2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Davranış Problemleri
MAKALE #15013 © Yazan Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ | Yayın Temmuz 2015 | 3,107 Okuyucu
Çocuktur, biz konuşurken susmasını bilmeli, araya girmemeli.
Çocuktur, evde ve ev dışında herhangi bir yerde akıllı, uslu durmalı. Yaramazlık yapmamalı, etrafı rahatsız etmemeli.
Çocuktur, kardeşini kıskanmamalı, arkadaşlarıyla gayet muntazam ve uyumlu oyunlar oynayarak kendisine lütfettiğimiz zamanını geçirmeli.
Çocuktur, yemeğine zamanında oturmalı, ne veriyorsak yemeli, ne yapmasını istiyorsak gayet uysal bir şekilde sesini çıkarmadan yapmalı.
Çocuktur…
Çocuktur…
Çocuktur…
Makaleme klinik gözlem ve görüşmelerimde genellikle ebeveynlerin evlerinde nasıl bir çocuk istediklerinin kısa bir özetiyle başlamak istiyorum. Evet çocuktur aslında yetiştirmiş olduğumuz varlık. Yani küçücük kalbiyle bende aslında buradayım beni de artık görün diye kocaman harflerle sizlere haykıran.
Öncelikle çocuk nasıl davranır onları bilmemiz ve beklentilerimizi bu doğrultuda şekillendirmemiz gerekmektedir aslına bakarsak. Aksini yaptığımızda çocuktan bir yetişkinmişçesine davranışlar sergilemesini beklediğimizde hayal kırıklığına uğramaya mahkûm oluruz. Kırmak, dökmek, kıskanmak, ağlamak, düşmek, kavga etmek vb. bütün davranışların karşılığıdır aynı zamanda çocuk. Peki burada sormamız gereken soru şu.? Bu davranışlar ne kadar doğru ve kabul edilebilir. Elbette ki bu davranışların aşırısı her şeyde olduğu gibi doğal olarak can sıkıcı olabilir.
Bir çocuğun aşırı derece ağlaması, her isteğini ağlayarak elde etmeye çalışması, akranları ile etkinliklerinde sürekli olarak onlarla kavga etmesi, sözel ve fiziksel şiddet kullanması olmasını istediğimiz davranışlar arasına girmesini beklemiyoruz. Ama çocuğun zaman zaman nazlanmasını, ara sıra bazı şeyleri yanlışlıkla kırması, arkadaşları ile etkinliklerde bazı durumlara öfkelenmesi gibi durumlarında aslında normal olduğunun farkında olmamız gerekmektedir. Neticesinde bir birey yetiştirmekteyiz. İnsan doğası gereği duygu yüklü bir varlıktır. Öfkesi ile, mutluluğu ile, heyecanı, kaygısı ve korku duygusu ile donatılmış bir varlıktır. Fakat bu duyguların normallik düzeyleri bizler için önemlidir.
Genel itibari ile baktığımızda çocukların öfkelenmesindeki ana sebeplerden biri günümüz şartlarından kaynaklanan bazı sebeplerden dolayı anne ve baba ile yeterince vakit geçiremeyen, yeterince vakit geçirse bile bu vaktin çocuk için “verimli vakit” olarak kabul edilmemesi durumlarda çocuğun öfkesinde artış meydana gelmektedir. Bu sebeple ailelerin çocukları ile birlikte etkinliklerinde olabildiği kadar titiz davranması, ayrılan vaktin cömertçe çocukla geçirilmesi, çocukla kurulacak göz temasına dikkat edilmesi ve fiziksel temasın muhakkak kurulması gerekmektedir.
Ama benim çocuğum her şeyi ağlayarak elde etmeye çalışıyor.?
Bu bir davranış problemidir. Çocuğunuz bu davranışı zaman içerisinde kazandı ve kendi bakış açısı ile amaca ulaşmanın yolunu bu şekilde öğrendi. Onun için amacına ulaşması önemli. O uğurda hangi yolu kullandığı çokta önemli değil. Yapılacak iş ise anne – baba açısından biraz sabır ve kararlılık gerektiren bir süreç olacaktır. Bu süreçte özellikle ev içerisinde yaşayan bireylerin tamamının bir uyum içerisinde olması, çocuğun isteği konusunda anne ve babanın vermiş olduğu cevabın veya uygulamanın diğer kişiler tarafından da tutarlı bir şekilde devam ettirilmesi oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki bu süreç çok titizlikle uygulanılması gereken önemli bir süreçtir. Bu konu hakkında psikolog arkadaşların ve ben vereceğimiz çeşitli yöntemlerle bu sorunu ortadan kaldırmak için sizlere yardımcı olmaya çalışacağızdır.

Bir sonraki makalemde tekrar görüşmek üzere saygılarımı sunuyorum.

Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
Psikolog

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Davranış Problemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'in Makaleleri
► Uyum ve Davranış Problemleri Psk.Ayşegül COŞKUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Davranış Problemleri' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top