2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog İş Ne İş Yapar?
MAKALE #19092 © Yazan Uzm.Psk.M.Enes İMERT | Yayın Aralık 2017 | 2,850 Okuyucu
Günlük hayatımızda yaşadığımız olaylar bizim hayata bakış açımızı belirler. Yaşadığımız olumlu ve olumsuz olaylar neticesinde olayların şiddetine göre tepkiler vermekteyiz. Kimi birey soğukkanlılıkla karşılarken kimi biraz hüzünlü kimisi ise öfkesini ifade etmektedir. Zihnimizde olayların gidişatına dair düşünce, duygu ve davranışlarımız şekil almaktadır. Beyin insanoğluna bahşedilmiş en önemli nitelik olması münasebetiyle olayları belirli bir açıdan değerlendirerek yaşamımızı idame ettirmekteyiz. Bu aşamada bireyin kendisini anlamada ve anlamlandırma da yaşadığı problemler psikologa getirmektedir. Peki, psikolog kimdir? Klinik Psikolog kimdir ve Terapist kime denir onun üzerinden sohbetimize devam edelim.

Psikolog, üniversitelerin ilgili fakültelerinin psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra psikolog unvanını almaktadır. Hemen hemen her üniversitede bu bölüm bulunmakla beraber okuması zevki bir bölüm olduğunu söylemekte fayda var. İnsan ve hayvan davranışlarını inceleyen bir bilim olarak bir bilinmezli ve bunların anlamlandırma çabası ne kadar da güzel olsa gerek. Bir psikolog/terapist olarak mesleğini sevmek ve ömrünün kalan yıllarında bu mesleği icra etmek tarifi hem mümkün hem de mümkün olmayan duyguları barındırmaktadır. Üniversitelerin psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra bireylerde ne yapacağım? Hangi kurumlarda çalışayım? diye sorular akla takılsa da bireyin kararlı ilerleyişi bu aşamada kendisine pozitif yönde katkılar sağlayacaktır. Örneğin kamu kuruluşunda çalışmak isteyen bir bire KPSS sınavına hazırlanmaya çalışması ve aynı zaman da mesleğine katkı sağlayacak gelişimleri takip etmesi kararlılığının bir göstergesi olabilme niteliğindedir.Özel sektörde çalışmak isteyen bir birey kurum ararken hem kendi donanımını arttırması hem de kurumun beklentilerine cevap verebilme niteliğinde olmasında fayda var.klinik psikolog kime denir peki üniversitelerin ilgili fakültelerinin psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra klinik psikoloji yüksek lisans programını bitirenlere denir.Klinik bu manada bebeklik döneminden yaşlılık dönemini kapsayan bir süreç olarak nitelendirilse de bence klinik psikologların da kendi içinde uzmanlaşacağı alanlar olmalıdır.Örneğin;aile danışmanı,kişilik bozuklukları terapisti,cinsel terapist vs gibi.Terapist kime denir peki tüm bunları gerçekleştirip ilgi duyduğu terapi ekolunu benimseyip eğitim alan kişiye terapist denilmektedir.Burada önemli olan klinik sahada tecrübeli olabilmek ve eğitimlerin sadece hastaya yönelik olmadığını düşünüp kendimiz ile alakalı konularda da gelişimimizi kat etmemizi sağlayacak adımları atıyor olmamız önem arz etmektedir.Öyleyle mesleki gelişiminden yola çıkacak olursak hasta da kendisini anlayacak ve anlamlandıracak psikolog,klinik psikolog ve terapist arıyor ve kendimizi geliştirmemiz bu aşamada daha da önemini fark etmemize sebep oluyor.
Hayatın yorgunluğu ve stres faktörlerin bu aşamada yoğun olduğu toplumumuzda ruh sağlığımız bu açıdan önemlidir. Sağlıklı bireylere ne kadar çok ihtiyacımız var. Dışarıya çıktığımız zaman aracı hem hatalı sollayıp hem de öfkesine maruz kaldığımız şoförler var, ulaşması maddi açıdan kolay olan madde bağımlısı gençler var,bilgisayar başında sosyal hayattan uzak çocuklarımız var,evinden çıkmayan depresyonda olan ev hanımlarımız var.Örnekleri çoğaltabiliriz yalnız değilsiniz yardıma ihtiyaç duyduğunuz her yerde profesyonel kişilerden destek almanızda fayda var.Profesyonel kişilerce yapılan görüşmeler etik ilkelerine dayalı politika izleyeceğinden rahatlıkla güvenebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog İş Ne İş Yapar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.M.Enes İMERT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Enes İMERT Fotoğraf
Uzm.Psk.M.Enes İMERT
Malatya
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.M.Enes İMERT'in Yazıları
► Psikolog Ne Yapar? Psk.Özlem DEMİRCİ
► Kimler Manüplasyon Yapar Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolog İş Ne İş Yapar?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tükenmişlik Sendromu Ocak 2019
► Yeme Bozuklukları Ocak 2019
► Depresyon Nedir? Ocak 2019
► Ebeveyn Tutumları Ocak 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:52
Top