2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?
MAKALE #15496 © Yazan Psk.Bahar TÜRK | Yayın Ekim 2015 | 5,580 Okuyucu
Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?

Çocuklarda ortaya çıkan en önemli davranış sorunlarının temelini öfke oluşturur. Öfke beraberinde saldırganlığa da neden olabilmektedir. Öfke güçlü ve etkili bir duyguyken doğru bir şekilde kullanıldığında ya da kontrol edildiğinde davranış problemlerinden ziyade kişiyi güçlü kılan bir duygu olarak kişiyi ayakta tutmaya yarar. Saldırganlık ise bir davranış şeklidir. Öfke duygusu, kontrolden çıktığı zaman yerini yıkıcı davranışa yani saldırganlığa bırakır.

Çocuklardaki Olumsuz Davranışların Nedenleri

• Aile Ortamı: Öfkeli bir ortamda büyüyen, sık sık ebeveynlerinin saldırgan tutumlarına şahit olan çocukların öfkeyle baş etmesi zorlaşır ve olumsuz davranışlara daha çabuk yönelirler. Çocuklar model alarak öğrenirler.
• Okul Ortamı: Arkadaş çevresi tarafından dışlanan, öğretmenleri tarafından anlaşılmayan ya da doğru iletişime geçilmeyen çocuklar, olumsuz davranışa daha çabuk yönelir. Ayrıca, zaman içerisinde okula gitmek istememe, derslere karşı isteksizlik gibi tutumlar geliştirebilirler.
• Medyanın Etkisi: Çocuklarının yaş grubuna uygun programları izlememeleri, yoğun ve sınırsız şekilde bilgisayar oynamaları ve en önemlisi de bu programların ve oyunların içeriği, üzerinde durulması gerekli noktalardan biridir. İçerik olarak vurma, kırma, öldürme, bağırma gibi şiddet davranışlarına şahit olan çocuklar olumsuz davranışları öğrenirler ve çevrelerine karşı uygulamaya başlarlar.
• İlgi ve Sevgi İhtiyacı: Aile ortamında sevgiyi ve ilgiyi hissedemeyen çocuklarda agresif davranışlar ortaya çıkabilir. Yapmış olduğu olumlu davranışlara karşı ilgi göremeyen çocuk ebeveynlerinin dikkatini çekebilmek için yanlış davranışa yönelir ve dikkatlerini çekmeyi başardığını fark edince bunun işe yaradığını düşünerek olumsuz davranışı pekiştirir.
• İnatlaşma ve Güç Mücadelesi: Çocuklarla iletişim kurarken sık sık emir cümleleri kullanmak yani güç mücadelesi vermek çocuklarda şöyle bir düşünce bırakır. “ Demek ki başkalarına emredersem, onlar da ben ne istersem yapabilir.”
• Etiketleme: Çocuklara sık sık “yaramaz”, “laftan anlamaz”, “inat” gibi sözcükleri yakıştırmak yani onları etiketlemek çocukların bu durumu kabullenmelerine neden olabilir. Bu durumdan dolayı çocuklar gerçekten böyle biri olduklarına inanır ve buna göre davranmaya başlarlar.
Öfke Kontrol Yöntemleri
• Çocuklara duyguları tanıtma ve hangi duygunun ne gibi sonuçlara neden olacağı yaş grubuna uygun olarak anlatılmalıdır. Örneğin; öfkelenen bir kişinin nasıl davranacağı, davranışlarının sonuçlarının hangi durumlara neden olabileceği anlatılabilir.
• Duygu ve düşüncelerini “ben dili” kullanarak ifade etmesini sağlamak. “sen dili” kullanıldığında karşı tarafa karşı kışkırtıcı bir tutum sergilemiş oluruz. Yani, “ Sen çok kötü bir çocuksun.” demek yerine “Bana bağırdığın zaman kendimi kötü hissediyorum ve sana öfkeleniyorum.” demek daha uygundur. “Sen dili” kişiyi etiketleyici ve suçlayıcı bir iletişim şekliyken aynı zamanda sorunun çözümünü zorlaştırır. Öte yandan, “ben dili” kişinin yapmış olduğu davranışa yöneliktir, kişiyi etiketlemez.
