2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okb Nedir ve Ne Şekilde Karşımıza Çıkar?
MAKALE #13481 © Yazan Uzm.Psk.Özlem AKKEL | Yayın Ekim 2014 | 5,161 Okuyucu
Gündelik hayatımızda yaşadıklarımızın ve beklentilerimizin oluşturduğu kaygı durumlarını tadar ve uygun zihinsel mekanizmalarla kaygılarımızın aşırıya varmadan üstesinden geliriz.Aşırılıklardan kastım yaşamımızı idame ettirebilmemiz için gereken sağlıklı davranışların baltalanmasıdır.Halk arasında ‘pimpirikli,takıntılı’ denilen aşırı kontrolcü davranışlar sergileyebiliriz.İşte bu takıntılı düşünce ve davranışlarımızın yaşamımızı rehin alması ve aktivitelerimizi kısıtlayıcı hale gelmesiyle birlikte hem çevremizden gelen yakınmalar hem de kendi farkındalık ve rahatsızlığımızın verdiği itkiyle bir uzman yardımına başvurma ihtiyacı duyarız.İşte bu noktada sahip olduğunuz semptomlarla öykü alma ve bir dizi testten geçme süreciniz başlar. Takıntılı düşünceleriniz günlük yaşamınızı engelleyici ve zorlayıcı bir hale soktuğu zaman bir uzmandan yardım almak için geç kalmayın.Anlaşılan OKB dediğimiz obsesif-kompulsif bozukluğun sonuçlarıyla başbaşa kalmışsınız.Takıntılı-zorlantılı davranışlarımızla başetmenin en iyi yolu önce onu tanımaktır.

OKB Nedir?

Obsesyonların (takıntılı düşünce) ve kompulsiyonların (zorlantılı davranış) davranışlarımızı yönlendirdiği bir bozukluk olarak tanımlayabiliriz.Kişi yaptığı,tekrarladığı davranışın saçma ya da işlevsiz olduğunun farkındadır fakat bununla başetmekte güçlük çekmekte ve engelleyememektedir.
Bizi zorlayan düşüncelerimizin anlamsız ve saçma olduğunu bilmemize rağmen inatçı bir şekilde tekrarlıyorsa,düşüncelerimize engel olamıyor ve kaçınma davranışları gösteriyorsak ve zorlayıcı davranışı yapmadığımızda yoğun endişe hali içerisinde oluyorsak bu belirtiler bize Okb hakkında ipucu verebilir.
Obsesyonlar kişinin isteği dışında zihne hücum eder ve mantıkdışı olarak değerlendirmesine rağmen zihninden uzaklaştıramadığı fikirlerden oluşur.Sıkıntı verici fikirlerin fazlaca dürtmesiyle kompulsiyonlar oluşabilir.
Kompulsiyonlar, obsesyonların yol açtığı sıkıntıdan kurtulmak için ortaya çıkan tekrarlayıcı davranış ve zihinsel aktivitelerdir.

Erkek ve kadınlarda eşit ölçüde görülen bu bozukluk kültür farkı gözetmeksizin çok sayıda insanın yaşam kalitesini düşürmekte ve rahatsız etmesine rağmen kaçınma ve saklama davranışları göstererek yok sayılmaktadır.Diğer anksiyete bozuklukları, depresyon ve yeme bozuklukları da eşlik edebilir.

Bazen yıllarca benzer durumlara sahip olsak da yardım almak aklımıza gelmez ya da bunun bir hastalık olduğunun dahi farkına varmayabiliriz.Belki bu bizim kişiliğimizin bir parçası diye düşünebilir, bazen de yaşadığımız semptomun bize sağladığı avantajlardan yararlanarak varolan davranışları artırıcı bir yaşam tarzını benimseyebiliriz (aşırı titiz ev hanımı gibi). Her ne kadar farkına varmasak da sonuç itibariyle hep huzursuz eden ve işlerimizi sürdürmemizi engelleyen bir sürece girmişizdir.Tanımaya devam edelim:


En yaygın zorlayıcı düşünce ve davranış türleri:
-Temizlik (Mikrop bulaşacağı kaygısı)
-Sayma (Tekrar etmediği sayma davranışında kötü bir şey olacağı düşüncesi)
-Şüphe (Yaptığı işlerden emin olmayıp tekrar tekrar kontrol etme davranışı)
-Simetri (aşırı simetri ve düzen takıntısı yaşama hakim olur)
-Cinsel içerikli obsesyonlar (kendine veya yakınındaki birine yakıştıramayacağı cinsel obsesyonlar)
-Biriktirme (Birgün lazım olabilir düşüncesi ile işe yaramayacak şeyleri dahi biriktirip saklama)
Sıklıkla rastlanılanları yazmakla birlikte obsesif düşünceler ve kompulsüf davranışlara daha uzun listeler halinde rastlayabiliriz.Ayrıca bu yazıda geçen belirtileri okuyup bende de Okb var diyerek endişeye düşmeyin.Çünkü yazılanların birçoğu günlük yaşamımızda çoğumuzun sergilediği davranışlardır.Dikkat edilmesi gereken bu davranışları yapma sıklığınız ve yaşantınızı-çevrenizi etkileme oranınız.Bunlara dikkat ettikten sonra hala şüphe duyuyorsanız size en yakın ruh sağlığı uzmanına danışmanızda fayda vardır.
OKB’nin oluşum nedenleri ile ilgili yapılan araştırmalarda genetik faktörler,kişilik özellikleri ve travmaların etkilerine yönelik bulgular mevcuttur.
Yapılan araştırmalar davranışçı yöntemler ve ilacın eşlik ettiği tedavilerin OKB ile başaçıkmada yardımcı olduğunu göstermektedir.OKB tedavisinde genellikle kullanılan terapi yöntemi Bilişsel Davranışçı Yöntem olsa da bireye en uygun psikoterapi yöntemi ile çalışılması en iyi sonucu almak açısından önemlidir diye düşünüyorum.Tedaviye devam ederken ailenizi de terapinin içine katmaya,onlardan destek almaya önem vermelisiniz ki birey olarak değişirken çevreye uyum sürecinde de yanınızda olabilsinler.


