2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğun Anne Baba Arasındaki Cinsel İlişkiyi Görmesi
MAKALE #14058 © Yazan Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR | Yayın Ocak 2015 | 102,278 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Eyvah basıldık !!! Çocuğumuz cinsel ilişkimize şahit oldu

Çocuklu ailelerin en korktuğu olaylardan biri de çocuk / çocuklarının onları cinsel ilişki esnasında görmesi veya yakalamasıdır. Anne babalar bu yüzden azami dikkat ve çaba içine girerler. Bu yüzden evlilikte ilişki çocuk olduktan sonrasında geç saatlere gitmeye başlar, çocuklarının uyku düzeni sıkıntılı olan ve uyku kurallarına hiç uymayan çocuk varsa bir de bu durum iyice sıkıntılı bir hal alır. Ayrıca bu geç saatlere doğru ilerlemesiyle erkeğin fizyolojik olarak gece 11 den sonra ciddi olarak hormonal seviyesinin değişmesi, uyarılmanın azalması, hatta hiç olmaması gibi etmenler ortaya çıkar ve eşler arasında cinsel problemler ortaya çıkmaya başlar.

Bu bilgilendirmeden sonra asıl önemli konu çocuk / çocuklar cinsel ilişkiye şahit olursa ne olur.

Yaş gruplarına göre cinselliği algılayış farklılaşır. Çocuklar 3,5 yaştan sonra cinsel kimlik aşamasına girmeye başlarlar, cinsel organları üzerine en yoğun düşünce, cinselliğin yetişkinlikteki ilk belirgin haz ve duygularını bu dönemde öğrenmeye başlarlar. Erkek çocukları anneyle birlikte tuvalete girmeye, banyo da özellikle cinsel organını gösterme veya dokundurma hareketleri yapmaya çalışırlar. Kız çocukları da babaya ben senin karın olurum, sana çocuk yaparım baba diye kendi kadınlıklarını babaya cilveli ve anneyi bertaraf etme çabalarıyla göstermeye çalışırlar.

1,5 yaş 3,5 yaş döneminde bir çocuk bu duruma şahit olursa tepkilerini görmeniz neredeyse imkansız olacaktır, belki de huysuzluk yapacak, yeme problemi olacak fakat bunu bu yaş döneminde algılamak çok zor olacak çünkü iki yaş sendromu dediğimiz çocuğun bireyselleşme aşamasından anneye dönüş aşamasına geri gelme dönemine denk gelecektir bu dönemde bireyselleşmeye başlayan çocuğun anneye yapışma davranışları anneyi de aşırı derece de yorduğu için vereceği tepkiler karıştırılacak hatta iç içe geçmiş karmaşık halde olacağı algılanamayacaktır. Bu dönem bilişsel algılamanın ve ahlaki gelişimin temel dönemi olduğu için, çocuk olaya şahit olduğunda bilinçdışına bunu korku, kaygı, saldırganlık, zorbalık, çaresizlik gibi algılama durumları yaşama ihtimali olabilecektir. Yazının sonunda gelecekte nasıl çıkacağı bu dönemin bilgisini verecektir.

3,5 - 6 yaş dönemi içinde anne babanın cinsel ilişkisine şahit olan çocuklarda bu durum gizli ya da açık bir travma etkisi yapacaktır. Bunun sebebi erkek çocuk için en sevdiği annesine babasının zarar verdiği algısını oluşturması, kız çocuğunda ise anne ile olan rekabette annenin babayı ondan çalması duygusunu nefret boyutuna getirecek bir algılama oluşturmaktadır. Sürecin en zor kısmı bu travma etkisinin çocukta gizli kalmasıdır. Anne baba olay ile ilgili sorgulamaya veya imalarda bulunduğunda çocuk sessiz kalacak veya hiç bir şey görmediğini söyleyerek anne babayı yanıltacaktır. Bu durumun etkisi eğer bu yaşlarda çıkacak olursa çocuk saldırgan davranışlar içine girebilir, gereksiz öfke nöbetleri, fırlatma davranışları, tırnak yeme, kırma dökme gibi uyumsuz davranışlar, özellikle kendi cinslerine karşı saldırma, vurma, agresif hareketler, okul problemi gibi durumlar çıkabilir. Başka türlü olarak cinsel organıyla aşırı oynama, küfürlü konuşma daha sık cinsel yaklaşımlarda bulunma gibi davranışlarda da bulunmaya çalışabilir, sizinle yatmaya çalışma gibi eylemlerde ısrarcı davranabilir. Arkadaşlarıyla cinsel içerikli oyunlara girişebilir, onları bu konuda zorlayabilir.
Ergenlik döneminde olan bir çocuğun karmaşık duyguların içine sürüklenmesi demektir. Özellikle cinsellikle ilgili herhangi bir konuşma ve desteğin verilmediği aileler de bu durum işleri daha da zorlaştırmaktadır. En önemli sorun ergenlik döneminde kahraman modellemesi yapmaya çalışan bir çocuğun anne ve babasından bu şekilde bir durumu görmesi, zihnindeki kahramana olan güven duygusunu zedeleyecek ve kopma, kaçış, utanma, suçluluk gibi duygulara kapılacaktır. Cinsel yaşam kavramını tam anlamıyla algılayamayan ergen çocuk veya dış ortamda duyduğu içerik ve anlamları sağlıklı olmayan düşüncelerle anne babasının kötü bir durum içinde olduğunu algılayacaktır. Neden bu kadar etkili oluyor derseniz ergenlik döneminde erkek çocuk anneye karşı daha yakın hisseder ve babayla rekabeti en yüksek düzeye çıkar, kız çocukta ergenlikte belirli bir dönem babaya karşı yoğun bir duygu hisseder. Bu yüzden her iki cinsteki çocuklar bu durumda sevdikleri nesnenin ellerinden alındığını, yanlış yapıldığını, olmaması gereken bir durum olduğunu algılama sürecine girerler. Durum bu şekilde karmaşık hal almaya başlayınca çocuk ile ailenin arası açılmaya başlar, ergenlik krizleriyle yine karıştırılan bir durum olacağı için aile sorunu kavramakta zorlanacaktır. Ergenlik döneminde cinselliğe şahit olma çocukluk döneminden daha etkili olabilmektedir. Çünkü cinselliği daha çok duymuş olan çocuklarda karmaşa daha da artmaktadır. Böyle bir duruma şahit olmak iç dünyalarında suçluluk, utanma, öfke, nefret, içe kapanıklık, cinsel yönünü yok sayma, cinselliğe aşırı ilgi duyma gibi birçok duygu ve eylemi de ortaya çıkarabilmektedir.

