2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teog Tercihinde Nelere Dikkat Etmelisin “püf Noktalar”
MAKALE #16929 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL | Yayın Temmuz 2016 | 3,588 Okuyucu
8. sınıftan mezun olan öğrenciler için uzun süren bir maratonun son dönemecine gelinmiş bulunmaktayız. Tercih dönemini hem keyifli hem de stresli bir süreç olarak tanımlıyor öğrenciler. Bu süreci tercihleri akıllıca ve doğru şekilde yaparak sonuca iyi bir şekilde ulaşmak mümkün. Alınan puan ve yüzdelik dilimle yerleşmek istenilen lise arasında akıllıca bir eşleştirme yapılmalı. Tercih dönemi süreci verimli geçirilmeli ve bu konuda profesyonel destek alınmalı.
Tercihler 15-25 Temmuz 2016 tarihleri arasında yapılacak. Ama tercih işlemlerinin ve onay işlemlerinin son güne bırakılmamasını öneriyoruz. Çünkü e-okulda yaşanabilecek bir yoğunluk ve sistem hatası mağduriyete sebep olabilir. Her öğrencinin 25 tercih hakkın olacak. Tercihlerinizi okul müdürlüklerinden ya da bireysel olarak yapabilirsiniz ama onaylatma işlemlerini resmi bir okul müdürlüğünden yapılması gerekiyor.
8 Ağustos 2016 tarihinde sonuçlar açıklanacak. Bu tarihten itibaren de 3 aşamalı nakil dönemi süreci başlayacak. Nakit dönemlerini de iyi değerlendirmek gerekiyor. Bu dönemlerde öğrencilere 3 okul tercih hakkı daha tanınacak.
Tercih Dönemi Önemli!
  • Lise tercihi, üniversite seçimini hatta meslek seçimini etkileyen önemli bir adımdır. Bu nedenle hazırlayacağınız tercih havuzu ve tercih listesi hayati önem taşıyor. Tercih listenizi hazırlarken hem yüzdelik diliminize hem de ilgi alanınıza göre bir yol çizmelisiniz.
  • Ne kadar çalışırsanız çalışın ne kadar yüksek puan alırsan yapılan küçük bir tercih hatası yaparsanız her şey değişebilir.
Şu Kavramları Biliyor musunuz?
  • Tercih yaparken bazı kavramları iyi bilmemiz gerekir. Örneğin;
    • Okulların yüzdelik dilimi; o liseye bir önceki tercih dönemi yerleşebilen puanı en düşük son öğrencinin yüzdelik dilimidir.
    • Öğrencinin yüzdelik dilimi; sınava giren tüm öğrenciler arasında sırasıdır. Yani sıralamanızın yüzde olarak ifadesidir.
Yüzdelik Dilim Neden Önemli?
  • Yüzdelik dilim ile puan arasında TERS orantının olduğunu unutmamalısınız.
  • Yerleştirme puanları her yıl değişiklik gösterir. Tercih listesini oluştururken esas olan yüzdelik dilimdir. Tercih listenizi yaparken yüzdelik diliminize göre yapın. Tercih dönemi aldığımız puandan ziyade yüzdelik dilim önemlidir.
  • Bu dönemde çevrede dolaşan şehir efsanelerine ve aslı olmayan puan söylentilerine kulak asmayın. Resmi olarak açıklanan yüzdelik dilimler gerçek verilerdir.
Tercih Listemi Oluştururken Nelere Dikkat Etmeliyim?
  • Tercih listesi oluştururken öncelikle kendimize sormamız ve araştırmamız gerek noktalar vardır. Tercih listenizdeki okullar hakkında şu bilgileri toplamayı unutmayın:
    • Okulun nerede olduğu/ adresi
    • Okula ulaşım imkanı
    • Okul evime ne kadar yakın/ uzak
    • Okulun fiziki şartları
    • Pansiyonu var mı yok mu? Varsa kız mı erkek mi?
    • Yemekhanesi var mı?
    • Okul tam gün mü? İkili öğretim mi?
    • Okulun sosyal faaliyetleri
    • Okuldaki öğrenci sayısı
    • Okulun geçmiş dönem başarıları ve üniversite yerleştirme başarısı
    • Meslek lisesi ise istediğiniz alan ve dalı o okulda olup olamadığı
  • Tercih listenizi oluştururken okulların özel koşullarına dikkat etmekte fayda var. Örneğin okul sadece kız öğrenci alıyorsa bu dikkat edilmesi gereken bir konudur ve erkek öğrencilerin tercih listesinde bu okula yer vermemesi gerekir.
Tercih Dönemi Unutmamız Gereken Püf Noktaları?
  • Lise yerleştirmeleri yapılırken, bir okulu birinci tercihine yazanlar değil o okulu tercih edenler içinde puanı en yüksek öğrenci yerleştirmede öncelik sahibi olacaktır. Tercih yaparken okulu kaçıncı sıraya yazdığınız değil yüzdelik diliminizin tutup tutmadığı belirleyicidir.
  • Tercih listenizi oluştururken temel kural yerleştireceğiniz liseleri yüzdelik dilim göre en yüksekten başlayarak dizmenizdir. Aksi takdirde istediğiniz bir okulu kazanabilecekken daha düşük yüzdelik dilimdeki bir liseyi öne yazdığınız takdirde istediğiniz liseye girme hakkınızı kaybedebilirsiniz. Bu önerimizi unutmayarak aşağıdaki önerilerimizi de okuyup bu bilgiyle birleştiriniz. Çünkü tercih döneminde dikkat etmemiz gereken başka ayrıntılar da vardır. Şimdi bu ayrıntılara göz atalım.
  • Tercih listesindeki sıralama sizin en çok istediğiniz okuldan en az istediğiniz okula doğru olmalıdır. Fakat burada ölü tercih kavramını unutmamakta fayda var.