Sıkça Sorulan Sorulardan:
OKB ‘nin oluşumunda rol oynayan faktörler nelerdir?
-Biyolojik ve psikolojik etkenler oluşuma neden olan faktörlerdir.. Yapılan araştırmalarda Okb oluşumuna neden olan beyin anomalilerine rastlanmıştır.Çoklukla da Okb oluşumundan önce stresli yaşam olayları ve travmatik yaşantılarla karşılaşılabilmektedir.
Fakat bu durum stresli yaşama sahip her insanda Okb oluşacağı anlamına gelmez.

OKB bulaşır mı?
Bulaşıcı özelliği yoktur.Sadece özellikle aile içerisinde yaşayan diğer bireyleri de doğrudan olmasa da psikolojik olarak etkileme özelliğine sahip olabilir.Burada rol oynayan Okb li kişinin aileye yansıttığı stresli yaşantılarıdır.

Yeni stresli bir yaşam olayında Okb tetiklenir mi?
-Stresli yaşantılar Okb yi tetikleyici işlev görürler.

OKB ye sahip kişi akıl sağlığını kaybetmiş midir?
-Aşırı takıntılı düşünce veya zorlantılı davranışlarla terapiye başvuran çoğu insan bu davranışlarının anlamsız ve abartılı olduğunun farkındadır.Akıl sağlığını kaybetmemiştir.

Dikkat Etmemiz Gerekenler:
-Öncelikle kendimizde anlatılanlara benzer bir belirtiye rastladığımızda bir uzmandan yardım arayışına girişmeliyiz ki artık online olarak da birçok uzmana ulaşabiliyor ve sorularımızı-sorunlarımızı yöneltebiliyoruz.
-OKB uzun dönemli tedavi gerektirdiği için işin içine zaman ve maddi kaygılar da girebilir.Bu durumda da özellikle büyük şehirlerde olmak üzere hemen hemen tüm şehirlerde belediyelerin psikolojik danışmanlık imkanlarından,devlet hastanelerinin ruh sağlığı servislerinden,şehrimizde bulunan vakıf veya gönüllü çalışmacılara ulaşarak da yardım alabiliriz.
-Okb li birey öncelikle işe düşünce yapısını tanımak ve düzenlemekle başlamalıdır.Olumsuz ve işlevsel olmayan düşüncelerini tanımalı ve yerlerine gerçekçi-daha işe yarar düşünceleri koymalıdır.
-Burada verilen bilgiler sadece aklımızda soru işaretleri uyandırmak amaçlıdır.Kendinize Okb belirtilerine rastlıyorsanız lütfen vakit kaybetmeden size en yakın uzmana danışın.

Benzeri okumalar:
Yaygın anksiyete bozukluğu günlük rutinimizde, aşırı,sürekli,gerçekçi olmayan endişe hali ve kuruntulu beklenti içinde olma şeklinde tanımlanabilir.Birçok bedensel ve psikolojik belirtileri de içeren bir anksiyete bozukluğu tanısıdır.Aşırı gerginlik ve endişe durumuna konsantre olmakta güçlük,kontrolünü kaybetme korkusu,sıcak basmaları,yutkunma güçlüğü,karın-baş ağrıları,aşırı uyanıklılık hali,çarpıntı,terleme belirtileri eşlik edebilir.Sürekli endişeli bir beklenti içinde olma durumu bu bozukluğu en iyi tanımlayan belirtidir.Kişinin günlük yaşamında olumsuz etki uyandırması,iş yaşamı ve mesleki gelişimini etkilemesi ve aile problemlerini tetiklemesi kişinin yardım alması için tetikleyici rol üstlenir.Çocukluk ve genç yetişkinlik döneminde kendini gösteren,stresli yaşam olayları yab ın gelişmesi,şiddetlenmesinde önemli rol oynar.Genetik faktörler de yaygın anksiyete bozukluğunun gelişmesinde önemli bir etmendir.
(http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8141.htm)

Özlem AKKEL

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okb Nedir ve Ne Şekilde Karşımıza Çıkar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Özlem AKKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özlem AKKEL Fotoğraf
Uzm.Psk.Özlem AKKEL
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özlem AKKEL'in Yazıları
► İçindeki Kadını Hapisten Çıkar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okb Nedir ve Ne Şekilde Karşımıza Çıkar?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Bozukluğu Kasım 2015
► Hayatımız Travma Ekim 2015
► Tükenen İnsan Temmuz 2015
► Duygusal İstismar Mayıs 2015
◊ Dönüşüm (Roman) Temmuz 2019
◊ Bir Kitap Bir Kendin.. Mayıs 2015
◊ Yeni Romanım Eylül 2014
◊ 3'e 1 Kala Babam ve Ben Haziran 2014
◊ Kötü Öğretmen Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:56
Top