2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınavlara Hazırlıkta Psikolojik ve Teknik Boyut…
MAKALE #14423 © Yazan Psk.Dnş.Ayşe ERBAŞ | Yayın Mart 2015 | 1,457 Okuyucu
SINAVLARA HAZIRLIKTA PSİKOLOJİK VE TEKNİK BOYUT…
YGS sınav sonuçları açıklandı. Yine, bu sınavda da üzülenler, sevinenler, LYS sınavlarına hızlı bir şekilde çalışmaya devam edenler, LYS sınavlarına hazırlanmayı bırakanlar, umudunu hala taze tutanlar, umudunu kaybedenler ve daha nice durum-duygu-düşünce içerisinde olanlarla karşılaştık…
Bütün bunlar sınav klasiklerimizdir. Dün yaşanmıştı, bu gün de yaşandı evet maalesef yarın da yaşanacak.
Sınavlara hazırlanmanın bir akademik boyutu bir de psikolojik boyutu var; akademik boyutunu insanlar daha az ihmal ederken çoğu zaman psikolojik boyutunu görmezden gelmektedirler, daha çok ihmal etmektedirler.
Sınavlara tam ve her yönüyle hazırlanılmalıdır. Sadece bilgi, sadece çalışma, sadece soru çözümü yanında, hem çalışma sürecini daha verimli, kolay, eğlenceli, isteyerek severek yapılan bir çalışma haline getirmek, odaklanarak en üst düzeyde motivasyon sahibi olarak başarıya ulaşmak için akademik destek ve çalışmanın yanında psikolojik destek ve çalışmaya da gereksinim vardır.
Bu sınavda da gördük ki kimi öğrenci, sınava hazırlık sürecini güle oynaya geçirirken kimi öğrenci kabus ve sıkıntılarla dolu gece ve gündüzler ile bu süreci tamamladı! Başarı tabii ki çalışmaya bağlı olmakla birlikte; rahat, verimli, iyi geçirilen bir sürecin sonucunda elde edilecek sonuç ile, yapılan çalışmaya! rağmen, rahat olmayan, verimsiz ve kötü geçirilen bir sürecin sonunda elde edilen sonuç aynı olmamıştır ve olmayacaktır da…
Çalışan, elinden geleni yapan, çabalayan, bir çok öğrenci görürüz. Sonucuna baktığımızda elde ettiği sonuç elde etmesi gerekenden çok uzaktadır. Bu öğrenci çalışmadı mı? Bu öğrenci çok iyi öğretmenlerden ders almadı mı? Yine bu öğrenci çok iyi okullarda okumadı mı? Bütün bu sorulara cevabımız evet olduğuna göre, öyleyse bu sonucun sebebi nedir.
Sonucu belirleyen, akademik çalışmanın yanında eksik olan, akademik çalışmanın yanında bu çalışmayı kuvvetlendirecek, kolaylaştıracak çok önemli olan psikolojik destektir. Diyeceksiniz ki başarılı olan ve bütün bu süreci çok sağlıklı ve başarılı atlatan kişilerin hepsi psikolojik yönden de bu sınava hazırlandı mı, böyle bir destek aldı mı? Elbette hayır, bir kısım öğrencinin böyle bir derdi, eksikliği yoktur. Bu öğrenciler psikolojik anlamda da sınavlara hazırlık konusunda gerekli duygu-düşünce ve zihinsel kontrolü gerçekleştirebilmektedirler. Bizim kastettiğimiz bu kontrolü başarıyla gerçekleştiremeyenler, daha iyi gerçekleştirmeyi başarmak isteyenler için yapılması gereken yardımdır…
Bir çok insan bu yönde bir psikolojik ve teknik desteğe ihtiyacını olduğunu bilmeden, sadece sınava hazırlık sürecinde bir şeylerin ters gittiği, yolunda olmayan bir şeyler olduğunu düşünerek tam olarak anlamlandıramadığı bir şeylerin eksikliğini hissetmektedir.
Bütün bunları aksine, sınava hazırlığın baştan sona kadar kendiliğine bırakılamayacak kadar, önemi bir süreç olduğunu düşünen insanların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Çocuğumuzun elinden geleni yaptığına, iyi hazırlandığına, gerektiğinde ders desteği almasına rağmen istediği beklediği sonuca çocuğunun ulaşamadığını düşünen anne- babalar ve öğrenciler bu konularda profesyonel bir desteğin varlığına ihtiyaç duymaktadırlar…
Öğrencinin hedef belirleyerek, bu hedef doğrultusunda, neyi ne zaman-ne kadar yapması gerektiğini bilerek, çalışmasında neye ne kadar önem vermesi gerektiğini bilerek, motive olmuş bir şekilde, çalışmasını severek ve isteyerek-kendiliğinden ve çok iyi odaklanarak ve dikkatini vererek, test tekniği ve zamanını etkin kullanmasını başararak, etkili öğrenme ve öğrendiklerini ihtiyaç duyduğunda, lazım olduğunda rahatlıkla hatırlaması, düzenli tekrar ve soru çözümleriyle sınavlara hazırlığını tamamlamanın yanı sıra, sınavlarda, denemelerde, yazılılarda, “sınanma” duygusunu olumlu yönde kullanarak, duygu ve düşüncelerini çok iyi kontrol altında tutarak, sınav stresi ve kaygı düzeyini kontrol altında tutarak, yaptığı çalışmalarının karşılığı olan gerçek performansını denemelerde, yazılılarda, sınavlarda ortaya koyabilmesini sağlamak için profesyonel anlamda bir psikolojik desteğin sağlanması gerekmektedir.
