2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Osteoartrit (Kireçlenme)
MAKALE #13488 © Yazan Fzt.Sadık YILDIZ | Yayın Ekim 2014 | 4,316 Okuyucu
Osteoartrit (OA) eklem kıkırdağı ve subkondral kemikte yıkım ve tamir olayları arasındaki normal dengenin bozulması sonucu gelişen dinamik bir hastalık sürecidir.

Klinik olarak eklemde ağrı,lokal hassasiyet,hareketlerde kısıtlılık,krepitasyon,bazen efüzyon ve sistemik belirti olmaksızın değişik derecelerde lokal inflamasyon varlığı ile karakterizedir.

RİSK FAKTÖRLERİ

Yaş:25-35 yaşları arasında %0.1 oranında görülürken 65 yaş sonrasında bu oran %80'lerin üzerine çıkmaktadır.
Cinsiyet:Kadınlar erkeklere göre daha fazla OA riski taşırlar.
Kilo: Mekanik yüklenme nedeniyle olduğu düşünülmektedir.
Mesleki Zorlanmalar
Spor aktiviteleri
Eklemdeki bozukluklar ve daha önceki hasarlar
Kas güçsüzlüğü
Fiziksel egzersiz azlığı
Genetik faktörler
Hiperaktivite
Sigara

OSTEOARTRİTTE GENEL KLİNİK BULGULAR

Kalça ekleminin Osteoartriti ileri yasin dejeneratif hastalığıdır.Tek eklem tutulması sekonder Osteoartriti düşündürür.
Diz Osteoartriti sıklıkla obezite ile beraberdir.
Osteoartrit başlangıçta yavaş ve sinsi seyirlidir. Çogu kez patolojik ve radyolojik Osteoartrit gösteren birçok eklemde hiçbir klinik yakınma olmayabilir. Bu yüzden hasta hastalığın ne zaman başladığını belirleyemez. Hastalık semptom vermeye başladığında gözlenen yakınmalar ağrı , tutukluk , hareket kısıtlılığı , eklem genişlemesi, deformite , eklemin subluksasyonu , fonksiyonel kısıtlılıktır.
Ağrı: Osteoartritin en önemli bulgusudur. Tipik olarak hareketle artan dinlenmeye azalan bir ağrıdır.
Eklemlerde Sertlik:En tipik özelliği hareketsizlik sonrası ortaya çıkan tutukluk hissidir.
Hareket kısıtlılığı
İnstabilite
Eklem şişliği ve krepitasyon
Yumuşak doku şişliği

TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

OA tedavisinde amaç ağrı ve tutukluğun giderilerek yaşam kalitesinin arttırılması,eklem fonksiyonlarının korunması ve iyileştirilmesi,kas gücünün korunması ve geliştirilmesi,sakatlıkların önlenmesi veya düzeltilmesi ve tedavi komplikasyonlarının önlenmesidir.
Çoğunlukla önerilen tedavi algoritması
Hazırlayıcı faktörlerin düzeltilmesi: OA için yatkınlık oluşturduğu bilinen kalça,diz,ayak deformitelerinin düzeltilmesi.Uzun süre aynı postürde sabit kalınması. Yorucu aktivitelerden ve uzun süre dizler bükülü olarak çalışmaktan kaçınılması.Yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemesi gibi önlemler alınması ekleme binen yükü hafifleteceği için OA den korunmaya yardımcı olacaktır.
Hastanın eğitimi:hastalar hastalıkları hakkında bilgilendirilmesi
İstirahat:Hasarlı eklemin aşırı kullanımı hem semptomları hemde başlamış olan dejeneratif süreci olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle istirahat ve mekanik travmatik etkilerden korunma tedavinin önemli bir parçasıdır.
Eklem koruma teknikleri: OA gelişmiş bir Extremitede gerek ağrıya bağlı duruş bozukluğu gerekse gelişen deformiteye bağlı yük dağılımında dengesizlik sonucu eklem statiği olumsuz etkilenir. Eklemi korumak ve sürecin ilerleyişini durdurmak amacıyla baston,koltuk değneği ,yürüteç gibi yardimci cihazlar verilebilir.
Aşırı kilolu hastaların zayiflamasi: Kilo verilerek ekleme binen mekanik stres azaltılıp süreç yavaslatilabilir.
Çevresel önlemler :Yaşanılan ve çalışılan ortamın hasta koşullarına göre düzenlenmesi tedavinin önemli bir parçasıdır.
Medikal tedavi
Fizik Tedavi: Ağrının azaltılması , eklem hareket açıklığının korunması ya da düzeltilmesi , etkilenmiş kaslarda spazmın çözülmesi , kasların güçlendirilmesi amaçlarıyla uygulanan tedavinin önemli bir parçasıdır.
Cerrahi Tedavi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Osteoartrit (Kireçlenme)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Sadık YILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Sadık YILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sadık YILDIZ Fotoğraf
Fzt.Sadık YILDIZ
İstanbul
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sadık YILDIZ'ın Makaleleri
► Osteoartrit (Kireçlenme) Prof.Dr.Turgut GÖKSOY
► Osteoartrit (Kireçlenme) Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Kireçlenme Hastalığı (Osteoartrit-Artroz) Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Kireçlenme Fzt.Medet YAKUT
► Kireçlenme (Osteoartroz) Fzt.Mehmet ÇAKIR
► Diz Kireçlenmesi (Osteoartrit) Doç.Op.Dr.İbrahim AZBOY
► Osteoartrit (Eklem Kireçlenmesi) Fzt.Ali Serkan ÜNSAL
► Boyun Fıtığı ve Boyunda Kireçlenme Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Osteoartrit (Kireçlenme)' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Geriatri , Yaşlılık Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:47
Top