2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Büyümemiş Erkekler
MAKALE #15289 © Yazan Uzm.Psk.Hasan KUL | Yayın Ağustos 2015 | 13,144 Okuyucu
BÜYÜMEMİŞ ERKEKLER

İşim gereği bu tür erkeklerle sıkça karşılaşmaktayım. En büyük sorun ve çatışmayı da bu erkeklerin eşleri yaşamakta ve psikolojik yardıma onlar gereksinim duymaktadır. Bunlardan o kadar çok var ki çevrenizde ‘Büyümemiş Erkek’ mutlaka vardır. Eşiniz, sevgiliniz, babanız, kardeşiniz veya herhangi bir arkadaşınız büyümemiş erkek olabilir.

Bu bir hastalık değil, sosyal bir model ve psikolojik bir olgudur. Yaşamı tehdit etmez ama akıl sağlığını tehdit eder. Özellikle duygusal ve sosyal alanda, eğitim-öğretim ve iş alanında sorunlar yaşar. Eşi ile ciddi çatışmalara sebep olur, evliliği sorunludur veya biter. Bu erkekler ciddi bir rahatsızlığın kurbanıdır. Yardım edilmezse yaşamı git gide tatsızlaşır. Bu kişilerin ve yakınlarının mutlaka psikolojik yardım almaları gerekmektedir.

Bir televizyonda “Ülkemizde futbolcular genç takımdayken uluslar arası arenada büyük başarılar yaşıyor ancak A takıma çıktıklarında tam tersine çok başarısız oluyor, başka ülkelerde böyle değil bizde neden böyle? Sorusuna bir antrenörün verdiği cevap konuyla çok ilgiliydi: “Çünkü, anneleri aşırı korumacı yetiştirdiği için erkek çocuklar geç olgunlaşıyor.” Buna ek olarak şunu söyleyebilirim: Bazıları da hiç olgunlaşmıyor, yani büyümüyor! En büyük risk de bunlardadır.

Büyümemiş erkekleri tek bir cümleyle anlatmak zordur. İlk belirtiyi yaşı ve olgunluk düzeyi arasındaki uyumsuzlukta göreceğiniz bu erkeklerde narsizm, kendini beğenmişlik ve istediği her şeyi yapabileceğine inanmak sık görülür. Sosyal uyum sorunlarıyla karşılaştıklarında bocalama yaşarlar. Diğer insanların onları kabul etmelerini sağlamaya çalışır. Huysuzluk nöbetleri, tripler, erkeksi atılganlıklar, ilgi ve sevgiyi almaya hevesli ancak vermeye karşı beceriksizlik, yetişkin olduklarını göstermeye çalışan tavırlar, şımarık çocuk gibi davranmalar ve öfkeli tepkiler görülür. Aslında o, kendini sevmez, kendine inanmaz, kendine güvenmez, kendini dinlemez sadece öyle görünür. Çocuk Adamlar çok neşeli ve oyuncu görünse de aslında çok üzgündür.

Kendisini az tanıyanlara hoş, çekici ve dört dörtlük gelir. Genellikle anne, eş, abla, baba gibi arkasını toplayan, yapması gerekenleri yapan birileri bulunur. Eğitim ve iş hayatında az veya orta seviyede başarılara sahiptirler. İş bulmakta ve sürdürmekte zorlanır, çoğunlukla işi kendisine uygun bulmaz, müdür veya patron olma peşinde giderler. Genellikle ailenin en büyük erkek çocuğudur. Anne, genelde ev hanımı ancak aile bütçesine katkı için çalışabilir. Kimi eğlence, düğün, parti peşinde koşar kimi de aşırı çalışır.

