2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kolesterolü Düşürürken, Metabolizmayı Hızlandıralım.
MAKALE #14223 © Yazan Dyt.Nilay KEÇECİ | Yayın Şubat 2015 | 4,451 Okuyucu
Kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere, şeker, tansiyon ve böbrek gibi pek çok hastalığı dolaylı olarak etkileyecek olan kan yağlarımızın değerlerinin normal aralıklarda olması ya da yükselen kolesterol seviyelerimizin düşmesi için besinler bir numaralı yardımcımız olabilir. Peki, hangi besinler kolesterolü düşürür ve dengelenmesini sağlar?
Avakado, içerdiği lif etkisi sayesinde yağ yakımına yardımcıdır ve kişilerde açlık hissinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır. Belirli porsiyonlarda salatalarda ya da meyvelerle birlikte rahatlıkla tüketebileceğimiz bu besin metabolizmanın hızlanması içinde faydalıdır.

Her gün 10 adet fındık; içerdiği Omega 3 etkisiyle, özellikle kalp damarları, beyin ve göz hücreleri için faydalı olacak ve kolesterolün düşmesine yardımcı olacak kuruyemişlerin başında fındık gelir. Sayısız faydasının yanında kan yağlarını düzenleyici etkisi birincil önem taşır. Her gün 10 adet fındık hem hastalıklardan korunmaya hem de zayıflama diyetlerinde ara öğün yerine kullanıldığında tokluk hissine neden olacaktır.

Nohut, kuru fasulye, mercimek, bu gruptaki besinlerin tamamı kötü huylu kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Haftada en az 2 defa kuru baklagil tüketimi yapmak, tüm kan sonuçlarımıza, mide ve bağırsak sistemimize, bağışıklık sistemimize de faydalı olacaktır. Kuru baklagiller içerdiği lif sayesinde sindirim sistemi sorunlarında ve kabızlıkta da etkilidir.

Kefir, yoğurt ve süt grubundan farklı olarak sayısız faydası bulunan kefir hem sindirim sistemi hem de kalp ve damar hastalıkları için olmazsa olmazlar arasındadır. Kefir, mide ve bağırsak sisteminin düzenlenmesinde ki faydasının yanı sıra kan yağları ve kolesterolün düşürülmesi için tüketilebilir. Günde 1 bardak kadar tüketebileceğimiz kefirin ekşi tadı nedeni ile meyvelerle karıştırılarak tüketilmesi de lif etkisini arttıracağından yarar sağlayacaktır.

Yulaf, sabah kahvaltıları ya da günlük ara öğünlerde mutlaka tüketilmesi gereken yulaf, içerdiği lif etkisiyle kötü huylu kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır. Süt ve süt grubundan bir besinle birlikte tüketildiğinde yağ yakımını ve metabolizmanın hızlanmasını da sağlayan yulafı günlük diyet listemizin içerisinde mutlaka tüketmeliyiz. Spor sonrası, yoğurt ve 1 orta boy meyve ile birlikte tüketilen yulafın kas sistemini geliştirici etkisi de mevcuttur.

Diyet yaparken pek çoğumuzun yakındığı en büyük problem metabolizmamızın yavaş olduğu ve su içsem yarıyor sorunudur. Bu sorunların sağlıklı beslenme ve diyette karşımıza çıkarak hem motivasyonumuzu bozmaması hem de daha dengeli beslenmemize yardımcı olmak adına bazı besinlerden faydalanabileceğimizi biliyor musunuz?

Soğan ve sarımsak, metabolizmamızı hızlandıran önemli besinlerin başında gelir. Hem içerdikleri C vitamini etkisiyle kış aylarında grip ve nezle gibi ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonlarından bizleri koruma görevi üstlenirken hem de metabolizmamızın daha hızlı çalışmasına etki ederler. Kronik mide ve bağırsak rahatsızlığı bulunmayan her birey için soğan ve sarımsak her gün belirli oranda sofralarımızın ve diyetimizin vazgeçilmezi olmalıdır. Yoğurtla birlikte tüketilen sarımsak için yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair araştırmalar da dikkat çekmektedir. Ayrıca kan şekerinin düzenlenmesi konusunda da soğan ve sarımsak başlıca rol oynayan besinler arasındadır.

Baharatlar metabolizmanın hızlı çalışması konusunda ikinci sırada yer alırlar. Yemeklerimize tat katan ve aroma veren pek çok baharat aynı zamanda diyet sırasında metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olacaktır. Özellikle acı biber, zencefil ve zerdeçal metabolizma için oldukça önemlidir. Zencefil metabolizmayı hızlandırmanın dışında ödem atılmasına da yardımcı olur. Bu baharatları yemeklere ilave etmek ya da bunlarla oluşturulmuş bir bitki çayını her gün 1 fincan kadar tüketmek düzenli beslenme ve diyete yardımcı olacaktır.

Kabak, yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin içerisinde metabolizmayı hızlandırıcı, ödem attırıcı ve zayıflatıcı etkisi en yüksek olanlarındandır. İçerdiği lif bakımından hem bağırsakların çalışmasına yardımcı olacak, hem de metabolizmanın daha hızlı çalışmasına etki edecektir. Yulaf ve yoğurt kullanılarak hazırlanan bir kabak çorbası diyette akşam yemeklerimiz için ideal olabilir. Çorbanın yanında tüketeceğimiz mevsim yeşillikleri zayıflamaya katkı sağlayacaktır.

Dereotu, özellikle kahvaltı vazgeçilmemesi gereken en önemli besinler arasında olmalıdır. Vücuttaki ödemi azaltan ve yağ yakımını hızlandıran dereotu limon ve maydanoz ile birlikte karıştırılarak tüketildiğinde metabolizmayı da hızlandırmaktadır. Günde en az 1 öğün dereotu ve maydanozla karıştırılmış dereotu tüketimi hem mide ve bağırsak sistemi hem de diyet için yerinde olacaktır.

Avokado, içerdiği lif nedeniyle yağ yakımını hızlandıran ve porsiyonları belirli miktarlarda tüketildiğinde diyete yardımcı olan ve metabolizmayı hızlandıran önemli besinler arasındadır. Avokadonun yeşil yapraklı sebzeler ve nar ile karıştırarak oluşturulmuş yağsız bir salatasını diyette bulundurmak açlık hissinin azalması içinde faydalı olacaktır.

Yeşil çay, içerdiği antioksidanlar nedeniyle hem yaşlanmayı geciktirici hem de metabolizmayı hızlandırıcı etkisiyle önem taşır. Özellikle zencefil ya da yasemin ile birlikte tüketilen yeşil çayın yağ yakımına etkisi oldukça yüksektir. Metabolizmanın hızlanması ve diyette yağ yakımının artması için günde 1 fincan yasemin ve zencefilli yeşil çay tüketmek yerinde olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kolesterolü Düşürürken, Metabolizmayı Hızlandıralım." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilay KEÇECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilay KEÇECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Nilay KEÇECİ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilay KEÇECİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kolesterolü Düşürürken, Metabolizmayı Hızlandıralım.' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gebelikte Beslenme Ocak 2014
► Ramazan Sonrası Mutlu Diyet Ağustos 2013
► Ramazanda Beslenme Ağustos 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:29
Top