Sınavlara hazırlıkta başarıya ulaşmış, gerçek performansını ortaya tam olarak koyabilen kişilere baktığımızda, çalışma süreçlerini incelediğimizde akademik anlamda yaptıklarının, çalışmalarının yanında psikolojik anlamda da iyi durumda olanların güzel sonuçlara ulaştıklarını, süreci ve sonucu iyi tamamlayabildiklerini görmekteyiz.
Sınavlara hazırlanmanın psikolojik ve teknik boyutunda şu konular önemli bir yer tutmaktadır.
Motivasyon: Çalışmaya başlama, sürdürme ve sonuçlandırma da kişinin içsel bir istek duyması ve harekete geçirici gücünün olması gerekmektedir. Bunu sağlayamayan bireyin bir şeyleri bilmesine, yapması gerektiğini bilmesine, yapması durumunda elde edeceklerinin farkında olmasına rağmen harekete geçememesi ve/veya isteksiz başlaması ve sürdürmesinin altında yeterince motive olamamak vardır. Öyleyse motivasyonunu bireyin bu çalışmasını, zevkle, isteyerek ve severek yaptığı bir çok işi yaptığı gibi yapmasını sağlamak bu süreçte çok önemli bir unsurdur ve bunun sağlanması için psikolojik desteğin verilmesi gerekmektedir.
Sınav kaygısıyla baş etme: Bir çok öğrenci “sınanmaktan “ çekinmektedir… çalışmak, öğrenmek, dersler, okul, her şey güzel ama keşke bu sınavlar olmasa! Sınanmaya, sınavlara yüklediğimiz anlamlar kaygı düzeyimizin içeriğini, rengini ve düzeyini de belirlemektedir. Herkes sınav aynı sınav fakat kişiler için ne anlam ifade ettiği farklıdır. Sınavları kişiliğini, değerini, önemini, insanların gözündeki yerini belirlediğine ilişkin bir bakış açısına sahip olarak yorumlayan kişilerin kaygı düzeyi de yüksek olacaktır. Sınavları, bildiği, öğrendiği şeyleri ortaya koymak için bir fırsat, bir şans olarak görenler o konu ve derslerdeki bilgisinin ölçülmesi olarak görenlerin sınava ilişkin bakış açılarıyla birlikte sınav kaygılarının da düşük olduğunu görmekteyiz. Duygu ve düşüncelerini kontrol altına alarak sınav sürecini geçiren ve tamamlayan kişilerin hem çalışmaları hem de sonuçları istenilen gibi olabilmektedir.
Zamanı yönetme: Etkili bir zaman yönetimi, günü en verimli bir şekilde değerlendirmemizi, daha dolu ve kaliteli bir yaşantıyı beraberinde getirir. Günü yapılması gerekenlerimiz ve yapmak istediklerimiz açısında dengeli bir biçimde ve her şeye gerektiği zaman ve gerektiği kadar zaman ayırma ilkesiyle hareketle zamanımız önceliklerimiz ve hedeflerimizi gerçekleştirme doğrultusunda iyi yönetmemiz, zamanı iyi kullanmamız ve değerlendirmemiz gerekecektir. Bunun sonucunda göreceğiz ki zamanımız aslında “her şeye yetmeyebilir “ ama ,”bir çok şeye yetebilir”. Zaman herkese eşit olarak sunulan fakat herkesin eşit olarak yararlanamadığı bir hazinedir, değerdir…
Dikkat odaklanma ve konsantrasyon sağlama: Dikkatini vererek, odaklanarak ders çalışma ve sınavlarda da bu durumu sağlama konusunda bir çok öğrencinin sıkıntı yaşadıklarını görmekteyiz. En ufak bir şeyden dolayı dikkatinin dağılmasıyla ders çalışmada da , sınavlarda da sıkıntı yaşayan öğrencilerin odaklanma sorunlarının halledilmesiyle, nerede ve hangi ortamda olursa olsun ders çalışmalarını sağlama ve yine sınav ortamında hiçbir şeyin dikkatini dağıtmasına engel olacak şekilde bir dikkat ve odaklanma eğitiminin verilmesi ve bu durumun kazandırılması gerekir.
Sınavı ve başarısı için bilinmesi gerekenlerin tam olması: Öğrenciler sınavla ilgili olarak bilinmesi gereken bütün teknik bilgiye tam olarak sahip olmalıdır. Sınavın süresi, içeriği, konu dağılımı, testlerin puan türlerine göre katkıları vb. bütün bilgilere tam olarak sahip olmalıdır. Bu şekilde çalışma stratejisi geliştirilmeli ve böylelikle bilinçli ve profesyonel bir çalışma yapılmalıdır.
Etkili ders çalışma: Etkili ders çalışma, mevcut çalışma verimini arttırma ve etkili öğrenme tekrar ile hafıza ve test tekniklerini kazanmayı, uygulamayı içerir.
Sınav stratejisi: Sınav süresini etkin ve verimli kullanmak, sınav taktiği becerisi ve bilgisine bağlıdır. Sınav strateji ile kazanılır; birçok öğrenci sorulara takılıp kalmaktan, zamanı yetiştirememekten dolayı sınavlarda istemediği durumlarla karşılaşmaktadırlar.
Bütün bu psikolojik ve teknik yönden desteklerle sınavlara daha bilinçli, daha verimli hazırlanarak , sınavlarda da istediğimiz sonucu alabiliriz.
Ayşe ERBAŞ
Psikolojik Danışman
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Sınavlara Yaklaşıyoruz… Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Sınavlara Hazırlanmada Motivasyon Psk.Süleyman ÇOKAY
► Kilo Vermede Yeni Teknik Hipnoz... Psk.Nilüfer YALINÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Sınavlara Hazırlıkta Psikolojik ve Teknik Boyut…' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:22
Top