2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismuslunun Eşi Olmak ya da Eyvah Eşim Vajinismus
MAKALE #16932 © Yazan Psk.Orhan TARUK | Yayın Temmuz 2016 | 3,088 Okuyucu
1. Adım: Vajinismus bozukluğunu nedir?

Vajinismus vajen girişindeki kasların istemsiz yani kontrolsüz bir şekilde kasılması sonucu ortaya çıkan, cinsel birleşmeyi imkansız kılabilen, olası cinsel birleşme denemelerinde kasılmadan dolayı oldukça acı verebilen bir bozukluktur. Vajendeki kasılmaları vücudun diğer bölgelerindeki kasılmalar, yoğun kaygı, korku, kaçınma, istemsizce bacakların kapanmasına neden olabilir.

Bazı vajinismus bozukluğu yaşayan kadınlarda ağrı şikayetleri olmayabilir. Ancak yine de bu vajinismus olmadıkları anlamına gelmez. Ağrının olması bir çok cinsel terapist için belirleyici olmakla birlikte, tek ölçüt ağrı değildir. Cinsel birleşmeden kaçınmak, cinsel birlikteliğe ilişkin kaygı ve korku yaşamak, yoğun suçluluk duygusu hissetmek, olumsuz koşullanma içerisine girmek veya fobik reaksiyonlar göstermek de vajinismus bozukluğunun göstergelerindendir.

Vajinismus bozukluğundan muzdarip bir kadının yaşadığı korku ve endişe sadece cinsel birliktelikle sınırlı değildir. Tampon kullanımı ya da jinekolojik muayene gibi sıradan görünen durumlarda bile aynı çaresizlik duygusu ve kaçıngan davranışlar ortaya çıkabilir. İleri düzeyde vajinismus problemi yaşayanlar öpüşmekten, sarılmaktan dahi kaçınabilirler.

Özellikle ağrılı vajinismus bozukluğu yaşayan kadınlar, bu bozukluğunun temel nedeninin fizyolojik olduğunu düşünmeye daha eğilimlidirler. Bu kadınlar vajenlerinin dar olduğuna, hassas olduğuna, yırtılacağına, parçalanacağına dair olumsuz düşüncelere sahip olabilmektedirler. Bu kaygılı yapı vajinismusa neden olan en önemli faktörlerdir, ancak sadece yüzde 10'luk kısmında fizyolojik faktörlerden söz edilebilir, kalan yüzde 90'lık kısım psikolojik faktörlerden kaynaklıdır ve psikolojik faktörlerin kendiliğinden sonlanması oldukça zordur.

2. Adım: Neden bir kadın vajinismus olur?

Vajinismusun nedenleri tam olarak kesinlik kazanmamış olsa da genel olarak psikolojik, fizyolojik, sosyal ve kültürel etmenlerin rol aldığı yapılan çalışmalarca ortaya konulmuştur. Oluşumundaki en başat faktör çevredir. Dinsel veya sosyal muhafazakarlık ya da çocukluk çağı cinsel istismarı gibi durumların zemin hazırlayıcı faktörler olduğu söylenebilir.

Vajinismusluların aileleri bazı tipik özelliklere sahiptir. Vajinismus bozukluğu yaşayan kadınların genelde babalarının otoriter, soğuk ve yeterli düzeyde iletişim kurmaktan kaçındıkları belirlenmiştir. Cinsellikle ilgili ön yargıların olduğu, cinselliğin konuşulmadığı, ayıplandığı, günah sayıldığı bir çevrede büyüdükleri bir çok araştırmada ortaya konmuştur.

3. Adım: Vajinismuslu bir kadın ne hisseder?

Bu adım önemli çünkü bilmediğiniz hatta belki daha öncesinde hiç duymadığınız bir problem karşısında afallıyor olabilirsiniz ya da bu problemi anlamakta zorlandığınızı hissedebilirsiniz. Öncelikle eşinizin cinsellikle ilgili kavrayışı sizinkiyle aynı değil. Sizin için cinsel birliktelik sevişmek, haz almak, orgazm olmak, rahatlamak anlamına gelebilir -ki bunlar oldukça doğal anlamlandırmalar- ancak eşiniz için durum biraz karmaşık.

Vajinismus problemi yaşayan kadınlara "cinsellik nedir?" sorusu sorduğunuzda genellikle "acı, korku, gerginlik" gibi cevaplar alırsınız. Bunun en yaygın nedeni cinsellikle ilgili edindiği, doğru bildiği ya da doğru olarak kabul ettiği düşüncelerin bunları hissettiriyor olmasıdır.

Asla yemeyeceğiniz bir yemeği düşünün, biri karşınıza geçiyor ve ne kadar lezzetli olduğundan bahsediyor, muhtemelen şaşkınlıkla ve iğrenmeyle izlersiniz. Halbuki o yemeği yiyen kişi de sizi anlamıyordur, "nasıl olur da bu leziz yemeği yemeyi reddediyor" diye. Bu durumu yaşamamızın temel nedeni geçmişteki edinimlerimizdir. Temelde iki şekilde öğreniriz, ya kendimiz deneyimleriz ya da aktarımsal olarak başka birinin deneyimini transfer ederiz.

Eşinizin yaşadığı problemi anlamak, anlamlandırmak ilk bakışta zor gözükebilir, ancak doğru bir yaklaşım sergileyebilirseniz yaşadığı durumu anlamak iğrendiğiniz yemeği yemekten daha kolay olduğunuzu göreceksiniz.

