2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çağında Beslenme
MAKALE #13845 © Yazan Dyt.Ayşe DURAN | Yayın Aralık 2014 | 3,190 Okuyucu
Okulda, çocuğun başarısı ailenin başarısıdır. Çocuğunuzun okulda başarılı olması için;
1. Şart: Düzenli ve Yeterli Beslenme
2. Şart: Düzenli ve Yeterli Uyku
3. Şart: Düzenli ve Yeterli Ders Çalışma
4. Şart: Düzenli Aile Hayatı

GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN, BAŞARINIZI ARTIRIN
Her çağın en önemli öğünü olan kahvaltı öğünü, özellikle okula yeni başlayan çocuklar için çok daha fazla önem arz etmektedir. Çocuğunuzun kahvaltı tabağı rengârenk olmalıdır. İlgisini çekmek için kahvaltı tabağını süsleyebilirsiniz. Peki, bu rengârenk kahvaltı tabağında neler olmalıdır?
• Süt/ yoğurt
• Taze sıkılmış meyve suyu
• Beyaz peynir
• Yumurta (haşlanmış)
• Ceviz/ badem/ fındık
• Pekmez/bal
• Ruşeymli/çavdarlı/yulaflı/tam buğday ekmeği
• Domates, havuç, semizotu, yeşillik, kırmızı ve yeşilbiber
• Kuru meyveler ( çekirdekli siyah üzüm/ kayısı/incir/erik)

Peki, çocuğunuzun kahvaltısında neler olmamalı?
• Kızarmış patates
• Kızarmış sebzeler
• Yağda pişmiş yumurta
• Siyah çay
• İçeriği bilinmeyen her türlü raf ürünleri (kek, poğaça, bisküvi, çokomel)
• Isıl işlem görmüş gıdalar (sucuk, salam, sosis vs.)

OKUL DA ABUR CUBUR TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN
Son zamanlarda özellikle Sağlık Bakanlığı’nın yürütmüş olduğu kurallara göre okullarda artık fast-food tarzı yiyecekler yasaklandı. Fakat gördüğüm kadarıyla hala bazı okullarda çocuklara hazır köfte kızartmalar, ekmek arası döner/sucuk vs. satılmaya devam ediyor. Hatta bazı okullarda öğle arası çocuklara yemek çıkmıyor bile… Mecbur kalan çocuklar bu tarz besinleri tercih ediyor. Bazen de okulda düzenli yemek çıkmasına rağmen çocuk, okula yakın fast-food satılan yerlerde yemek yiyor. Tabi bu durumda en büyük sorumluluk okula ve aileye düşüyor. Unutmayın çocuklar daima ailelerini taklit eder. Çocuklarınızı hazır gıdalara alıştırmayın ve sürekli takibini yapın. Onun yerine kendiniz çocuğunuza sağlıklı poğaça, kek vs. yapabilir beslenme çantasına koyabilirsiniz.

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Çocuğunuzu sabah kahvaltısını yaptırıp okula gönderdiniz. Peki, bu çocuk öğle yemeğine kadar aç mı kalsın? Tabi ki de hayır. Çocuğunuza sağlıklı atıştırmalıkları siz yapın. Şekerli hazır gıdalardan uzak tutun. Diş çürümelerine karşı düzenli olarak dişlerini fırçalamaları için destek olun.
Ruşeymli undan minik kurabiyeler yapabilirsiniz. Yanına bir kutu sütle birlikte şahane olur. Ya da kuru meyvelerle yağlı tohumlar( ceviz/badem/fındık/yer fıstığı) koyabilirsiniz.

ANA YEMEKLERDE NELER OLMALI?

Çocuğunuz öğle yemeğini okulda yiyecekse, okulun diyetisyen eşliğinde aylık yemek listesini belirlemesi gerekir. Bu aylık liste velilerde de bulunmalı. Çocuğunuzun hassasiyeti olan bir yemek çıkacağı gün varsa onun yerine evden götürebilir. Öğle yemeğinde az yağlı sebze yemekleri, yoğurt, bulgur pilavı, salata, tahıllı/ruşeymli/çavdarlı/yulaflı ekmek tercih edilmelidir. Eğer okulda öğle yemeği çıkmıyorsa evden ruşeymli ekmek arasına haşlanmış bir parça tavukgöğsü veya 2 dilim(60 gram) kadar beyaz peynirli sandvich yapılabilir. Yanına bir kutu ayran veya kefir güzel bir tercih olur.
Akşam yemeklerinde bir parça tavuk eti /balık/kırmızı et/hindi eti yanına sebze yemeği, çorba ve yoğurt tercih edilebilir. Çocuğunuzun tatlı ihtiyacını karşılamak için öncelikli olarak meyveler tercih edilmelidir. Hafta da birkaç kere sütlü tatlı yapılabilir. Ya da sade dondurma tercih edilebilir.

