2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlenmeden Önce Boşanmayı Çalışın!
MAKALE #17803 © Yazan Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU | Yayın Ocak 2017 | 7,652 Okuyucu
Size hayata dair bir sır daha vereceğim. Bu sır, sizce -şuan- önemsiz, ama hayatın akışı içinde kürek çeken çoklarımız tarafından önemli olduğundan şüphe edilmeyendir. Evlenmeden önce son bir şey daha yapın, boşanmayı çalışın.

Şimdi diyeceksin ki; “Evlilik yoluna girmişiz, doludizgin gidiyoruz. Gözümüz, gönlümüz pür neşe, saadetimiz sonsuz. Boşanmak, falan deyip içimizi karartma...” Sitemine darılmam, bilesin. Ancak benim bir vazife olarak veya bir bu konulardan az çok anlayan bir insan olarak söylemem gereken bir şey bu. Ve bunu laf olsun diye de yapmış değilim. Kendi vicdanımı rahatlatmaya da çalışmıyorum. İşte doğrudan ve sizin için hayatı derecede önem arz edeceğini düşündüğüm için söylüyorum. Evlenmeden önce bir şey daha yapın, boşanmayı çalışın.

Boşanmayı çalışın derken neyi mi kastediyorum? Anlatayım, ama ben anlatırken sende bir taraftan söylediklerim üzerinde düşünmeye çalış. Önemli gördüğün kısımları not al ve gerektiğinde kendi eş adayınla bu konular üzerinde konuş. Öncelikle şunu söyleyeyim, boşanmak öyle gelişigüzel meydana gelen bir şey değil. Bilakis belirli bir sürecin ürünüdür. Bu sürecin içinde kişilerin geçmiş aile yaşantıları, kendi yaşam deneyimleri, kişilikleri, sorunları ele alış biçimleri, iletişim tarzları ve benzeri birçok değişken var.
Biliyor musun, 1990 öncesinde ülkemizde boşanma neredeyse yok denecek kadar azmış. İki bin dörtte ise doksan bir bin kişi boşanmış. İki bin on beş yılında ise boşanan kişi sayısı yüz otuz iki bine yaklaşmış. Görüyorsun değil mi, çığa yol açan kartopu her geçen gün büyüyor. Her geçen gün hepimize daha çok sesini duyuruyor, içi tehdit dolu, içi ıstırap dolu sesler. Boşanmak, eski bir ceketi veya gömleği bir kenara bırakmak gibi değil, biliyorsun değil mi? Öyle elimi sallasam ellisi havaları esmiyor; aksine kar, fırtına yakıp yıkıyor ortalığı. Bırak elliyi, birisi için bile el sallayacak takatin kalmıyor.

Ne demek istediğimi biraz daha anlatayım. Mesela bir bayan boşanmışsa, onu bekleyen ekonomik problemler, çevre ve aile baskısı, erkeklerin tacizi, konut bulma sıkıntısı, ruhsal bozukluklar, moral bozukluğu ve yeni yaşama alışma güçlükleri ve benzeri büyük sorunlar var. Erkekler daha çok ruhsal sorunlar, yalnızlık ve yeni yaşama alışma güçlükleri yaşarlar. Nerden bakarsan bak, boşanma psikolojisi oldukça ağır. Hele birde çocuklar varsa, işte o zaman ortaya çıkan tabloya bakmak bile yürekleri dağlar.

Tabii her birey kendi dünyasında, kendi özellikleri ve boşanma sebepleri açısından farklılıklar yaşayacaktır. Hatta boşandığı için mutlu olanlar olabileceği gibi intihar edenler de olacaktır. Asil soru şu; ne oluyor da aşk bitiyor ve eşler birbirlerine katlanamaz hale geliyorlar? Sen boşanmayı çalışırken bu sorunun cevabını da çalış. Çalışmanın faydasını mutlaka görürsün. Sadece boşanma için değil, evliliği devam ettirmek ve mutlu bir yuva kurmanın da gerekleri arasındadır, bu konular. Şiddetli geçimsizlik, maddi sorunlar, eğitim düzeyi, aldatma, yaşam tarzları farklılıkları, erken yaşta evlenme ve cinsel uyumsuzluk gibi nedenler boşanmanın en başlıca sebepleri arasındadır.