Ölü Tercih Ne Demek?
  • Ölü tercih; kendinizi garantiye almak için düşük puanlı yani yüksek yüzdelik dilimli bir liseyi ilk sıralara yazmak, yüksek puanlı yani düşük yüzdelik dilimde bir liseyi alt sıralara yazmaktır. Yerleştirme otomatik yapıldığı için sistem doğrudan sizi ilk tercihlerinize yerleştirmeye çalışacaktır. Yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile tercih önceliğinden dolayı ilk sıraya yazdığınız liselerden birine yerleştirilirsiniz.
Okullar Arasında Kararsız Kalırsam Ne Yapmalıyım?
  • Örneğin 2 okul arasında kararsız kaldınız. Diyelim ki bu 2 okuldan birinin yüzdelik dilimi %7,2 diğerinin yüzdelik dilimi %7,8. Bu iki okul kıyaslandığında birbirinden daha başarılı ya da başarısız diyemeyiz. Bu sebeple bu 2 okula tercih listenizde yer verirken puan sıralaması yani yüksek okulu ön sıraya yazmak yapmak yerine diğer detaylara dikkat etmek daha önemlidir. Bu okulları kıyaslarken hangisi evime daha yakın, hangisinin ulaşımı daha kolay, pansiyonu var mı, okulun fiziki yapısı nasıl, öğrenci başarıları nasıl gibi soruları sorarak daha doğru bir tercih yapmış olursunuz.
En İyi Okul Hangisidir?
  • Tercih yaparken ilçe tercihi mi okul mu tercihi yaptığınıza dikkat edin. UNUTMAYIN! YAKIN YÜZDELİK DİLİMDEKİ okullardan EN İYİ OKUL EVE EN YAKIN OKULDUR.
Okulların Yüzdelik Dilimi Değişebilir Mi?
  • Okulların yüzdelik dilimleri bir önceki yıl yerleşen öğrencilerin dilimleridir. Tercih edilme önceliği değiştiği için -okulların başarı durumları, yeni okulların açılması, okulların fiziki şartlarının iyileşmesi, okul kontenjanlarının artması azalması, okul türlerinin değişmesi, okulların kapanması gibi sebeplerle- bu dilimler yıldan yıla değişebilir. Örneğin 2014 yılında A lisesi %2,1; B lisesi %2,6 olsun. 2015 yılında bu okulların yüzdelik dilimlerine baktığımızda A lisesi %2,5’e gerileyip; B lisesi %2,2’ye yükselebilir. Bu örnekten hareketle okulların başarı sırasının değiştiğini görebiliriz.
Meslek Lisesi Tercihinde Nelere Dikkat Etmeliyim?
  • Meslek lisesi tercihlerinizde ilgi ve yeteneklerinizi göz önüne almayı unutmayın.
  • Meslek lisesi tercihlerinde önemli değişiklikler var. Önceki yıllar tercih listesinde bir meslek lisesi yazarken öğrenciler o okulda istediği bölümü de tercih listesinde yer vermeliydi. Öğrenciler lisede okumak istedikleri bölümü 10. sınıfa geçerken yapacaklar. Meslek liselerini tercih eden öğrencilerin tercih ettikleri okulda istedikleri bölümlerin olup olmadığını kontrol etmeliler.
  • Daha önceki yıllarda meslek liseleri alanlarına göre isimlendiriliyordu. Örneğin kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, turizm meslek lisesi gibi. Son yıllarda meslek liselerinin adları değişerek tüm meslek liselerine “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” adı verildi. Bu sebeple lisede okumak istediğimiz alan ve dalın o okulda olup olmadığı okulun adına bakarak bilmek güç. Tercih dönemi meslek lisesi terci yaparken tercih listemizdeki okullara tek tek bakmalı ve alan ve dallarını incelemeliyiz. Lisede okumak istemediğimiz alan ve dalların olduğu meslek liselerine tercih listemizde yer vermemeliyiz.
Açıkta Kalır mıyım?
  • Tercih listenizde yüzdelik dilimin üstünde okullara yer verdiğiniz gibi yüzdelik diliminizin altındaki okullara da yer vermeyi ihmal etmeyin. Hem yüzdelik diliminizin altında hem de üstündeki okulları yazmanız garanti olacak ve sağlıklı tercih yapmış olacaksınız. Tercih listenizdeki tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise ve herhangi bir okula yerleşemezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.
Tercih Sürecinden Kimden Yardım Alabilirim?
  • Tercih süreci önemi bir dönemdir. Tercih sürecinde okul psikolojik danışmanınızdan tercih danışmanlığı almayı unutmayın.
Okul Kodu Ne İşe Yarar?
  • Okul kodu tercih listenize yazdığını okula ait koddur.
  • Tercihlerde okul kodlarının e-okula doğru yazılıp yazılmadığını kontrol edin. Yanlış kod yazmanız sizin istemediğiniz bir okula yerleşmenize sebep olabilir.
Tercih Listemi Okul Müdürlüğüne Onaylatmalı mıyım?
  • Tercih işlemleri nerede yaparsanız yapın işlemler tamamlandıktan sonra okul müdürlüğüne onaylatmayı unutmayın. Aksi takdirde başvurunuz geçersiz sayılacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teog Tercihinde Nelere Dikkat Etmelisin “püf Noktalar”" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seval Ulviye AKYOL Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
Bursa
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL'un Yazıları
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Teog Tercihinde Nelere Dikkat Etmelisin “püf Noktalar”' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ne Kadar Harçlık? Kasım 2016
◊ Kardeş Kıskançlığı Mayıs 2018
◊ Tırnak Yeme Kasım 2014
◊ Bağlanma Stilleri Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:43
Top