• İyi bir dinleyici olma; etkin bir şekilde dinlemek ve onları yargılamadan anlamaya çalışmak. Çocukları dinlerken onların seviyesine inerek göz temasını sağlamak oldukça önemli.
• Model olma; çocuklara duygularını nasıl ifade edeceklerini, nasıl düşünüp davranacaklarını yönerge vererek sağlayamayız. Özellikle, burda ebeveynlerin tutumları en önemli noktadır. Çocuklar model alarak öğrenirler. Örneğin; saygı ortamından yoksun birbirlerine karşı kötü şekilde hitap edip davranan bir anne babanın çocuklarından saygılı olmasını, öfkesini kontrol etmesini ve çevresindekilere karşı saldırgan davranmamasını beklemek boş bir beklenti olacaktır.
• Disiplin; kurallar ebeveynler tarafından ortak konulmalı ve en önemlisi “tutarlı”olunmalıdır. Beklentiler çocuğun yaş dönemine uygun olarak verilmeli ve onun birey olduğu ve yaşamda bazı konularda da sınırların olacağı öğretilmelidir. Örneğin; alışveriş sırasında istediği oyuncağın alınmamasından dolayı çevresine bağırarak ve saldırarak bir tutum sergileyen çocuğu susturmak için istediği oyuncağı almak onun bu yanlış yolu öğrenmesine neden olacaktır. Aslında burda çocuğun saldırgan davranışı ödüllendirilmiştir. Burda çocuk aileden şu mesajı alır. “Demek ki istediğimi yaptırmak için çevremdekilere bağırmam ve saldırmam lazım.”
• Kendini ifade etme becerisini geliştirme; kendini ifade etmede zorluk yaşayan çocuklarda agresyon sık sörülen bir durumdur. Çocukların kendini ifade etmesi için onlara zaman ayırmak, farklı ortam ve durumlar yaratmak önemlidir. Örneğin; hobilerini geliştirebilirsiniz. Farklı aktiviteler, spor ve sanat dalları bunlar arasındadır.
• Öfke denetimi; öfkelendiğinde bedenlerinde meydana gelen değişiklikleri fark etmelerini sağlama. ( terleme, yüzün kızarması, titreme, dişleri sıkma, hızlı nefes alıp verme gibi.) Öfkelenmeye başladığını fark etmeye başlayan çocuk davranışını kontrol etmede daha başarılı olur. Öfke denetiminde kayıt cihazlarından ve aynalardan yararlanmak çocuğun kendi durumunun farkında olmasını daha da kolaylaştırabileceği gibi sürece de katkı sağlayabilmektedir.
• İlginin başka yöne kaydırılması; öfkelendiğinde bedenlerinde meydana gelen değişikliklerin farkına varan çocuk, kendisini öfkelendiren durumu düşünmek yerine önceden belirlenmiş onu mutlu eden ve ona huzur veren bir sahneyi düşünerek rahatlar.
• Hayal-İmgeleme Tekniği: Bu teknik oyun şeklinde çocuğa öğretilebilir, tekniği öncelikle uzman eşliğinde yapmak faydalı olacaktır. Çocuk zaman içerisinde nasıl uygulayacağını öğrenecek ve bunu doğru şekilde hayatında uygulamaya başlayacaktır.

PSİKOLOG
Bahar TÜRK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bahar TÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bahar TÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahar TÜRK Fotoğraf
Psk.Bahar TÜRK
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bahar TÜRK'ün Makaleleri
► Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır? Psk.Burçin KOYUNCU
► Çocuklarda Öfke Kontrolü Psk.Gonca RASLAYAN
► Çocuklarda Öfke Kontrolü ÇOK OKUNUYOR Psk.Aysun AKTAŞ
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Öfke Kontrolü Nasıl Sağlanır?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:29
Top