2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Dil Varlığın Evidir"
MAKALE #13474 © Yazan Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA | Yayın Ekim 2014 | 4,887 Okuyucu
Varoluşcu felsefenin önde gelen isimlerinden olan Alman filozof Martin Heidegger, konuşulan dil’in hatta kullanılan aksanın bile insanların algıları ve anlamlandırmaları konusunda son derece önemli bir role sahip olduğunu iddia etmiştir.

Nitekim “aksan” kelimesi aynı zamanda “ritm” anlamına gelir ve kullanılan aksanın dil ritmine, dil ritminin de Heidegger’ci bir anlayışla gerçeklik ritmine etkisinden dolayı algılanan frekansların olayları anlama ve üzerinde düşünme şekillerini etkileyen bir duruma dönüşmektedir.

Bu durumu bir örnekle açıklayalım;

Doğadaki yansıma sesleri her yerde aynıdır, örneğin dünyanın neresine giderseniz gidin tüm köpekler aynı sesi çıkarır ancak köpeklerin çıkardığı bu ses her dilde farklı bir kelime grubu ile ifade edilir.

Türkçe’de biz köpek havlama sesini tanımlamak için “Hav hav” deriz, aynı ses İngilizce’de “Bark bark” tır, Kanada’da çoğunlukla İngilizce konuşulmasına rağmen köpek sesleri “Woof woof” şeklindedir. Aynı ses; Fransızca’da “Aboyer aboyer”, Almanca’da “Wau wau”, Rusça’da “Gav gav” ,Çince’de “Wung wung” olarak ifade edilir.

Dolayısıyla, havlayan bir köpek gördüğümüzde o sesi ana dilimizle nasıl kodlamışsak o şekilde algılıyoruz. Anne babamızın ve onların ait olduğu kültürün dilini başlangıçtan itibaren öğrenmemiz nedeniyle, onların algılayış şekillerini kaçınılmaz bir şekilde kopyalamak suretiyle kullandığımızı da söyleyebiliriz

Daha anne karnından itibaren dili öğrenmeye başladığımız gerçeğini göz önünde bulundursak *, farkına varmadığımız bir şekilde öğrendiğimiz dil bizi belli bir şekilde algılamaya ve düşünmeye mecbur kılıyor.

Hal böyle olunca, Heideger’in “Dil Varlığın Evidir” sözü bazı insan davranışlarının nedenselliğini açıklama konusunda son derece anlamlı bir hal alıyor.

Dil ve Öğrenme ilişkisi ise şu şekilde olmaktadır:

Dil gelişimi; seslerin, kelimelerin, sayıların, sembollerin kazanılması, saklanması ve dilin kurallarına uygun olarak kullanılmasını içeren bir süreçtir. Dil gelişimi, doğum öncesi başlar ve yaşam boyu devam eder. Dil ve öğrenme arasında önemli bir ilişki vardır.

Dil, öğrenmeyi kolaylaştırır. Öğrenme sürecinde ise çocuğun dili gelişir. Dil gelişiminde, sesin duyulması dili kullanma deneyimlerinin bulunması gerekir. Çocukların, çevresindeki bireylerin konuşmalarını taklit ederek dili öğrendikleri ileri sürülür. Çocuğun dil gelişiminde iletişim kurma, diğerlerinin dikkatini çekme, isteklerini duygu ve düşüncelerini iletme ihtiyacı vardır.


* Amerikalı ve İsveçli bilim adamlarının yaptığı araştırma, bebeklerin doğduktan sadece birkaç saat sonra ana dil ve yabancı dil arasındaki farkı anlayabildiğini gösterdi.

Bebeğin, annesinin karnında anadilini benimsemeye başladığını vurgulayan bilim adamları, yarısı erkek, yarısı kız, 7-75 saat önce doğan 80 bebeğe annelerinin anadili olan İngilizce ya da İsveççe sesler ile yabancı bir dildeki sesleri dinletti.

Bu sesleri dinlerken bebeklerin dikkatleri bir bilgisayara bağlı emziği emme sürelerine göre değerlendirildi. Bebekler emziği her emdiğinde ünlü bir harf duydu.

Anne karnındakinden farklı sesler duyan bebeklerin emme süresinin ana dilinde sesler duyanlardan daha uzun olduğu, bunun da yabancı seslerin algılanmasının daha az olduğunu gösterdiği belirtildi.

Araştırma, ”Actadiatrica” dergisinde yayımlandı.

Kaynaklar:

Dil Gelişimi – Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi Kitapçığı – T.C. Milli Eğitim Bakanlığı

http://www.milliyet.com.tr/dil-ogrenimi-anne-karninda-anne-bebek-1807040/
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
""Dil Varlığın Evidir"" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ümit AKÇAKAYA Fotoğraf
Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi140 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '"Dil Varlığın Evidir"' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Erich Fromm ve 'olmak' Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:14
Top