2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebekle Birlikte Evlilikteki Değişim
MAKALE #14780 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Mayıs 2015 | 3,614 Okuyucu
Çocuk bir el bombasıdır. Bebeğiniz olduğunda, evliliğinizde bir patlama meydana gelir, toz duman yatıştığında ise, evliliğiniz eskisinden farklıdır. Ne mutlaka daha iyi, ne de mutlaka daha kötü ama farklıdır. Der, Nora Ephron. İnsanların çift olmaktan ebeveyn olmaya nasıl geçiş yaptığını inceleyen neredeyse her yapıt, onun görüşünü doğrulmaktadır. Bir bebek evlilikte sismik değişiklikler yaratır. Bunlar çoğu zaman kötü yönde değişikliklerdir. Yapılan araştırmalarda ilk bebeğin doğumundan bir yıl sonra, kadınların yüzde 70’inin evlilikten duyduğu hoşnutluğun hızla azaldığını gösteriyor. Kocanın hoşnutsuzluğu ise genellikle daha geç, karısının mutsuzluğuna bir tepki olarak başladığı görülüyor. Bu derin sıkıntıların pek çok nedeni vardır.

Bir bebek sahibi olmak, yeni annede kaçınılmaz olarak başkalaşıma neden olur. Çocuğuna karşı beslediği derin sevgisinin benzerini daha önce hiç hissetmemiştir. Anneliği yeni tadan biri, neredeyse her zaman hayatından köklü bir anlam değişikliği yaşar. Çocuğu için büyük bir özveri de bulunmaya istekli olduğunu keşfeder. Bu küçük, narin canlıya karşı duygularının yoğunluğu onu korkutur ve şaşırtır. Ebeveynlik deneyimi yaşamlarını öylesine değiştirir ki, kocası bunu kendisiyle birlikte yaşamazsa, aralarına mesafe girmesi gayet doğaldır. Kadın, çocuğu da içeren yeni bir ‘’biz-lik’’duygusunu kucaklarken, kocası hala eski ‘’biz’’i özlüyor olabilir. Bu nedenle de eşinin, ona artık çok az zaman ayırıyormuş gibi görünmesine, her zaman böyle yorgun olmasına, bebeği beslemekle bu kadar sık meşgul olmasına sinirlenmemek elinde değildir. Bebek arkada oturamayacak kadar küçük olduğu için bisikletle sahile gidememelerine canı sıkılır. Çocuğunu sever ama karısını da geri ister. Erkek ne yapmalıdır?

Bu ikilemin yanıtı basittir: Karısını geri alamaz;girdiği yeni alemde onu izlemesi gerekir. Evlilikleri ancak o zaman gelişmeye devam edebilir. Bunu yapabilen bir erkek, çocuğundan nefret etmez. Artık yalnızca bir koca değil, bir baba olduğunu da hisseder. Yavrusuyla gurur duyar, onu şefkatle korumak ister.

Oysa Evlilik ve Aile, taban taban karşıt değildir.Aynı kumaştan dokunmuşlardır. Evet, çiftin arada bir zamanlarını bebekten uzak geçirmeleri gerekir. Ancak bu geçişin üstesinden gelirlerse, bebek hakkında konuşmaktan vazgeçemeyeceklerini, bunu yapmak istemediklerini keşfedeceklerdir. Birlikte çocuk olduktan sonraki o ilk yemeği bile, evi en azından iki kez aramadan bitiremeyebilirler. Bu çiftlere çoğunlukla yanlış bir şey yaptıkları izlenimi verilir çünkü kendi ilişkilerini ebeveynlik rollerine göre ikinci konuma getirmişlerdir. Sonuç olarak daha fazla stres altında olduklarını kafalarının iyice karıştığını hissederler. Oysa aslında, çok doğru bir şey yapmışlardır.Buradaki önemli nokta, işin içinde birlikte olmalarıdır. Karı-koca bu felsefi değişimi ne denli birlikte yaşarlarsa, ebeveyn-çocuk ilişkisi de, evlilikte o denli başarılı olur.

İşte size, çiftlerin ebeveynliğe geçerken birbirine bağlı kalmalarına yardımcı olacak birkaç tavsiye..

Evliliğinizdeki Dostluğa Odaklanın

Daha bebek doğmadan, birbirinizi ve birbirinizin dünyasını tam anlamıyla tanımaya çalışın. Aynı ekipten olduğunuz sürece, geçişte kolay olacaktır. Eşini tanıyan bir koca, anneliğe doğru yolculuğunda ona daha iyi uyum sağlayacaktır.

Bebek Bakımından Babayı Dışlamayın

Yeni anneliğin coşkusuyla kadın, kimi zaman kocasına karşı her şeyi bildiğini sanan biri gibi davranır. Bebeğin bakımını paylaşma fikrini sözde onaylarken kendine bir gözetmen rolü biçerek, emir vermese de yeni babayı durmadan yönlendirir; hatta kendi istediği biçimde davranmıyorsa, ‘‘Onu öyle tutma’’,’’Gazını yeterince çıkarmadın’’,’’Banyo suyu çok soğuk’’ diyerek azarlar. Bazı kocalar bu engel karşısında geri çekilmekten,uzmanlık rolünü eşlerine bırakmaktan alabildiğince mutluluk duyar ve kendi yetersizliklerini kabullenirler. Bunun üzücü sonucu ise gitgide daha az şey yaptıkları için giderek daha az başarılı olmaları ve kendi çocuklarının bakımında kendilerine daha az güvenmeleridir. Kaçınılmaz olarak da, daha fazla dışlandıklarını hissetmeye başlarlar.