Üşengeçlik, işleri erteleme, eleştiriyi kabullenmeme, az sayıda yakın arkadaş, büyüsel düşünceler, anneye bağımlılık, anne sözünden çıkmakta zorlanma, baba ile soğuk ve mesafeli ilişki, öğretmen-polis-asker-yönetici vb otorite ile sorunlar yaşama da görülür. Karşı cins ile ilişkileri ya çok az ya da çok fazla olur. Bir kadında karar kıldığı zaman ona bağlanır ve maço tavırlarla kadının ona bağımlı olmasına çabalar. Kadının kendisine hizmet etmesini ister ve ev işlerinde kadınına yardımcı olmaz. Çocukça şakalar, asabi kahkahalar, duygularını gerçekte olduğu gibi ifade edememe, hayal kırıklığı, sevdiğini ifade edememe sıkça görülür. Başlangıçta ilgili ve eğlenceli gelen bu erkekler sonrasında bencillikte zirve yapabilirler.

Büyümemiş Erkekler tanı ölçeği;

Ya suçunu abartır ya da suçtan kurtulmak için bahaneler arar.
Önemli günleri unutur.
Sizi ihmal eder ama diğerlerini etkilemek için çalışır.
Özür dilemekte zorlanır.
Önsevişmeyi önemsemeden kendi istediği anda cinsel birleşme ister.
Başkalarına yardımcı olur ama sizin için ufacık şeyi bile yapmaz.
Size, sadece şikayet ettiğinizde ilgi gösterir.
Bir etkinliğe ancak kendi isteğiyse ön ayak olur.
Duygularını ifade etmede zorlanır.
Babasına yakın olmak ister ama değildir.
Kendisinden farklı görüşleri iyi dinlemez.
Gereksiz öfke çıkışları olur ve sakinleşmeyi red eder.
Annesinin istekleri onu yıldırırken sizi sıkar.
Yanlış işte çalıştığına inanır ancak çözüm bulamaz.
Diğer insanlarla ilişkisinde samimi ve sıcak değildir.
İçki içince kişiliği değişir, parlayabilir, sahte cesaret veya abartılı neşe gösterir.
Arkadaşlarıyla olan etkinliklerde dışarıda bırakılmamak için sınırları zorlar.
Şovenist tavırlar sergiler.
Korkuları var, kendine güveni yok ama bu konuda konuşmaz.
Sizi duygusallıkla suçlar, kendini bunların üstünde görür, kızdığınızda taş gibi oturur.

Belirtilerin hepsi bulunmak zorunda değil. Büyümemiş Erkeklere bu belirtilerin kendilerinde bulunduğunu kabul ettirmek deveye hendek atlatmaktan zordur. Böyle bir erkekle yaşamak anneler için istenen bir şey gibi görülse de özellikle bu erkeklerin eşleri için çok zordur. Eğer siz de kendinizde veya eşinizde yukarıdaki belirtilerin var olduğunu ve bundan kurtulmak gerektiğini düşünüyorsanız Birleşik Devletler’deki terapistlerin en çok tercih ettiği Bilişsel-Davranışçı yöntemlerle bu sorunu ortalama on seansta çözdürdüğümü müjdelemek isterim. İnsan değişebilir, siz de bu değişimi görmek istiyorsanız beni aramanız ve benimle sonuna kadar çalışmanız yeterlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Büyümemiş Erkekler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hasan KUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hasan KUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan KUL Fotoğraf
Uzm.Psk.Hasan KUL
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi62 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hasan KUL'un Makaleleri
► Erkekler, Aşk ve Cinsellik Psk.Hasan DURAN
► Erkekler ve Mastürbasyon ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Erkekler Neden Aldatır ? Psk.Şanver YEREBAKAN
► Erkekler Neden Aldatır Psk.İzzet GÜLLÜ
► Biz Erkekler, Hepimiz Aynı Mıyız? Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Ana Kuzusu Erkekler, Gelinler ve Cinsel Hayat… Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Çapkın ve Aldatan Erkekler Erken Boşalıyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Büyümemiş Erkekler' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kaygılı Çocuklar Mart 2016
► Aile ve Evliliğin Tanımı Aralık 2015
► Düşünsel Diyet Terapisi Ağustos 2015
► Nereye Bakıyorsunuz? Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:40
Top