4. Adım: Vajinismus evliliğimizi nasıl etkiler?

Vajinismus bozukluğu yaşayan kadınların eşlerine ilişkin yapılmış bir çok çalışma var ve genel tablo eşlerinin sabırlı, hoşgörülü olduklarını gösteriyor. Ancak bu zamanla değişiklik gösterebiliyor ya da bazı vajinismusluların eşleri daha az tolere edici olabiliyor. Vajinismus bozukluğuyla ilgili bilgisi olmayan erkek reddedildiğini, istenmediğini ya da sevilmediğini düşünebilir.

Anlayışın zaman içerisinde azalması erkeği daha tahammülsüz ve zorlayıcı bir pozisyona sokabilir ya da durumu bir reddediliş olarak algıladığında zamanla eşinden uzaklaşma eğilimi gösterebilir. Bu tarz yaklaşımların hem ilişkinin kalitesinde düşüşe neden olabileceği hem de tedaviyi zorlaştırabileceği unutulmamalıdır.

5. Adım: Şimdi ne yapmalıyım?

Evlenmeden önce eşinizde vajinismus bozukluğu olduğunu bilmiyordunuz belki, muhtemelen o da bilmiyordu! Bir çok vajinismus bozukluğu yaşayan kadın cinselliğini öylesine bastırır ki, cinsellik üzerine çok az şey düşünür ya da hiç düşünmemiş bile olabilir. Şimdi neler yapabileceğinize bir bakalım

- Vajinismusla ilgili bilgi edinin: Bu ve benzeri yazılarla vajinismus bozukluğunu tanımak oldukça önemli. Vajinismus hakkında daha detaylı bilgi edinmeniz gerektiğini düşünüyorsanız bir cinsel terapistle bu konuyu konuşmaktan çekinmeyin,

- Anlayışlı ve destekleyici olun: Eşinizin bu aşamadaki en temel ihtiyacı anlayış ve destek. Onu anlamaya çalışın ve anladığınızı ona hissettirin, destekleyici olmaya çalışın, yanında olduğunuzu bilmesi kaygılarını azaltacaktır.

- Cinselliği yaşamaya devam edin: Cinsellik sadece penisin vajene girmesi değildir, öpüşmek, sarılmak, elini tutmak, gözlerinin içine bakmak da cinselliktir. Tüm bunları yaparken ona zarar vermeyeceğinizi, istemediği bir şeyi yapmayacağınızı hem sözel hem de davranışsal olarak ona hissettirin.

- Tedaviye zorlamayın: Vajinismuslular tedaviden kaçınabilir, korkabilir, kendini hazır hissetmiyor olabilir. Bu durumda cesaretlendirici olmak, zorlayıcı davranışlardan kaçınmak, sabırlı olmak, bilgi vermek, bilgilenmesini sağlamak işinizi kolaylaştıracaktır.

6.Adım: Tedavi edilebilir mi?

Doğru tekniklerle %100 başarı elde edilebilen bir durumdur. Vajinismusla ilgili bir çok hatalı uygulama yapılabilmektedir. Alkolle sarhoş etmeye çalışmak, kızlık zarını aldırmak, her hangi bir türde ilaç kullandırmak, bayıltmak, vajinaya botoks uygulanmak gibi bir çok etik dışı uygulama ülkemizde bolca mevcut.

Birleşme bu yöntemlerle bir kere sağlanabilir belki ama problemi ortadan kaldırmayacağı gibi, farklı cinsel ve psikolojik sorunlara da yol açabilir. Bu nedenle seçilecek terapistin bu anlamda eğitimi, yeterliliği, yetkisinin olması önemli. İnternette yazarı bile olmayan "okuyun iyileşeceksiniz" diyen kitaplar da var, "3 seansta kesin çözüyoruz" diyen ama hiç bir yetkisi ve yeterliliği olmayanlar da var... Seçeceğiniz terapistin gerek cinsel işlev bozukluklarında gerek diğer psikolojik bozukluklarda tanı ve tedavi noktasında yetkin bir ruh sağlığı uzmanı olması problemin doğru ele alınması ve zarar görmemeniz açısından oldukça önemli.

7. Adım: Tedavi nasıl ilerliyor?

Bir çok yöntem olmakla birlikte en yaygın kullanılan teknik Bilişsel-Davranışçı tekniklerdir. Oldukça kullanışlı ve kısa süreli teknikleri içerir. Çiftin ayrı ayrı cinsel öyküleri alınır, ardından kalan seanslarda çift birlikte katılım sağlar. Çiftin iletişimi, etkileşimi, ilişki düzeyleri ele alınır, varsa zayıf noktalarda güçlendirici teknikler uygulanır. Davranışsal kısımda egzersizler verilir, egzersizlerin büyük bir çoğunluğunda çift birlikte çalışır. Süreç sonunda vajinismus problemi çözülmüş, daha güçlü, daha verimli ve daha mutlu bir ilişki ortaya çıkmış olur.

Psk. Orhan TARUK

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismuslunun Eşi Olmak ya da Eyvah Eşim Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Orhan TARUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Orhan TARUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Orhan TARUK Fotoğraf
Psk.Orhan TARUK
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Orhan TARUK'un Makaleleri
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Ben Değil Eşim Değişsin Psk.Ali BIÇAK
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eşim mi Çocuğum mu? Bu Soruyu Sorduran Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismuslunun Eşi Olmak ya da Eyvah Eşim Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Depresyonu Anlamak Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:10
Top