2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Survivor Şartlarında Sınav!
MAKALE #14439 © Yazan Psk.Mehmet CAN | Yayın Mart 2015 | 2,921 Okuyucu
Survivor Şartlarında SINAV!!!

Masada baş köşede umut vardı.

Yüksek motivasyon , taze beklentiler, hedefler...

Aynı zamanda hatalar, hayal kırıklıkları, çıkarılan dersler de vardı.

Öyle bir masa ki;

Tertemiz soru kitapçıkları, çalışma programları ve disiplinsiz, darmadağın bir sistem...

Peki masamızda kazanmak için her şey eksiksiz dururken ne oluyordu da hayal kırıklığı yaşayabiliyorduk. Kazanmak için gerçekten sabahlamak mı gerekiyordu ? Yoksa ailemizin bizi kıyasladığı komşu kızı gibi 24 saat kitapla mı bütünleşmeliydik ? Belki de pahalı dershanelere ,yoğun özel ders programlarına ihtiyaç vardı.
Artık bu önyargılarınızdan kurtulmanın, ezber bozmanın zamanı geldi! Neden mi?
Değişen toplum yapımızla birlikte şartlar da değişti. Nihat Doğan abimizin dediği gibi burası söörvayvıır. Evet artık sınava survivor şartları altında hazırlanabilmelisiniz. Sadece bildikleriniz kazanmaya yetmeyecek. Bu yüzden şaibelerle dolu sınavda inancınızı yitirmeden yıl boyunca çalışabilmeli, stres altında motivasyonunuzu canlı tutarak hazırlanabilmelisiniz. Bunun yanında ailenizin 'ders çalış' nakaratı altında sınava odaklanabilmeli, çevrenin 'daha kazanamadın mı ?' bakışı altında moralinizi yüksek tutabilmeli ve eğer sabrınız kalırsa Polinom, üçgenin açıları, cümlenin ögeleri vb. konuları da sistemli bir şekilde çalışabilmelisiniz. İşte şimdi kazanmayı garantilediniz !

Geleceğinizin şekilleneceği sınava girecek olan sizsiniz, işte bu yüzden bu süreci sizden fazla önemseyen olamaz. Fakat bazı nedenlerle bu süreç çoğu zaman öğrencinin kontrolünden çıkıyor ve başkalarını memnun etme çabasına dönüşüyor. Masa başında alınan kararlar, çalışma programları yavaş yavaş aile fertleri ve mahalleliye göre şekillenmeye başlıyor. Yapılan müdahaleler onların gönlünü hoş tutmayla sınırlı kalabiliyor. Yergi ve övgü eksenli bu müdahaleler, kişinin sorumluluğundan sapmasına neden olabiliyor.Örneğin annesinin 'kızım bugün sabahladı' cümlesini büyük bir gururla söylediğini farkeden öğrenci, her gün sabahlamaya özen gösterebilir, ''kitap tuttuğunu görmüyorum'' diyen babadan sonra çalışma saatlerini babanın görebileceği saate uyarlayabilir.Fakat bu çalışmanın içeriği çoğu zaman yetersiz ve gösterişten ibarettir. Uzaktan kumandayla yönetilmeye alıştırılan öğrencinin, ailesi yanında yokken komutsuz çalışmasını beklemek gerçeklikten oldukça uzaktır .Gözden kaçmaması gereken şu ki, içinden gelen bir komut olmadığı yani kendi sorumluluklarının bilincine varmadığı sürece başarıyı yakalamanın mümkün olmadığıdır. Unutulmamalıdır ki , ailelerin 'ben çocuğuma destek oluyorum, ilgileniyorum' maskesi altında kurdukları baskı çocuğun ders çalışmasını görsel şova çevirmekten öteye gidemeyecektir.

- Sorumluluğu saptırmayın ; çocuğunuz üniversite sınavına kendi geleceği için hazırlanması gerektiğini öğrenebilmeli.
- Kıyaslamaya girmeyin ; kıyaslamanın kamçılayıcı bir etkisi yoktur aksine motivasyonu sarsan bir etkisi vardır.
- Çocuğunuzun tamamen hayata küsüp derslerine kapanmasını istemeyin ; her şeye küsen birey bir müddet sonra derslerine de küsebilir, bu yüzden ilgi alanlarını kısıtlamaya kalkışmayın.
- Çok çalışmanın, verimli çalışmak anlamına geldiğini düşünmeyin ; birey bedenini, zihnini dinlendirebildiği ölçüde verimli çalışabilir.
- Çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurun ; sınav kaygı yaratan bir olgudur. Kaygı düzeyinin yüksek olması çocuğunuzun çalışma performansını olumsuz etkileyebilir.
Bu yüzden çocuğunuzla sadece dertleşin, kaygılarını dile getirebilmesi için cesaretlendirin çünkü bu süreçte yönlendirilmekten çok anlaşılmaya ihtiyaçları vardır.
Aerodinamik yasalarına göre tombul ve tüylü arının uçamaması gerekiyordu. Herhalde bunu ona kimse söylemedi ki uçabiliyor!

Psikolog Mehmet CAN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Survivor Şartlarında Sınav!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet CAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet CAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet CAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Survivor Şartlarında Sınav!' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Boşanma Röportaj Kasım 2020
► Erken Boşalma Temmuz 2019
► Zümrüd-Ü Anka Kasım 2018
► Aşk-I Cemre Kasım 2018
► Yaşam Sebebi Ekim 2015
► Engelsiz Yaşam Mayıs 2015
► İlk Yazışmada @şk Mart 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:03
Top