının devreye girdiğinde daha kabul edilebilir, daha basit, kişinin üstesinden gelebileceği bir hale dönüştüğüdür. Sonuçta bizler yaradılış gereği olaylar karşısında nasıl tepkiler vereceğimizin bilgisine sahip canlılarız. Fakat travmanın anlamı; beklenmedik anda beklenmedik derecede yoğun gelen ve kişi savunmalarını yeterince kullanamadığı için yaşadığı olumsuz deneyimdir, beynin de genelleme özelliğinden dolayı, bu olumsuz anının etkilerini kontrol edemez hale gelebildiğimiz bir süreçtir. Örneğin bir kişiye köpek saldırmak istemiştir, yada hırlamıştır. Kişi köpekten zarar görmese bile zihninde köpeğin korkulması gereken, kendisine zarar verebilme ihtimali olan bir canlı olduğunu düşünmeye başlar. Ayrıca ona saldırmaya çalışan köpek sokak köpeği de olsa, kişi artık tüm köpeklerden korkmaya ve kaçmaya başlar. Buradaki mekanizma şudur: Köpeğin hırlaması kişide korku duygusunu yaşamasına yol açar; çünkü köpek eğer gerçekten saldıracak olursa beden adrenalini arttıracak, kişinin savaş yada kaç tepkisini ortaya koymasına yardımcı olacaktır. Eğer köpek saldırmadan da oradan uzaklaşsa kişi artık yaşadığı bu duyguyu tehlike sinyali olarak algılamaya başlar. Aslında beynin sol kısmı kişiye o sırada köpeğin ona bir şey yapmadığını, sadece hırlayıp gittiğini, köpeğinde doğası gereği bunu yapabileceğini söylesede, zihnin sağ tarafı için pek inandırıcı olmayabilir. Daha doğrusu zaman zaman sistemimiz bu şekilde çalışarak bizi mantıksal kısma geçmekte zorlayabilir, çünkü duygusal izler ağır basar. Çünkü beden unutmaz! Bunu hayatımızda yaşadığımız tüm olaylar için düşünebiliriz.
Başlangıçta sadece travma sonrası stres bozukluğu için kullanılan Emdr, artık çalışma alanını genişleterek, gün içerisinde yaşadığımız, duygusal olarak bize ağır gelen, mantığımızın sözünü geçiremediğimiz tüm yaşantılarda kullanılmaktadır.
Emdr yöntemi, kişinin yaşantısında baş edemediği anıları ile ilgili kullanılan bir psikoterapi türüdür. Aslında geçmişle ilgili bugünkü değerlendirmelerimiz üzerine çalışılır. Psikoterapi ise öncelikle bir farkındalık eğitimidir. Emdr de kişiye fark ettirilmesi gereken şey, yaşadığı olayın kendisinde hissettirdiği olumsuz duyguyu fark etmesidir. Olumsuz duyguya eşlik eden olumsuz inanç kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Buradan yola çıkarak kişinin içindeki güçlü ve olumlu inançlar tekrar şekillendirilir.
Emdr hangi durumlarda kullanılır;
Çocuklarda;
Travma , öfke, üzüntü, kaygı, korku gibi duygular, bağlanma sorunları, performans arttırma, psikosomatik bozukluklar,
Yetişkinlerde;
Travma sonrası stres bozukluğu, fobiler, psikosomatik bozukluklar, kaygılar, panik atak, öfke kontrolü, duygudurum bozuklukları,
Emdr terapi esnasında kişiye göz hareketleri yaptırılır. Kişiden anıyı hatırlaması ve beden duyumlarına dikkat etmesi istenerek, kişiye hiçbir şey düşünmemesi sadece anılara odaklanması istenir. Beynin iki lobu arasında iletişimi sağlayan sinir ağları devreye girerek, anının işlemlenmesi sağlanır. Süreç Rem uykusunda kişinin yaşadığı hafifleme süreci gibi işler, fakat kişi kendinde ortaya çıkan değişikliğin farkındadır.
Çocuklarla yapılan Emdr seanslarında ise çocuklara bilgisayar simülasyonları, resim ve oyun teknikleriyle yardım edilir. 0-2 yaş aralığındaki bebeklerle anneleriyle yada bebeğe birinci derecede bakım veren kişi ile birlikte çalışılır. Ayrıca çocuğa, baş edemediği anısı ile ilgili birlikte hikayeleştirme tekniği kullanılarak yardım edilir.
Ayrıca benim özellikle görüşmelerimde en çok kullandığım Emdr nin ‘gelecek şablonu’ ile ilgili çalışmalardır. Örneğin kişinin üstesinden gelemeyeceğini düşündüğü, çok heyecanlandığı, kaygılandığı bir sınavı yada sunumu var. Aslında zihin bu işi becermekle becerememek adına iki düşünceyi de barındırır. Fakat kişinin olumsuz inancı o kadar güçlüdür ki bir türlü başarılı olacağına kendisini inandıramaz. Emdr yöntemi kişinin başaracağına ilişkin kendisinde olan inancını da kuvvetlendiren bir yöntemdir. Sonuçta yaşam bir tercihtir, fakat kişi normal yaşantısı süresince stres yaratan faktörler devreye girdiği zaman zihnin kendini toparlama, doğru düşünme, muhakeme etme gücü azalabiliyor. Ya travmanın etkisi çok büyük oluyor, yada geçmişten gelen, kişinin şimdiki yaşantısına olumsuz etkide bulunma ihtimali olan anı ağları devreye girerek, olumsuz inancı arttırabiliyor.

Emdr danışan için, ‘bu kadar kolay mı’, ‘bu çok garip’ gibi tecrübeler yaşatan bir süreç. Kişi farkına varmasa da aslında olayın negatif sonuçlarına karşı duyarsızlaşıp, kendini daha güçlü hissediyor. Ayrıca olayın yaşattığı bedenselleştirme (somatizasyon, uyku bozukluğu, yeme bozukluğu gibi) de ortadan kalkmaya başlayınca kişi kendi içinde bulunan iyileşme gücüne yalnızca bu yöntemi bilen terapistin desteği gerekiyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travmaların İzleri Silinebilir mi? Mucize Yöntem Emdr Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN'ın Yazıları
► Emdr Terapi Nedir? Psk.Tuba GÜR
► Emdr Terapi - Acı Anıları Silmek Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
► Travmaların Çocuğa Etkisi Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Boşanmanın Çocuktaki İzleri Psk.İlknur BOZKURT
► Online Terapi - Online Emdr Terapisi Psk.Aygün Tuçe ATAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Travmaların İzleri Silinebilir mi? Mucize Yöntem Emdr Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bağlanma Psikolojisi Kasım 2017
► Psikoterapi Yöntemleri Kasım 2017
► Çocukta Öfke Kontrolü Ağustos 2016
► Oyun Terapisi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:06
Top