2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Elektrikli Diş Fırçası Kullanmak Gerekli Midir?
MAKALE #13497 © Yazan Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK | Yayın Ekim 2014 | 3,495 Okuyucu
ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇASI KULLANMANIN ARTILARI VE EKSİLERİ NELERDİR?

Pek çok kişi manuel diş fırçalarından memnun olabilir ve dişlerini temizlemesine yardımcı olması için elektrikli diş fırçası kullanmaya gereksinim duymayabilir ya da bazı kişilerin savunduğu gibi elektrikli diş fırçalarının zararlı olduğunu düşünebilir. En iyisi elektrikli diş fırçalarının artılarını ve eksilerini okuyun ve buna siz karar verin.

ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇALARININ ARTILARI

• Plakları daha iyi çıkarır. Modern diş fırçası tasarımlarıyla ilgili yeterince çalışma olmasa da yapılan bazı çalışmalar, elektrikli diş fırçalarının plak temizleme konusunda daha başarılı olduğunu gösteriyor. Burada unutulmaması gereken nokta şudur: plak temizlemedeki en büyük etken doğru bir şekilde doğru bir sürede dişlerin fırçalanmasıdır, eğer manuel bir fırça ile bunu en doğru şekilde yapıyorsanız aradaki fark göz ardı edilebilir. Elektrikli diş fırçaşarının en büyük artısı el yeteneği gelişmemiş veya kısıtlı kişilerde işlemi kolaylaştırması ve normal bir bireyde ise standardize ederek daha kolay hale getirmesidir.
• Daha az diş fırçası aşınması oluşur. Elektrikli diş fırçaları, tüm fırçalama hareketlerini sizin yerinize yapar. Böylece diş fırçasının aşınmasına yol açan sert fırçalama ve dikey fırçalama hareketlerinden kaçınılır. Aşırı baskı yapma olayını engellemek içinse baskı sensörleri mevcuttur.
• Ekstra özellikler. Dişlerinizi daha iyi fırçalayabilmeniz için fırçalama zamanlayıcısı ve baskı sensörü özellikleri mevcut.

ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇALARININ EKSİKLERİ
• Daha pahalı ve önden yatırım istiyor. Elektrikli diş fırçasının başlığını değiştirmek, standart bir manuel diş fırçası almaktan daha pahalıya mal oluyor. Eğer diş sağlığınızı daha ekonomik yollarla korumak istiyorsanız daha ucuz bir alternatif olan ‘dönen fırça’yı tercih edebilirsiniz. Ayrıca dönen fırçaların şarj olurken aşırı ısınmadan kaynaklı birtakım problemleri de artık ortadan kalkmış durumdadır.
• Kırılabilirler. Manuel bir diş fırçasıyla yapacağınız en kötü şey, onu yere düşürmek ve bu yüzden yeni bir tane almak zorunda kalmak olacaktır. Elektrikli diş fırçaları ise kırılabilir ya da şarjları bitebilir.

İster manuel diş fırçası ister elektrikli diş fırçası kullanın, önemli olan onları mümkün olduğu kadar temiz tutmaya özen göstermeniz ve en düzgün şekilde kullanmanızdır.

Diş fırçasının doğru kullanımı

Çoğunlukla dişlerimizi o anda acele ile veya rahat hissettiğimiz kadar fırçalayıp aslında yeteri kadar fırçalamamaktayız. İdeal diş fırçalama süresi en az 2 dakika olmalıdır ve bunun altına düşmemelidir.Bunun yanı sıra normal diş fırçalarının dakikada ortalama 100 hareketine karşılık, elektrikli diş fırçaları dakikada yaklaşık 30000 kez hareket ederek daha etkili temizlik sağlarlar. Normal diş fırçası da olsa elektrikli fırça da olsa doğru bir şekilde en az 2 dakika fırçalamak gereklidir.

Doğru diş macunu kullanımı

Bazı hastalar diş macunlarının beyazlatması konusunda kuşku duyarlar. Oysaki diş macunu dişin kendi rengini ortaya çıkarır. Dişin kendi renginden daha beyaz bir etki yaratmaz. Diş macunundan beklenen şey yüzeydeki lekeleri çıkarabilmesidir. Diş beyazlatma ya da dişin rengini açabilmek profesyonelce Doğru Diş Macunu Kullanımı çalışılmasını gerektiren bir tedavi çeşididir.

Hangi fırça kullanılırsa kullanılsın önemli olan diş fırçalama işleminin asıl mekanik temizliği yaptığının unutulmamasıdır, diş macunu burada daha ikinci rolü oynar, diş macunları mucize yaratmaz bu noktada size en uygun diş macununu doktorunuzla beraber seçebilirsiniz. Mekanik temizliğinizi doğru ve gerektiği kadar yaptığınız sürece diş macunu bu noktada gereken görevini fazlasıyla yapacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Elektrikli Diş Fırçası Kullanmak Gerekli Midir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Onur ÖZTÜRK Fotoğraf
Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Onur ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Diş Fırçası Seçimi Dt.Mesut MUTLU
► Çocuklar İçin Diş Fırçası Seçimi Dr.Dt. Nalan KOLCUOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Elektrikli Diş Fırçası Kullanmak Gerekli Midir?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:34
Top