2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mide Küçültme Ameliyatı
MAKALE #16705 © Yazan Dr.Tufan ERGENÇ | Yayın Mayıs 2016 | 3,946 Okuyucu
Mide Küçültme Ameliyatı

Bir insanın genetik yapısı, metabolizma hızı, hormonal düzeni, yemek yeme alışkanlıkları, yaşadığı yörenin yemek kültürü ve kişinin içinde bulunduğu psikolojik durum obeziteye neden olabilmektedir. Ayrıca obezite diyabet hipertansiyon gibi birçok hastalığın oluşmasına da önemli katkı sağlamaktadır.

Maalesef obezitenin tek bir nedeni olmaması nedeniyle kilo alımını önleyecek tek ve etkili bir yöntem yoktur. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişiler başta doğal yollar olmak üzere birçok yöntemle midelerini küçültmeye ve kilo vermeye çalışmaktadır.

Latince bariatrik cerrahi olarak adlandırılan zayıflama ameliyatları son dönemlerde yaygın olarak uygulanan kilo verme yöntemidir. Laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan mide küçültme ameliyatı hastalar açısından oldukça konforlu ve açık ameliyatlara gore çok daha düşük riskli operasyonlardır. Bu nedenle mide küçültme ameliyatı diğer adıyla tüp mide ameliyatı son yıllarda obezite tedavisinin en sık tercih edilen yöntemi olmuştur.

Mide küçültme ile mide hacmi yaklaşık yüzde 80 oranında küçültülür. Böylelikle çok daha az besinle hızlı doyma sağlanır.

Tüp mide ameliyatı sayesinde normalde diyetle sağlanamayan kilo verimi çok daha kolay hale gelir. Ayrıca ghrelin denilen midenin çıkan kısmından salgılanan açlık hormonu seviyesinin düşmesi sonucu açlık duygusu bir çok hastada kaybolmaktadır. Zaten hızlı doymayı sağlayan en büyük etken budur.

Mide küçültme işlemi bu ameliyat için özel olarak üretilmiş malzemelerle midenin boylu boyunca daraltılması şeklinde uygulanır. Ameliyat sonrası mide adeta bir yerli muz halini alır ve mide hacmi 30-50 cc kadar kalır.

Mide küçültme ameliyatı sonrasında beslenme şekli özel bir hal alır. Hastalara bu ameliyat için özel olarak hazırlanmış diyet programı uygulanır. Bu noktada obezite cerrahisi konusunda uzmanlaşmış diyetisyen yardımı almak ameliyat etkinliğini artırır.

Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır?

Body mass indeks yani vücut kitle indeksi hesaplanan hastalarda çıkan sonuç 35 ve üzerinde ise operasyon gerçekleştirilebilir. Bu hesaplama ağırlık ölçüsünün boyun karesine bölünmesiyle hesaplanır.

Örneğin 120 kg ve 160 cm boyunda bir kişinin vücut kitle indeksi 120/1.60x1.60 = 46,8 olarak hesaplanır.

Mide küçültme cerrahisi nedir sorusuna kişilerin iradesiyle başaramadıkları diyet gibi zayıflama yöntemlerinin yerine tıp tarafından geliştirilmiş özel bir zayıflama yöntemi olarak yanıt verilebilir.

Ayrıca bu operasyonla diyabet ve hipertansiyon gibi sık rastlanan hastalıkların tedavi edilebildiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Bu ameliyatı olan obez kişiler daha sağlıklı bir vücut ve verilen kilolar neticesinde çok daha iyi bir dış görünüşe sahip olmaktadırlar.


Mide küçültme ameliyatı karar verirken ayrıntılarıyla araştırılması gereken önemli bir operasyondur. Bu noktada mide küçültme ameliyatı geçirenler ve yorumları oldukça önemlidir.

Obezite cerrahisine karar verirken
  • hastanın ameliyatı yapan hekimin tecrübesi,
  • ameliyatın yapıldığı hastanenin donanımı, seçilen malzemelerin kalitesi
  • ameliyat sonrası doktor ve ekibiyle kolay iletişim kurulabilmesi
gibi kriterleri dikkatle incelemesi önem arzetmektedir.

Mide küçültme ameliyatına karar verirken kişilnin yalnızca ameliyat maliyetine odaklanması hatalı bir değerlendirme olacaktır. Çünkü doğru ekip seçilerek tek bir operasyonla istenilen sonuca ulaşılabilmektedir. Tercihini yanlış kullanan kişiler maalesef zaman zaman istenilen sonuca ulaşılamamaktadır.

Sağlıkla Kalın ..

Op.Dr. Tufan Ergenç
Obezite ve Metabolik Cerrahi



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mide Küçültme Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Tufan ERGENÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Tufan ERGENÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tufan ERGENÇ Fotoğraf
Dr.Tufan ERGENÇ
İzmir
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Tufan ERGENÇ'in Makaleleri
► Mide Küçültme Ameliyatı Doç.Dr.İbrahim SAKÇAK
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Hakan GENCE
► Meme Küçültme Ameliyatı Dr.Arda KATIRCIOĞLU
► Göğüs Küçültme Ameliyatı Dr.Güner UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Mide Küçültme Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:26
Top