2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluğu Tedavisi
MAKALE #17116 © Yazan Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA | Yayın Ağustos 2016 | 2,844 Okuyucu
Ayrı-ayrı zamanlarda Panik bozuklukla ilgili paylaştığım yazılarımı özetleyerek sizlere sunmak isterim.

Ilaç tedavisi ve terapi arasında ilişki ve fark nedir? Tedavi yöntemi olarak hangisini tercih etmemiz gerekir?


Beyninizde bazı kimyasallar, reseptörler, nöronlar kalıplaşmış halde belirli bölgelere yerleşmişler, ilaçlar onları yerinden oynatarak havadan asılı hale getirir, onların doğru yere oturması için ise terapi gereklidir. Yoksa ilaç kesildikten sonra havada asılan nöronlar farklı yerlere veya aynı yerlere otura bildikleri için ilaç kullanılan sürede ortadan kalkan rahatsızlıklar yeniden nüks eder veya başka halde geri döner. O yüzden terapinin önemini bu kadar ısrarla savunuyorum.

Ben İngilterede hem klinik psikoloji hem de nöro-psikiyatri okumuş ve her 2 alanda çalışma fırsatı bulmuş biri olarak her 2 alanın bir-biriyle çok fazla ilgili olduğunu görme şansı buldum. İngilterede 2 grub bir-biriyle o kadar collaborative yani işbirliği içinde çalışıyorki, Türkiyedeki uzmanları gördüğümde traji-komik durum karşısında hastaları düşünmeden edemiyorum… Psikiyatrist psikoloğu beğenmez, psikolog psikiyatristi…

PANİK BOZUKLUK için bir çok defa söylediğimi tekrar söylüyorum…

Tüm dünyada geçerli kılavuzlarda, özellikle İngilterede NİCE Guidline ilkelerine göre hafif ve orta derece panik ataklar için psikoeğitim ve BDT öneriliyor, ağır panik ataklara ilk aşamada BDT ve psikoeğitim öneriliyor, yetersizse ilaç tedavisi ile beraber yürütülmesi öneriliyor. Her 2 yöntemi beraber kullanarak %80 oranında iyileşme şansı doğuyorken, tek başına her 2’yöntemle tedavi olma şansları ağır vakalar için daha düşüktür. Bilimsel kanıta dayanarak ispatlı bir şekilde bunu sizlere sunuyorum…. (NİCE, 2011; Ocak). Artık bu saatten sonra ilaçsız tedavi olmaz, psikiyatrist tedavi eder, psikolog ne bilir gibi yorumlar karşısında sessizliğimi mümkün olduğunca koruyacağım. Gerisi artık KANITA DAYALI TIP’ın ne olduğunu bilen ve bilmeyen hekimlerin ve uzmanların insiyatifine bırakıyorum… Bilmeyenlere ısrarla KANITA DAYALI TIP’ı araştırmalarını öneriyorum.

Dünyada iç açan bir durum olmadığı gibi, Türkiye'de de içler karartan bir tablo var. Maalesef, hasta ve hekimlerin görüşleri yüzünden psikiyatriste giden herkese istisnasız gerek olsa da olmasa da ilaç reçete ediliyor. Türkiye'ye ilk geldiğimde psikiyatristleri çok kınamıştım - 'neden herkese terapisiz ilaç öneriliyor diye', sonuçta bu bir suçtur, etik değildir. Çünkü tüm kılavuzlarda ilaç bir çok rahatsızlıklar için (panik atak, anksiyete, agorafobi , sosyal fobi, depresyon ve s.) en son çare olarak düşünülüyor ve öneriliyor (NICE Guidline, 2011). Sonra burada çalışmaya başladıktan sonra gördüm ki hastalar o kadar bilinçsiz ki, doktora gelip 1 seansta çare istiyorlar ve 2.seansa da gelmek istemiyorlar. Zannedersem o yüzden herkese ilaç reçete ediliyor Türkiye'de. Lütfen, hafif, orta şiddetli sorunlar için ilaç almayın, öncelikle terapi denenmeli, orta ve ağır rahatsızlıklar terapiye yanıt vermezse ilaç tedavisine başlatılmalıdır.

Lütfen ilaç kullanıyorsanız hekiminize danışmadan kafanıza göre kesmeyin. Bu sağlığınız için çok tehlikelidir.

Panik Bozukluk teşhisi almış hastaların hiç bir zaman tedavi olamayacaklarına inanmaları çok yaygındır. Uzun süren ilaç tedavilerinin yan etkileri, beyin kimyasallarında değişme ve s. derken 6,5 senelik Panik bozukluk yaşayan danışanımla olumlu sonucumuzu alarak bugün terapimizi sonlandırdık. Danışanımın psikolojik yardım almasının en başdaki sebebi hamileliğiydi. Danışanımla -'hamile olmasam kesinlikle terapi almazdım' cümlesiyle terapiye başlamıştık. Genelde haftada bir olan seanslarımızı onun durumunu göz önünde bulundurarak haftada 3 yaptık ve sadece 6 seans yani 2 hafta sonra 'iyiki terapi almışım, her işte bir hayır varmış, bebeğim annesine yardımcı oldu' düşüncesiyle seanslarımızı sonlandırdık. Geriye 1, 3 ve 12 ay sonra kontrollerde görüşmek kaldı.

