2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fomo: Gelişmeleri Kaçırma Korkusuyla Gereksiz Yere Pişmanlık Duyma Davranışı
MAKALE #14656 © Yazan Uzm.Mehtap HATİPOĞLU | Yayın Nisan 2015 | 3,384 Okuyucu
FOMO
GELİŞMELERİ KAÇIRMA KORKUSUYLA KENDİMİZİ Mİ KAYBEDİYORUZ!!!

Bir çeşit kaygı bozukluğu ve gelişmeleri kaçırma korkusuyla gereksiz yere pişmanlık duyma davranışı Fear of Missing Out (FOMO) sosyal medya ile birlikte 2013 yılında sözlükteki yerini aldı. İnternetin hayatımıza girmesiyle sosyal medyayı keşfederek hesaplar oluşturmaya başladık. Akıllı telefonların da hayatımıza dahil olmasıyla bu hastalıkta sürekli oluşturmuş olduğumuz hesapları kontrol etme isteğine bir türlü dur diyemedik. Sosyal ağlar sayesinde kim nerede, ne yapıyor ne yiyor kiminle birlikte, ne giymiş gibi soruların cevaplarına rahatlıkla ulaşabildik. Hal böyle olunca bir mağazaya gittik ve bir şey mi almak istiyoruz önce resmini çekip takipçilerimize danışmadan bir şey alamaz olduk. Ya da takip ettiğimiz kişilerin yaşantılarını nerede olduğunu her zaman merak ederek sürekli beğenme isteğine karşı koyamadık.
• Sabah uyanır uyanmaz yüzünü bile yıkamadan acaba gece yeni bişeyler paylaşıldı mı ?
• Gece kim ne tweet attı acaba???
• Sürekli paylaşım yapma isteği .Paylaşımıma ne yorum geldi?
• En iyiyi yaptım mı???
• Hemen check-in yapayım …Mekan tavsiyesi bırakalım
• Bu manzarayı hemen paylaşmalıyım ..
• Bakalım kim nerde,ne yapıyor,ne giyinmiş o ???
• Kaçırdığım bişey var mı ??
• İlk ben duyurmalıyım ……
• Kimler gördü? Kimlet beğendi, kimler ne yorum yaptı... vs...

Bu tarz sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanan kişilerin beyni sanki uyuşturucu almış gibi her beğenide haz duyar ve hormon salgılar. Bu tarz bir hastalığa yakalanmış olan kişiler sürekli ödüllendirilme, onaylanma isteği duyarlar.. Mesela yeni almış olduğumuz bir elbisemizle çektirmiş olduğumuz fotoğraf çok mu beğenildi ya o elbise ile çok fotoğraf çektiriyoruz ya da sürekli elbise alma ihtiyacı duyuyoruz. Bu tarz uygulamalar kişilerin beynindeki ödül-ceza sistemini harekete geçirir. Yeşilay’ın yapmış olduğu bir araştırmaya göre en çok bağımlılık yapan sosyal medya uygulamaları “Twitter, Facebook, İnstagram, WhatsApp, Youtube, Google Maps, Foursquare, Pandora, Vine, Candy Crash , Flipboard”
Araştırmalara göre en sık ülkemizin %17 sini oluşturan Z neslinde görülüyor. Günümüzde yaygın olan akıllı telefonlar, ipad’ler ya da tablet bilgisayarlar ile her alanda aktif olan bu nesil özellikle internet aracılığıyla sosyalleşmeyi tercih ediyor. Ayrıca araştırmalarda erkeklerin kadınlardan daha fazla bu hastalığa yakalandığını gösteriyor. Dürtü kontrol zorlantısı olan bireylerde daha çok görülebilmektedir.
Bu şekildeki geleceği ve yenilikleri kaçırma kaygısı durumu için dikkat çekilmesi gereken durum kişinin işlevselliğinin bozulmasıdır; kişinin okul veya iş performansının düşmesi, ilişkilerinin bozulması, duygu durumu çok çabuk değişimi, internetin olmadığı yerde kendini huzursuz hissetmesi, sorumluluklarını yerine getirememesidir. .Bu noktaya ulaşmaya başladığınızı gözlemliyorsanız bir an önce tedbir alma zamanı gelmiştir.
Peki Fomo icin ne tür tedbirler alınabilir?
• Aile ve arkadaş organizasyonlarını artıkmak ve organizasyonun icerisinde yer almak,
•Yüz yüze iletişime önem vermek,
•Farklı sosyal aktivitelerde rol almak (Spor, müzik, dans, kitap okuma, yemek kursu, kültürel geziler vb...)
•Bulunduğumuz anı hatıralaştırmaktan ziyade şimdi ve buradayı yaşamak...


Şimdi ve Buradanın Farkındalığını Yaşamanız Dileğiyle

Mehtap HATİPOĞLU
Psikoterapist/Uzman Aile Danışmanı/S.H.U

(Hayyat Dergisi 2015 Nisan Sayısında Yayınlanmıştır)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fomo: Gelişmeleri Kaçırma Korkusuyla Gereksiz Yere Pişmanlık Duyma Davranışı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehtap HATİPOĞLU Fotoğraf
Uzm.Mehtap HATİPOĞLU
İstanbul
Uzman Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Mehtap HATİPOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fomo: Gelişmeleri Kaçırma Korkusuyla Gereksiz Yere Pişmanlık Duyma Davranışı' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Bahar Depresyonu Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:36
Top