İleriki yaşlarda yansımalarına bakacak olursak ( Başka türlü problem yansımalarının da aşağıda sayılacak etmenlere sebebiyet verebileceğini unutmayınız) bilinçdışına atılan bu travma durumu cinsel problemlerin en başlıca nedenidir.

Erkekler açısından; Utanma, erkek kimliğini reddediş, obsesyonlar, takıntılar, erkeklik duygusunda azalma, isteksizlik, erken boşalma, iktidarsızlık, cinsel ilişki esnasında hissizlik, korku, kaygı, karşı cinse yaklaşamama, aşırı cinsellik düşünme, sürekli mastürbasyon yapma, kadınlara karşı aşırı düşkünlük, sebepsiz yere gelen sıkıntı gibi etmenleri oluşturabilmektedir. Karanlıkta cinsel ilişki yaşamaya aşırı hassasiyet, seyredilmekten, gözlenmekten korkma gibi birçok durum ortaya çıkabilmektedir.
Kızlar açısından; cinsel kimlikten kaçınma, obsesyonlar, takıntılar, reddediş, utanma, suçluluk, öfke, depresyon, yeme problemleri, çekingenlik, vajınusmus, cinsel isteksizlik, ağrılı birleşme, korku, kaygı, cinsellikten kaçınma, ayıplanma duygusu, eşine yakınlık duymaktan çekinme, cinsel sapmalar, korkuyu bastırmak için zarar verici bile olsa farklı türden cinsellik yaşamalar gibi birçok durum ortaya çıkabilmektedir.

Belki bu durumun hassasiyetine binaen ailelerin çocuklarına ilk çocukluk döneminden itibaren verecekleri mahremiyet eğitimi daha sonraki yıllarda cinsel kimliklerinin özellikleri doğru, açıklayıcı , korkutucu olmayan bir dil kullanımı yaşanabilecek bu tür durumları daha kolay atlatabilme ve travma etkisi oluşturmamaya faydalı olacaktır.
Aileler çocuklarıyla bu tür konuları konuşmaktan aşırı kaçınma durumu gösterdikleri için çocuklar teknolojinin de gelişmesiyle birlikte çok farklı yollarla cinsellik üzerine kavramları öğrenmeye girişmektedirler. Sonuç algılama düzeyi oluşmadan öğrenilmiş uç noktalı cinsellik bilgileri...

Ailelere tavsiyeler :
* Çocuğunuz böyle bir duruma şahit olduysa yaş grubuna göre çocuğunuza yaklaşım tarzınızla onu anlamaya çalışın,
* Bir uzmandan destek alma fırsatınız varsa kesinlikle destek alın. Çünkü çocuk bir uzmana daha kolay bir şekilde duygularını ve hislerini anlatabilmektedir. Konuşulabilen bir duygu etkisini kaybeder.
* Çocuklarınıza uyku eğitimini ilk bebeklik döneminde verini ve bu konuda esnek olmayınız.
* Çocuklarınızı 1 yaşından sonrasında yatağınızda yatırmamaya çok dikkat ediniz.
* İmkanınız varsa çocuklarınızı sizin yatak odanızdan ayrı bir yerde yatırınız.
* Küçük yaştan itibaren odanızın alanını çiziniz ve çocuğunuzun da odasına girerken kapıyı tıklatarak girip model olunuz. Çocuğunuz sizin odanıza siz izin vermeden girmesin.
* Şuan ki yapıların ses geçirme özelliklerinin düşük olduğunu unutmayın.

Önlemlerinizi önceden almanız çocuğunuzun geleceğine attığınız güçlü bir hamle olacaktır. Çocuğunuzun sağlıklı bir birey olmasını istiyorsanız, travma oluşturabilecek durumlara dikkat ediniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğun Anne Baba Arasındaki Cinsel İlişkiyi Görmesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     51 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İbrahim GÜLYAŞAR Fotoğraf
Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğun Anne Baba Arasındaki Cinsel İlişkiyi Görmesi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hayatımı Paylaşıyorum Eylül 2015
► Okul Fobisi Eylül 2015
► Aşk Yarası Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:47
Top