2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk Eğitiminde Sınırlar
MAKALE #14424 © Yazan Psk.Nazan PARLAK | Yayın Mart 2015 | 4,339 Okuyucu
Çocuk yetiştirmek belki de dünyanın en ciddi ve en önemli işidir. İşin boyutları düşünülecek olursa aslında ne kadar görkemli bir iş olduğu anlaşılacaktır. Dünyaya getirilen yeni bir canlının gelişmesine yön vermek gerçekten çok önemsenmesi gereken bir olgudur.

Çocuğun neyi yapabileceği ya da yapamayacağı, her yaş dönemine göre değişir. Anne babalar için bu sürekli ilgi ve takip gerektiren bir süreçtir. İlk yedi yıl her şey o kadar çabuk olup bitiverir ki, özellikle ilk çocuklarda ebeveynler ne olup bittiğini anlamazlar. Bu süreçte ana babanın sezgileri ve sağduyusu onlara yardımcı olur. Ne zaman “ evet” ne zaman “hayır” ya da bu kadar keskin olmayıp, süreci nasıl yönetecekleri konusunda çelişkiler yaşayabilirler. Ne yazık ki bazen bu sınırlar katı ve dar tutulur, çocuğun gelişimi kısıtlanır. Daha çok geleneksel aile yapısında gördüğümüz bu davranış modelinde, çocukluklarında kendileri engellenmiş anne babalar öğrendikleri gibi kendi çocuklarını da engelleme yoluna giderler. Kendilerine tanınmamış hak ve özgürlüklere çocukları da sahip olamamalıdır, çünkü onların bildiği doğru budur. Çocuk bu katı tutum karşısında, büyüklerin isteklerini kayıtsız şartsız kabul etmelidir.

Böyle bir ortamda büyüyen çocuk, ailesinden bağımsız yaşamaya başladığında, çağdaş dünyanın beklentileriyle baş etmekte zorlanacaktır. Herhangi bir girişimi onda derin suçluluk duygularına neden olacağından, ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacaktır. Karar verme güçlüğü ve seçim yapma güçlükleri yaşayacaktır.

Bazı aileler ise çocuğun gereksinmesi olan sınırları gereğinden fazla gevşek bırakırlar. Bu anne babaların bir bölümü henüz ebeveyn olmayı öğrenememiştir. Özellikle son yıllarda özellikle Z kuşağı dediğimiz 2000 yılından sonra doğan, çocuklara uygulanan eğitim biçimidir. Burada ebeveynlerin, eğer çocuğu sınırsız serbest bırakırlarsa yaratıcılıklarının ve doğal gelişimlerinin çok artacağı yönündeki yanlış inanışı önemli rol oynamaktadır.

Çocuk eğitimindeki yayınların çeşitliği ve içerindeki bir takım farklılıkların olması zaman zaman kafa karıştırıcı olmaktadır. Bu nedenle anne babalar, çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği konusunda kararsızlıklar yaşamaktadır. Bu yayınlar çocuğa hiç ceza verilmemesi ya da engellenmemesi biçiminde yanlış yorumlara yol açmıştır.
Öncelikle aile içinde anne- baba ve çocuk rollerinin benimsenmesi ve net olması gerekmektedir. Bu ne anlama gelir? Günlük yaşam akışı içinde neyin nasıl olması gerektiğine çocuk karar veriyor ve tüm koşullar buna göre ayarlanıyorsa, burada roller karışmış, çocuğa model ve rehber olması gereken aile işlevsiz kalmış demektir.
Çocuğa karşı aşırı katı bir disiplin uygulamak ne kadar uyum güçlüğü doğuran ve sorunlara neden olan davranış biçimiyse, aşırı esnek olup serbest bırakmak o kadar sorunlara neden olur. Çocuğun kendine olan güveni, ana babasına olan güveninden kaynaklanır ve beslenir. Çocuk ana babasını güçlü olup olmadıkları konusunda sürekli dener. Anne babanın tutarlı ve kararlı davranışları, çocuğun onları bir bütün olarak görme gereksinimini de karşılar.

Aşırı katı bir eğitim anlayışında, çocuğun düşünme ve karar verme yeteneği gelişemez. Gevşek bir eğitim modelinde ise neyi nereye kadar yapıp yapamayacağını bilemez. Çocuklar sonsuza kadar ailenin içinde kalabilseler belki bu davranış biçimleri bir sorun oluşturmaz ancak toplumsal yaşamla etkileşim, sorunları da beraberinde getirmektedir.
Her aile kendi içinde yaşayan bir organizmadır ve kendine ait bir ruhu vardır. Çocuk eğitiminde de aslolan sevgi ve içtenliktir. Anne babalar tutarlı bir şekilde, bu içtenlikle kuralları çocuğa anlatmalı ve uygulamalıdırlar.

Nazan Parlak Aile Danışmanı/ Cinsel terapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk Eğitiminde Sınırlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nazan PARLAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nazan PARLAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nazan PARLAK Fotoğraf
Psk.Nazan PARLAK
İstanbul
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nazan PARLAK'ın Makaleleri
► Çocuk Eğitiminde Montessori Yaklaşımı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Çocuk Eğitiminde "Dayağın" Önemi Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
► Çocuk Eğitiminde Babanın Rolü Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuk Eğitiminde Annenin Yeri Dr.Psk.Murat İDİN
► Çocuk Eğitiminde Disiplinin Önemi Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Çocuk Eğitiminde Davranış Olarak Örnek Olmak Psk.Dnş.Hüseyin ÇETİNKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk Eğitiminde Sınırlar' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlikte Cinsellik Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:00
Top