Dikkat ettiysen boşanmaya sebep olan problemlerin hepsi somut ve önceden tahmin edilebilir tarafları olan konular. Mesela boşanmada başı çeken problem şiddetli geçimsizlik değil mi? Evet, araştırmalarda öyle gösteriyor. Şimdi eş adayının iletişim tarzını görmek için ille de onunla evlenmiş olman gerekmez ki. Ağzı yüzü düzgün sohbet ediyor mu, problemlere yaklaşma tarzı ne, ailesinde problemler nasıl çözülüyormuş ve benzeri birkaç soruda çözersin iletişim durumunu. Olmadı işi yokuşa sür, bir iki ağız tadıyla kavga et. Bak bakalım, kişiliği, kibarlığı ne durumda? “Asarım keserim, had hod” diyorsa yol ver gitsin. “Çamura yatıyor, belden aşağı vuruyorsa” yol ver gitsin. Eee boşuna dememişler zararın neresinden dönersen kardır. “Elalem diye biri var, o ne der” diyorsan; o elalem bugün söyleyeceklerinden çok daha kötüsünü yarın da söyler”. Sen onu boş ver, kendi gerçeğine bak.

Maddi durumu, eğitim düzeyi ve yaşam tarzının nasıl olduğunu da rahatlıkla tespit edebilirsin. Tabii şu “Evlenince değişir.” muhabbetine kendini kaptırmazsan. İnsanlar değişir, haklısın. Ama sen yine de işini yarına, ihtimallere bırakma. Değişmeme ihtimali yüzde bir bile olsa ve değişmediği takdirde boşanma kaçınılmazsa, önce değişimini gör, sonra kararını ver. Yoksa kendini hep eski eşini suçlarken bulursun. Bilmem anlatabildim mi?

Ahlak konusu biraz üstü kapalı kalabilir. O konuda da bulacağın ipuçları var. Mesela ailesine, arkadaşlarına bakabilirsin. Günlük alışkanlıklarından tahmin yürütebilirsin. Zaten değişmez altın kuraldır; yüzü güzel değil, huyu güzel olsun. Birde kıskançlık meselesi var. “Seven kıskanır” diyerek içten içe memnun olduğumuz durum, hayatını zindanda edebilir. Kıskançlığın altında, bağlanma sorunları, takıntılı kişilik, paronoid düşüncelerde olabilir. Yani evlenmeden önce, seni delicesine seven biriyle evleneceğini düşünürken; evlendikten sonra, bir deliyle evlendiğinden korkuyor olma durumuna da gelebilirsin.

Ee böyle işte. Evlilik bir defter, iki imzadan ibaret bir şey değil. Bunun yazı var, kışı var. Her şeye hazırlıklı olmak lazım! Karasevdaya eyvallah, lakin gözü kör olmamaya da dikkat etmek lazım! Eşin olacak kişinin; sadece sosyal medyada seni aktif takip eden, telefonda “aşkım sen kapat” diyen, yatağını paylaşacağın biri olmadığını; yaşamının seyrini etkileyebileceğini, çocuklarının bir yarısına rengini vereceğini ve hiçbir şeyin asla eskisi gibi olmayacağını da tekrar tekrar düşünmen gerekir. Bu mesele daha çok su kaldırır. Unutmadan tekrar söyleyeyim. Evlenmeden önce boşanmayı çalışın. Şimdilik buraya bir nokta koyalım. Bizim nokta koyduğumuz yerden sen devam edersin. Her şey gönlünüzce olsun. Sağlıcakla kal.

Mehmet POLATOĞLU / Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlenmeden Önce Boşanmayı Çalışın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet POLATOĞLU Fotoğraf
Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mehmet POLATOĞLU'nun Yazıları
► Evlenmeden Önce Dikkat Psk.Şahin UÇAR
► Boşanmayı Nasıl Anlatmalı? Psk.Ebru YEREBAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlenmeden Önce Boşanmayı Çalışın!' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dikkat Dağınıklığı Şubat 2017
◊ Disleksiye de Anne Bakar Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:50
Top