2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Neden Ders Çalışmıyor(Sun)?
MAKALE #13475 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Ekim 2014 | 4,374 Okuyucu
Birçok veliyi ekim ayı ortasıyla beraber bir telaş almaktadır. Okulun açılması üzerinden bir ay geçmiş, yaz sonrasında öğrencinin yeniden okula uyumu tamamlanmış, okulda birçok ünite geçilmiş ve sınavlar yaklaşmaktadır. Dillere pelesenk olan ders çalış ve benzeri türevdeki sözler ise ebeveyn için günlük içilen kahve kadar alışılmıştır. Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır ama bu kadar ısrarla söylenen sözün çocuk üzerinde neden hatırı sayılmamaktadır? Bir söz işe yaramıyorsa onu onlarca kez söyleyerek yarar elde etmeye çalışmak; baş ağrısı için bir adet kullanılıp ağrıyı kesmeyen ilaçtan bir avuç yutmaya benzemektedir. Baş ağrısı kesilmeyeceği gibi belki de artacaktır. Ayrıca bunun yanında mide bulantısı da eklenebilir.(iletişimin kopması, kızgınlıklar..) Yapılması gereken şeyse çok pratiktir: işe yaramayan ilacı değiştirmek..
Bazı ebeveynler için en temel konulardan birisi çocuğundan istediği başarıyı elde edememesidir. Bu durum çocuğun gözünden farklı, baba-anne tarafından farklı, öğretmen tarafından farklı, milli eğitim sistemine göre farklı (100 üzerinden 45-50 geçerli başarıdır. Sırasıyla ilköğretim ve lise) değerlendirilebilmektedir. Bir de makul düzeyde beklenilen başarı düzeyi vardır(olmalıdır). Makul başarı isteğinin belirlenebilmesi adına öğrencinin ilgi ve yetenekleri dikkate alınmalı; ebeveyn de kendi beklentilerinin gerçekçi olup olmadığını gözden geçirmelidir.
NE VE NASIL YAPMALI? : ÖNERİLER
- Ders çalışmak, tüm faaliyetler için kolaydan zora doğru sıraladığımızda en zor olanlardandır. Neye göre? Mesela odayı ve yatağını toplamak, yediği içtiği kabı kaldırmak, dişini fırçalamak gibi sorumluluklar ve öz bakımdan.. Bunları yapmayan çocuktan ders çalışmasını bekleyemezsiniz. Apalamadan yürünebilir mi? Kolaydan başlayın ve bu sorumlulukları öncelikle kazandırın.
- Kural koymak başlı başına bir iştir. Ders çalışmayı tüm kurallardan bağımsız bir şeymiş; sanki hayattan kopuk bir şeymiş gibi göstermemek gerekiyor. Çocuk uyku saati geldiğinde nasıl uyuyorsa(uyumalıysa); sizin bilginiz dahilinde, uygun bir programla dersine de çalışmalıdır.
- Genel manada çocuğun elinin altında bir ders çalışma programı olmalıdır. Ama bu askeri disiplin düzeninde olmamalıdır. Saat 07.30’da kalk, 07.45 kahvaltı, 12.00 öğlen yemeği, 15.30 okuldan çık, 16.30’a kadar dinlen, 17.30’a kadar ders çalış tarzı programlar işe yarasa da sürekliliği bir-iki haftayı geçmez. Kesinlikle kendi yap(a)madığınız şeyleri çok daha özgür ruhlu olan çocuklarınızdan beklemeyiniz. Çok disiplinli yaşıyorsanız da karşınızdakinin yalnızca bir çocuk olduğunu unutmayınız.
- Peki, tamamen plan programsız mı olmalı çocuk? Tabi ki hayır.. Günlük tekrar, dinlenme, kitap okuma, eğlence saati(oyun) esnek şekilde gün içine dağıtılabilir. Bunu yaparken de çocuğun kişilik özellikleri dikkate alınmalı, onla iyi iletişim geliştirilmelidir. Kuralların doğal ortamda gelişmesi sağlanmalıdır. (Kuralların nasıl konulacağı ile ilgili önceki yazımı arşivden okuyabilirsiniz.)
- Çocuğun dikkat dağınıklığı durumu gözden geçirilmelidir. Özellikle teknolojinin gelişimiyle artan hızlı tüketim kültürü “anda kalmayı” zorlaştırmakta; duygu ve davranış akışı hızlanmaktadır. Bilmece-bulmacalar, zeka oyunları ve buna yönelik dergiler; puzzlelar bu anlamda tavsiye edilebilir. Ve tabi ki de mümkün olduğunca doğayla iç içe olmak..
- Bağımlılık yapıcı içerikler gözden geçirilmelidir. Bunun için yapılacak ilk şey de ebeveynlerin model oluşturmasıdır. Zamanı sınırlanmamış sürekli açık televizyonun olduğu; plansız-yoğun dizi izlenen bir evde; çocuğun saatlerce girdiği bilgisayarından şikâyetçi olmak ne kadar yönlendirici ve adil olabilir? Model olmak ebeveyn için en temel şeylerden belki de ilkidir.
- Kitap okuma alışkanlığı mutlaka kazandırılmalıdır. Yapılan araştırmalarda kitap okuyan bir çocuğun anlama, sorun çözme kapasitesinin arttığı; şiddete meylinin azaldığı ve akademik başarısında artış yaşandığı tespit edilmiştir.
- Hepsinden önemlisi çocukların ayrı bir birey olduklarını unutmamak; ona vereceğiniz sevgi kadar göstereceğiniz saygının da değerli olduğunu bilmek ve sizin de onlardan öğreneceğiniz çok şey olabileceğini unutmamaktır. Paulo Coelho der ki: Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz, bir çocuğun gözlerinin içine bakın. Çünkü bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır: 1. Nedensiz yere mutlu olmak, 2. Her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak, 3. Elde etmek istediği şey için var gücüyle dayatmak…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Neden Ders Çalışmıyor(Sun)?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Çocuğum Ders Çalışmıyor! Psk.Hayriye ÖZCAN
► Çocuğum Zeki Ama Çalışmıyor... Psk.Büşra Nur KÜÇÜK
► Çocuğum Neden Öfkeli? Psk.Müge ADALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Neden Ders Çalışmıyor(Sun)?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:08
Top