2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korunmasız Cinsel İlişkide Gebelikden Korunma Yöntemleri
MAKALE #15659 © Yazan Op.Dr.Güzin BAŞCI | Yayın Kasım 2015 | 8,308 Okuyucu
Geri dönüşümlü korunma, doğurganlığın geçici olarak önlenmesi olarak tanımlanır.Kalıcı olarak doğurganlığın önlenmesi kadında ve erkekte tüplerin cerrahi olarak bağlanmasıdır.Tüm bireyler için mükemmel bir korunma yöntemi ne yazık ki hala yoktur.
Acil korunma, korunma yöntemi kullanmayan bir çiftte, kadının siklus ortasında yani yumurtlama döneminde olan bir cinsel ilişkiden sonra gebeliği önleyici bir ajanın kullanılmasıdır.Bu durum bazen unutulmuş doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda yada yırtılan, kayan, çıkan prezervatif sonrası da gerekli olabilir.Hormonal yöntem ve rahim içi araç olmak üzere iki yöntem acil korunmada uygulanmaktadır.Hormonal yöntemlerden doğum kontrol hapları geçmişte yüksek doz kullanılmış olup günümüzde bu durum için üretilmiş özel tabletler vardır.Ertesi gün hapı olarak binen Nor levo yerine şu anda piyasada Ella kullanılmaktadır.

ERTESİ GÜN HAPI:Ella tek doz kullanılan yuvarlak beyaz bir tablettir. Ella yumurtlamayı engelleyerek ve rahim duvarında yaptığı değişiklikle döllenen yumurtanın yerleşmesini önleyerek etki gösterir.Korunmasız ilişkiden sonra 5 gün içinde alınmalıdır.Ne kadar erken alınırsa o kadar iyidir.Aç yada tok alınabilir.3 saat içinde kusma olursa ikinci bir tablet alınabilir.Kullandıktan sonra tekrar cinsel ilişki olacaksa prezervatif gibi güvenli bir korunma yöntemi seçilmelidir.Kullanım sonrası genelde adet kanaması zamanında olur ancak ara kanama, erken adet de görülebilir.Adet gecikmesi bulantı gibi şikayetlerde gebelik akla gelmelidir.Ella kullanan her 100 kadından 2 sinin gebe kalma ihtimali vardır.Bu gebeliklerde dış gebelik olma ihtimali yüksektir.Kanama olmasına rağmen dış gebelik olabilir.Bulantı, kusma, baş ağrısı, kasık ağrısı, bitkinlik, kaslarda ağrı, memelerde hassasiyet gibi yan etkiler olabilir.Emziren anneler ezirmeye ara vermelidir.Gebelik kategorisi X dir.Yani gebeler kesinlikle kullanmamalıdır.

Aynı siklusta tekrar tekrar kullanımı önerilmez.Bir korunma yöntemi değildir.Acil korunma yöntemidir.Karaciğer hastaları ve astımı olanlar kullanmamalıdır.En sağlıklısı yöntemi, bir kadın doğumcunun önerisine göre ve doğru bilgilendirmeye ulaştıktan sonra kullanmaktır.

RU 486 da bir ertesi gün hapıdır.Ancak ülkemizde kullanılmamaktadır.

RAHİM İÇİ ARAÇ:Siklus ortası ilişkiden sonra 5-7 gün içinde uygulanabilir.Döllenen yumurtanın rahime yerleşmesini önleyen etkili bir yöntemdir.Gebe kalma oranı yüzde birdir.

Her iki yöntemin avantajları ve dezavantajları kadının durumuna, yaşına, doğurganlığına, içinde bulunduğu duruma göre değişir.Hormonal yöntem uygulanması kolay ancak yan etkileri olabilen ve beraberinde gebelik olursa ve doğuma karar verilirse nasıl bir yol izleneceği tartışılan bir yöntemdir..Rahim içi araç ise hiç doğum yapmayanlar için sıkıntılı olabilir.Ancak beraberinde gebelik olursa ipinin tutulup çekilebilmesi bir avantajdır.

Acil korunma dışındaki gebelikten korunmak için etkili yöntemler şunlardır:
-Bariyer yöntemler:Diyafram, başlık, erkek kondomu(prezervatif), kadın kondomu.En bilinen ve pratik kullanımı olan erkek kondomudur.
-Hormonal Yöntemler:Doğum kontrol hapları, iğne olarak yapılan hormonlar, vajinal halka, cilt altına uygulanan sistem, hormonlu rahim içi sistem(mirena)
Rahim içi araçlar:Eskiden spiral şeklinde olduğundan halk arasında hala spiral olarak bilinmektedir:Bakırlı ( T copper, multiload) ve hormonlu(mirena) olmak üzere iki tipi vardır.
Geri çekme ve takvim yöntemi korunma yöntemleri arasında kabul edilemez

UNUTULMAMALIDIRKİ EN SAĞLIKLISI GEBELİK İSTEMEYEN BİR ÇİFTİN BU DURUMA MARUZ KALMAMASI İÇİN ETKİN BİR DOĞUM KONTROL YÖNTEMİ UYGULAMIŞ OLMASIDIR.ACİL KORUNMADA KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANINDAN DANIŞMANLIK ALINMASI HEM GÜVENLİ HEM SAĞLIKLI OLACAKTIR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Korunmasız Cinsel İlişkide Gebelikden Korunma Yöntemleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Güzin BAŞCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güzin BAŞCI Fotoğraf
Op.Dr.Güzin BAŞCI
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Güzin BAŞCI'nın Makaleleri
► Korunmasız İlişkide Gebe Kalmamanın Yolları ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Müjde KOYUNCU
► Alerjenlerden Korunma Yöntemleri Dr.Gürkan KILIÇ
► Gebelikten Korunma Yöntemleri Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Gebelikten Korunma Yöntemleri ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Korunmasız Cinsel İlişkide Gebelikden Korunma Yöntemleri' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinusmus ve Gebelik Haziran 2016
► Kürtaj Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:01
Top