Çözüm basittir. Yeni annenin geri adım atması gerekir. Bebeğin gazını çıkartmanın birden fazla yolu olduğunu anlamalıdır. Eğer kocasının yöntemini beğenmiyorsa, bebeğin onun da çocuğu olduğunu ve birden fazla ebeveynlik tarzından yarar göreceğini anımsamalıdır.

Babanın, bebeğin oyun arkadaşı olmasına izin verin

Bazı erkekler, çocuğun büyüyüp yürümesine, konuşmasına ve oyun oynayabilmesine kadar, kendilerini ona çok bağlı hissetmediklerini itiraf ederler. Ne yazık ki o zamana dek aileden uzak durmaları, evliliklerinde gedikler açar. Erkeklerin çocuklarına ‘’bağlanma’’larının daha uzun sürmesinin nedeni, sayısız incelemeninde doğruladığı gibi, kadınların çocuklarına karşı daha şefkatli, erkeklerinse genelde daha oyuncu olmalarıdır. Çoğu erkek çaresiz bir bebekle oyun oynanamayacağını varsaydığı için de, çok önemli olan ilk yılın büyük bir bölümünde çocuğuna karşı bağlılık duymaz.

Ancak bebeğiyle zaman harcayan babalar, onun yalnızca ağlayan, meme emen, yorulup uyuyan bir canlı olmadığını keşfedeceklerdir. Yeni doğmuş bir bebek bile harika bir oyun arkadaşı olabilir. Bebekler henüz 3 haftalıkken gülümsemeye başlarlar. Daha da önce hareketleri gözleriyle izleyebilirler. Kısa süre de büyük bir zevkle bacaklarıyla tekme atarak kıkırdarlar. Kısacası, banyo yaptırarak, altını bağlayarak ve besleyerek bebeğini tanıyan bir baba, kaçınılmaz olarak onunla oynamayı sevdiğini ve yaşamında özel bir rolü olduğunu keşfedecektir.

İkinize Zaman Ayırın

Ebeveynliğe geçiş, evliliğin kendisine öncelik tanımayı da gerektirir. Bu nedenle, biraz baş başa kalabilmek için bir bebek bakıcısından, bir akrabadan yada bir arkadaştan yararlanmalısınız. Ancak unutmayın ki, eşinizle’’baş başa’’ kaldığınız zamanların çoğunu sonuçta bebekten söz ederek geçiriyorsanız, başarısız değil başarılı sayılırsınız. Bebek büyüyüp yürümeye başladığında , sonra da okul çağına geldiğinde , baş başa konuşmalarınızın her zaman çocuğunuz ve ebeveynlik rolünüzle ilgili olmadığını keşfedeceksiniz.

Babanın İhtiyaçlarına Karşı Duyarlı Olun

Erkek, iyi bir takım oyuncusu ve ebeveynliğe geçişi eşiyle birlikte başaran biri olsa bile, yine de bebeğin annesine bunaltıcı ve bitmeyecekmiş gibi görünen gereksinimi karşısında kendini bir şeklide yoksun hissedecektir. Kendi önceliğinin yerini bebeğin gereksinimlerinin almasını entelektüel açıdan anlasa bile, eşini özleyecektir. Eşi, vazgeçtiği şeyleri taktir ederek, yaşamında hala çok önemli bir yeri olduğunu söyledikçe, ona daha fazla anlayış gösterip destek verebilecektir. Kadının sadece evliliğe ayıracak zamanı hiç olmuyorsa, erkek kendini ilişkiden geri çekme eğilimine kapılacaktır.

Anneye Bir Fırsat Tanıyın

Anne, doğum sonrası her gün harika deneyimler yaşamakla birlikte, bitkin de düşebilir. Eşinin çalışma saatlerini değiştirip eve daha erken dönmesi ve hafta sonlarında ona uyma, bir arkadaşını görme, film izleme ya da yeniden dışarıdaki dünyanın bir parçası olduğunu hissedebilmek için başka şeyler yapma fırsatını tanıması, evliliklerine yarar sağlar.

Bu tavsiyelere uyan çiftler, ebeveynliğin ilişkilerini aşağı çekmek yerine birbirlerine karşı yeni bir yakınlık, anlayış ve sevgi düzeyine yükselttiğini keşfedeceklerdir.

Makalemde, çocuk sahibi olduktan sonra evlilikte karşılaşılan sorunları çözmenize yardımcı olmak için pratik tavsiyelerde bulunmaya çalıştım. Ancak zaman zaman, bir çatışmayı sona erdirmeye ne kadar çaba harcarsanız harcayın bir türlü beceremezsiniz. Böyle oluyorsa, kalıcı bir sorunla uğraşıyorsunuz demektir. Evliliğinizi uzlaştırılamaz farklılıklarınızdan nasıl kurtaracaginizi veya koruyacağınızı evlilik terapisi üzerine profesyonel bir yardım alarak keşfetmeyi deneyebilirsiniz.

Sevgiyle..

Uzm.Psk.Dan.Eyüp SARI
Evlilik Terapisti & Cinsel Terapist

Kaynakça:
-Evliliği Sürdürmenin Yedi İlkesi-John GOTTMAN
-Ben Anneme Dedim Ki-Güler YÜCEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebekle Birlikte Evlilikteki Değişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
► Evlilikteki Çıkmaz Sokaklar Psk.Nesteren GAZİOĞLU
► Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar Psk.Mine AYDEMİR
► Hep Birlikte Evde Psk.Beria TOPTAŞ
► Farkındalık ve Değişim Elif HERGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bebekle Birlikte Evlilikteki Değişim' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:54
Top