2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişkide ' Genelleme' : Çıkmaz Sokaklar
MAKALE #14251 © Yazan Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR | Yayın Mart 2015 | 3,576 Okuyucu
İlişkilerde, evliliklerde; çiftler arasında genellemeler, tehlikeli ve kişiyi ait olmadığı sanal duvarlar içine hapseden önyargı da içeren,zorlayıcı ve rahatsız edici cümleleri de içeren ifadelerdir.Birbirimize kusurlarımız gibi görünen şeyler aslında farklılıklarımızdır ve bizi zenginleştirir.

Her insan kendi ait olduğu yaşamıyla biricik ve özeldir.Her insan kendisinin özellikle de bir evlilik ilişkisi içerisinde, özel ve değerli hissetmek ister.Bu çok tabiidir.Genellemeler ise bu duygunun tam zıddıdır. Kişiyi,değersizleştiren,biricikliğini ortadan kaldıran şeylerdir. Aslında ,genelleme yapıldığı zaman bu içinde büyük yanılgılarıda içerir.Çünkü,hiçbir insan tıpatıp birbirine benzemez,aynı evde aynı ebeveynlerin büyüttüğü ikizlerle yapılan bilimsel araştırmalarda dahi,ikiz çocukların farklı karakter yapılarında oldukları,seçimlerinin farklı,değişik olabileceği gösterilmiştir.

Çiftler; genellemeyi sıklıkla kullanıldıklarında ilişkide 'sorumluluk' almayı reddediyor olabilirler.Yani, " kadınlar şöyle davranmalıdır, ya da erkekler böyle yapmalıdır, bu durumun tek doğrusu bu,zaten herkes böyle yapıyor" diyerek önyargılı davranan çiftler, aslında birbirleriyle birebir ilişki kurmaktan kaçınarak genellemelerin arkasına saklanıyor olabilirler. Çünkü, bu daha kolaydır.Fakat, çiftlerin birbirleriyle sağlıklı bir iletişim kurarak birbirlerini tanımaya, anlamaya çabalamaları , ciddi bir emek ve zaman isteyecektir.Bazen kolaya kaçmak çeşitli nedenlerden dolayı çiftlere göre bir yol olarak tercih edilebiliyor.

Birbirini tanımak dediğimiz zaman, 'yakınlık' kavramının önemi devreye girmektedir. Yakınlık derken; iki kişinin arasındaki etkileşimin iki kişinin arasındaki bağı pekiştirip güçlendirmiş olduğu aktif, sevecen bir karşılıklı ilişki' kastedilmektedir.İnsanlar; yakın ilişkilerde, kabul görme, güvende olma, sevgi, reddedilme, düş kırıklığı, kıskançlık, gibi birçok duyguyu da aynı zamanda deneyimlemektedir. Çiftler birbirini ne kadar tanımaktadır ve nasıl bir yakınlığa sahiplerdir? Bu ilişkide birçok problemin temelinde olan ana bir zemindir.

Gottman (2014), evliliği sürdürebilmek için yedi önemli ilkeden bahseder. Birincisi; sevgi haritalarını büyütmek, yani,çiftlerin birbirlerinin dünyasıyla yakından ilgili olması, birbirlerini yakından tanımaları, ikincisi; sevgi ve hayranlığı geliştirmek, yani, çiftlerin birbirlerinin saygıya ve hayranlığa değer oldukları duygusunu taşımaları, üçüncüsü; uzaklaşmak yerine yakınlaşmak, yani, çiftlerin birbirlerine dikkat,sevgi, mizah anlayışı ve destekleri için davetiye çıkardıklarından bahseder ,bunun sonucunda çiftler birbirlerine yakınlaşmaları ,ya da uzaklaşmayı seçmeleri, dördüncüsü; eşlerin birbirlerini etkilemelerine izin vermeleri yani, birbirlerinin bir sorun karşısında önerilerine açık olmaları ve bunu uygulayabilme becerileri, beşincisi; çözülebilir sorunları çözebilmek yani; yumuşak bir konuşmayla ,onarma girişimlerinde bulunmak, kendini ve eşini yatıştırabilmek, uzlaşabilmek ve hatalara karşı hoşgörülü olabilmek ,altıncısı; kilitlenmenin üstesinden gelebilmek, yani, sorunların altında bazı zamanlarda çiftlerin kendi yaşamlarından getirdikleri hayallerinin gerçekleşmemesi ve bunun yüzeyde görünen sıkıntı veren olayların altında yer alabileceği ve sorunların kilitlenip kalabileceğini söyler ,yedincisi ise; ortak anlam yaratmanın önemi yani, evlilikte ortak bir kültür geliştirmek, ortak bir anlam duygusu yaratabilmek,kendi hayalleriyle birlikte bunları çocuklarına aktarabilme duygusu gibi örnekleyerek, evliliği sürdürmenin etkili olan yollarından bahseder.

Bir diğer yönüyle de; ' Bütün kadınlar/erkekler gibi sen de, her zaman böyle yapıyorsun! ' diye konuşmaya başlayan bir çift de, diğeriyle aslında konuşmayı başlatmış ve bitirmiş sayılır.Bu genellemeyi hisseden diğer taraf zaten konuşmayı istemeyecek ya da konuşma sağlıksız bir şekilde kavgaya dönüşecektir.

Bu yüzden, çiftler ilişkilerinde bir problem olduğunu hissettikleri zaman, gerçek yakınlıklarının nasıl olduğuna bakarak daha sonrasında da genellemelerin arkasına sığınmadan, erkekler/kadınlar böyle yapmalı demek yerine,problemdeki kendi paylarını da düşünerek birbirlerini ne kadar tanıdıkları, anlayabildikleri ve iletişim kurma yollarının nasıl olduğunu sorgulayabilmelidirler.Uyumlu bir evlilik; birbiriyle etkileşebilen, evlilik ve aileyi ilgilendiren problemlerde fikir birliği içerisinde olabilen ve problemlerini olumlu bir tarzda çözebilen çiftlerin evliliği olarak tanımlanmaktadır. Çiftlerin uyumlu birlikteliklerinin sonucu olarak da evlilik hayatındaki memnuniyet ve mutlulukta artmaktadır.

Çözümün olamayacağını düşündükleri noktada da,çiftler ilişkileri hastalanmadan bir çift terapistinden destek almalıdırlar.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişkide ' Genelleme' : Çıkmaz Sokaklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşenur BAYRAKTAR Fotoğraf
Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ayşenur BAYRAKTAR'ın Makaleleri
► Evlilikteki Çıkmaz Sokaklar Psk.Nesteren GAZİOĞLU
► İlişkide Kim Dur Diyecek? Psk.Ceren TATAR
► İlişkide Zor Dönemler Psk.Enise AKGÜL
► İlişkide Hayalkırıklığı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► İlişkide Yetersizlik Duygusu Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► İlişkide Huzuru Bulmak Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► İlişkide Sorunları Çözmek Psk.Duygu YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İlişkide ' Genelleme' : Çıkmaz Sokaklar' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:09
Top