Vakanı sizinle kendisinin izni olarak paylaşıyorum.

Bunu yapmakta maksadımız Panik bozukluk için destek almanızın ne kadar önemli olduğunu anlatmaktır. Maalesef ilaçlar her zaman kesin çözüm olamıyor. Hatta ilaçlar en son çare olarak düşünülmelidir (Nice, 2011) Dünyada geçerli tüm tıbbi klavuzularda birincil tedavi yöntemi terapidir (Nice, 2011).

Bu yazını paylaşmakta maksadım aslında PB hastalarına bir umut vermektir. Panik Atak tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bunun için önemli olan Bilişsel Davranışçı terapi ekolünde çalışan klinik psikolog bulmanız- ve yüzleştirme ve bilişsel yeniden yapılandırma yöntemini kullandığına emin olmanız gerekir.

panik atak nedir?

Panik atak, beyin ve vücudun ortaklaşa farkında olduğumuz ya da olmadığımız bir olaya karşı verdiği ani, beklenmedik tepkidir. Ataklar şeklinde kendini gösterir, 5-20 dakika arası sürer ve kişi o an için kalp krizi geçirdiğini, boğulduğunu, öleceğini düşünür. Atak geçtikten sonra hasta kendini yorgun, bitkin hisseder, yalnız kalmaktan korkar ve sürekli birilerinin yanında olmasını ister.
Atak anında fiziksel olarak:
1. Kalp hızınız artar, çarpıntı normalden çok yükselir
2. Terleme
3. Titreme
4. Hyperventilation – nefes darlığı, kısa nefes almalar, nefes almanı unutmak*
5. Şok yaşamak, ne olduğunun farkında olmaya çalışmak ve durumu analiz edememe: “ne oluyor”gibisinden bir his
6. Sinede ağrı
7. Kendini yorgun ve kötü hissetme

Panik hastalarının bilmesi gereken ilk kural:***

– Vücudunuzda bu tür fiziksel değişimlerin sebebi aslında sizin “kaç ya da savaş” dediğimiz yanıtın sonucudur, yani siz kendinizi korkuttukça vücudunuz tehdit olduğunu algılıyor ve bu yüzden bu şekil tepki veriyor. Aslında algıladığınız gibi bu bir ölüm, kalp krizi ya da kendinizi en kötüye hazırladığınız en kötü senaryo değil. Bunun bilincinde olmak çok önemli

Kural iki:
Nefes… Nefes… Nefes….

Doğru nefes almak. Kendini tehdit altında hisseden her bir birey o an için farkında olmadan nefesini tutar. Ya da normalden hızlı nefes alıp-verir. Farkında olmadan nefes almayı unutan kişi atağın başlamasına ya da başlamış atağın daha da artmasına sebep olabiliyor. Bunun için panik başlaması ile doğru nefes almaya başlamanız çok iyi gelecektir:
1. Burnunuzdan derin nefes alıyorsunuz
2. Nefesi ağzınızdan yavaş yavaş veriyorsunuz
3. Ve bunu yaparken gözlerinizi kapatıp “sakin” olduğunuza kendinizi inandırın.

Sakin olup bunu bir süre yaptığınızda kanınızdaki karbondioksit normale dönecektir. Kendinizi sonrasında yine yorgun hissedebilirsiniz.

Bu durumda panik atağınızın geçmesi gerekir.

Genelde kendinizi panik ataktan korumak için ise:
1. Gevşeme teknikleri öğrenmeli, hayatınızın bir köşesine yerleştirmelisiniz. Namaz kılmak, meditasyon yapmak, yoga, pilates de ilave olunabilir.
2. Kan şekerinizin dengede kalması için düzenli yemeniz gerekir. Kan şekerinizi ani düşürecek gıdalar tüketmemeli ve gerektiğinde ana öğünlere ek ara öğünler yapılmalı, zamanında ve sağlıklı gıdalar yemeniz de çok önemli.
3. Kafein, alkol, sigara alışkanlığınız varsa kesmeniz çok önemli.
4. Uyku düzeniniz çok önemli, geceleri erken yatıp, sabahları güne erkenden başlamanız çok önemli

Reference:
https://www.nice.org.uk/guidance

https://www.nice.org.uk/guidance/cg113
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluğu Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kumru ŞERİFOVA Fotoğraf
Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kumru ŞERİFOVA'nın Yazıları
► Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ? Psk.Damla EYÜBOĞLU
► Panik Atak (Panik Bozukluğu) Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
► Panik Atak (Panik Bozukluğu) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Panik Atak (Panik Bozukluğu) Dr.Psk.Haluk ALAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluğu Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Kaygı Bozukluğu Şubat 2017
► Mutlu Olmanın Formulü Mayıs 2016
► Otizm Tedavisi Mart 2016
◊ Kişilik Analizi Mart 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:45
Top