UYKU SAATİNE DİKKAT EDİN

Her gün düzenli olarak belli bir saatte uyuyup sabahları aynı saat aralığında uyanması gerekir. Akşam en geç 9.30-10.00 da uyumuş olması gerekir. Sabah 7.00-7.30 ‘ a kadar ortalama 9 saatlik uyku yeterli olacaktır. Çocuklarınızı televizyon ya da bilgisayar karşısında uyutmayın. Uyuyacağı zaman odası sessiz ve karanlık olmalıdır. Çünkü büyüme hormonunu artırıcı özelliğe sahip olan ‘’melatonin’’hormon salınımının engellenmemesi için çocuklarınızın uyuduğu odada ışık olmamalıdır.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN

Çocuklarınıza yemeklerle birlikte sakın su vermeyin. Susuzluklarını gidermek için gazlı içecek meyveli sodalardan sakının. Susuzluğu gidermek için kesinlikle saf su içilmelidir. Çünkü suyun yerini hiçbir içecek tutamaz. Vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamak için günde ortalama 1,5 litre su tüketimine dikkat edin.

DİKKAT EKSİKLİĞİNE KARŞI B12 VE OMEGA-3
Öncelikle b12 kaynaklarından en önemlileri nelerdir çocuklar için;
• Kırmızı et
• İnek sütü ve türevleri
• Yumurta
Omega-3 kaynakları;
• Dip balıkları ( somon, uskumru, ton, sardalye)
• Ceviz
• Ceviz yağı
• Keten tohumu
• Keten tohumu yağı
• Semizotu
• Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler
Haftada 2 kez balık tüketmeyenlere EPA, DEHA değeri 1000 mg olan balık yağı hapı tavsiye edilir.
GÜNDE 2 SU BARDAĞI SÜT/KEFİR VEYA YOĞURT TÜKETİN
Büyüme ve gelişmenin sağlandığı en önemli dönemlerde ileride kemik rahatsızlığına sebep olmaması açısından günde muhakkak 2 su bardağı süt/kefir/yoğurt ve türevleri tüketimine önem verilmelidir.

FAST-FOOD TÜKETİMİNE HAYIR!

Çağımızın vebası haline gelen obezite, artık okul çağından itibaren başlıyor. Düzenli ve dengeli beslenme ile diyetisyen ve doktor eşliğinde önlemler alınıyor. Beslenme çok karmaşık bir yapıya sahip olduğu için gebelikten itibaren takibi yapılmalıdır. Gebelikten emzirme dönemine kadar beslenme dayanmaktadır ve çocuğunuzun obezite olmasının nedenleri böylelikle araştırılmaktadır. Önce bilinçli bir aile olalım sonra obezite ile mücadele edelim…

Çocuklara yeni öğrenim hayatlarında bol başarılı,sağlık dolu hayatlar temenni ediyorum.
DİYETİSYEN AYŞE DURAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çağında Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşe DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşe DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe DURAN Fotoğraf
Dyt.Ayşe DURAN
Antalya
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşe DURAN'ın Yazıları
► Okul Çağında Beslenme Dyt.P. Seda CENGİZ
► Yanlış Beslenme Okul Çağında Başlar! Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Okul Çağında Beslenmenin Önemi? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► İlkokul Çağında Beslenme Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Okul Dönüşü İdeal Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul Çağında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gluten Enteropatisi Aralık 2014
◊ Diyabette Beslenme Aralık 2014
◊ Yaza Fit Girin Aralık 2014
◊ Yaz Detoksu Aralık 2014
◊ Sonbaharda Beslenme Aralık 2014
◊ Sınav Öncesi Beslenme Aralık 2014
◊ Kilo Almak İçin Öneriler Aralık 2014
◊ Anoreksiya Nervoza Aralık 2014
◊ Kış Beslenmesi Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:36
Top