2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitki Çayları Gerçekten Zayıflamaya Yardımcı Mıdır?
MAKALE #14050 © Yazan Dyt.Ece ALTINEL | Yayın Ocak 2015 | 4,173 Okuyucu
Uzman firmalar tarafından üretilmiş, içeriği belli bitki çayları, günlük hayatımızda sağladığı kullanım kolaylığı ile beslenme programlarının vazgeçilmezi olarak yerini alıyor. Peki bu çaylar gerçekten kilo vermede etkili midir?

Gerçekten bazı bitki çayları, içerikleri ile vücutta yağ birikiminin engellenmesini, vücuttaki ödemin atılabilmesini, şeker metabolizmasının düzenlenmesini, bağırsaklarda besinlerin kalış süresinin kısaltılmasını sağlayıcı etkileri ile kilo kontrolüne yönelik uygulamalarda daha hızlı ve kalıcı sonuçlar alınmasına yardımcı olabiliyor; ancak ne yazık ki günümüzde birçok bitki çayı bilinçsiz bir şekilde tüketilmektedir.

Özellikle, tansiyon problemi, karaciğer rahatsızlıkları, böbrek yetmezliği ya da hipoglisemisi olan bireylerin; hatta gebe ve emziklilerin, bu çayları daha dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise, metabolizmaları esansında karaciğer ve böbrekler fonksiyon göstermekte ve bu organların aşırı çalışmasına neden olabilmekte; kafein içerikleri ile çarpıntıya sebep olabilmekte, çoğunun içeriği net olarak bilinmediği için toksik etki yaratabilmeleridir.

Ancak bitki çaylarında da önemle altı çizilmesi gereken bir konu var. Güvenilir şekilde el değmeden paketlenmiş ürünleri tercih etmek, sağlımızı korumak adına atacağımız “bitki çayı kullanımı adımlarının” başında gelmelidir. Açık olarak satılan ve kaynatılarak kullanıma sunulan bitkilerin üzerlerindeki küf, bakteri, ilaç kalıntısı ve fiziksel kirlilikler gibi tehlikeler asla göz ardı edilmemelidir.

Hangi Çaylar Zayıflamada Etkili Olmaktadır?

Hepinizin bildiği başta yeşil çay olmak üzere, beyaz çay ve günlük tükettiğimiz siyah çayın, yapılan araştırmalarda, zayıflamaya, özellikle yağ yakımını uyarıcı, termogenezi artırıcı ve leptin adı verilen tokluk mekanizmasında görev alan bir hormon üzerinden etki göstererek katkıda bulunduğu bulunmuştur.
Bunlara ek olarak, son zamanlarda piyasada özellikle yeşil çaylı karışımların içinde bulunan Ginseng’in, karbonhidrat metabolizmasını düzenleyerek zayıflamaya yardımcı olduğu ortaya konmuştur.
Bitki çay karışımlarında sıklıkla gördüğümüz, sarı kantaron ve mısır püskülü, hem vücuttan su atımına sebep olmakta; hem de bağrısakları uyarmakta; ancak yağ yakımına katkı sağlamamaktadır.
Adaçayı, özellikle bitkisel hormon özelliği göstermekte ve menopoz sonrası dönemde kadınlara önerilmektedir, yeşilçay gibi bünyesinde barındırdığı kateşinler sebebi ile, çeşitli çalışmalarda zayıflamada etkili olduğu görülmüştür.
Ayva yaprağı ve kiraz sapı çaylarının ise, özellikle ödem attırıcı özellikleri ile rahatlatıcı etkileri olduğu bilinmektedir.
Kahve de bir bitki olarak karşımızı çıkmakta ve son zamanlarda sık sık duyduğumuz yeşil kahvenin gerçekten zayıflatıp zayıflatmadığı akıllarda soru işareti oluşturmaktadır. Evet yeşil kahve, klorojenik asit, kafein ve yoğun antioksidan içeriği ile gerçekten yağ yakımına katkı sağlamaktadır; ancak ne olursa olsun sadece yeşil kahve ile zayıflamanın mümkün olmadığını unutmamak gerekmektedir.

İçeriği tam olarak bilinmeyen, kuvvetli biyolojik sonuçlara yol açabilecek bitkileri kullanmadan önce yeterince araştırma yapmanın şart olduğu unutulmamalıdır. Bitki çayını kullanacak kişinin yaş grubu, ergenlik, hamilelik gibi özel durumları da göz önünde bulundurmak önemli olup, hamileler için kafein içermeyen beyaz çay gibi ürünler tavsiye edilirken, ergenlik çağındaki bireylere ise vitamin ve mineral içerikli çaylar önerilmelidir. Çoğu insan içtiği bitkisel çayın içindeki maddelerden habersizdir ve çayı almadan önce etiketini okumak dahi karmaşık bilimsel isimlerden dolayı yeterli olmayabilir.
Sonuç olarak; zayıflayayım derken daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmamak için bu çayları tüketmeye başlamadan önce uzman tavsiyesi almak en doğrusu olacaktır.

BESLENME ve DİYET UZMANI ECE ALTINEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitki Çayları Gerçekten Zayıflamaya Yardımcı Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ece ALTINEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ece ALTINEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece ALTINEL Fotoğraf
Dyt.Ece ALTINEL
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ece ALTINEL'in Makaleleri
► Top 10 Bitki Çayları Dyt.Güler ENGİN
► Kilo Verdiren Bitki Çayları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Zayıflamaya Yardımcı Besinler Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Bitki Çaylarının Faydaları Dyt.Buket ADANÇ
► Gerçekten Aç Mısınız? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bitki Çayları Gerçekten Zayıflamaya Yardımcı Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:18
Top