2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Sosyal Medya ve İnternet Kullanımı: Zarar Mı, Fayda mı?
MAKALE #19114 © Yazan Uzm.Psk.Çisem UZUN | Yayın Aralık 2017 | 4,958 Okuyucu
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte insanlarla iletişim kurma, öğrenme, çalışma ve boş vakit geçirme alışkanlıklarımız da değişti. Medya ve sosyal medya hayatımızdaki yerini günden güne sağlamlaştırıyor. Özellikle artan popülerliği ile televizyon, internet ve bilgisayar oyunları çocukların ilgisini fazlasıyla çekiyor.Çocuklar, ebeveynlerinin yaşadığı dönemden çok daha farklı bir dönemde yaşıyorlar. Bu da bazı aileleri zaman zaman zorlamaktayken, bazı aileler ise bu yeniliği kolayca kucaklıyorlar.

Ebeveynler Ne Yapıyor?

Bazı ebeveynler çocuklarının medya alışkanlıklarını sıkı bir şekilde takip ederek belli sınırlar koyuyor. Bazıları ise çocuklarının isteklerine yenik düşüyor.

Anne babaların tavırlarının çok önemli olduğuna ilişkin deliller var. Medya kullanımının kontrolü;medyanın, çocuğun hayatında oynayacağı roller açısındanfarklılıklar yaratıyor.

Çocuklar İnternetle Nasıl Tanışıyor?

Teknolojinin şimdiye göre geride olduğu dönemlerde öğrenciler araştırmalarını çeşitli kaynaklardan ve kütüphanelerden yapıyorken, şimdi en çok internet üzerinden araştırma yapıyorlar. Genellikle çocukların internetle tanışma süreci bununla başlıyor.Araştırmalar internet kullanım yaşının ebeveyn gözetiminde ilkokul öncesi çağlarda başladığını göstermektedir. Günümüzde çocukların ilkokul 3.sınıf seviyesinden başlayarak interneti kendi başına kullanmaya çalıştığını görmekteyiz. Bu öğrenciye avantajlar sağlarken bir yandan da olası ihtimalle internet kullanımında aşırıya kaçma nedeniyle dezavantajlar sağlıyor. Eğer aileler bu durumu kontrol etmiyorsa çocuk ödev yapması için verilen fırsatı suistimal edebiliyor. İnternette çeşitili sitelerde geziniyor, oyunlar oynuyor, uzun saatler videolar seyrediyor.

İnternet, çocukların dünyayı keşfetmeleri, öğrenmeleri ve eğlenmeleri için mükemmel bir ortamdır. Ancak, çocukların internet kullanırken yasal olmayan, şiddet ve cinsellik içeren sitelere erişimi, tehlikeli insanlarla iletişime geçmesi başta gelen riskler arasında yer alır. Ve bu ergenlik çağındaki bir çocuğun ruh dünyasını kötü anlamda etkiler. Mesela şiddet veya cinsellikle ilgili içeriklere ilgi duyması çocukta çeşitli sorunlara sebep olur. Çocuk, siber saldırılara maruz kalabilir. Bilgi kirliliği ile zihni bulanabilir.

Öte yandan internet kullanımı bu kadar yaygınken sosyal medya (instagram, twitter, facebook, youtube vb.) kullanımının “bağımlılık” derecesine gelmesi aileleri endişelendiriyor.



Çocuklar Neden Sosyal Medya Seviyor?

Çocuğu sosyal medya kullanmaya iten bir çok faktör olabilir. Bunlardan bazıları; arkadaş çevresinde yaygın olması, tanınma ve tanıma isteği, boş vaktini eğlenerek harcamak... Özellikle ergenlik çağında fiziksel değişimle birlikte çocuk kendisine daha önem verir ve bu ölçüde çevresinden beğenilme bekler. Sosyal medyayı bunun için aracı yapabilir.

Çocukların sosyal medya kullanımı, onların üzerinde olumlu ve olumsuz etkiye sahiptir.

Bu etkilerin olumlu olanlarından bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:

- Bir sosyal medya ağının parçası olmak çocukların sosyal becerilerini geliştirebilir,

- Belli bir arkadaş kitlesiyle sürekli irtibat halinde olmaları aidiyet hislerini geliştirir,

- Sosyal medya sayesinde sınıfta ele alınan konuları okul bittikten sonra da tartışabilme ve bilgi edinme olanağı vardır,

- Kendileriyle aynı fikirde olan akranlarıyla paylaşımda bulunarak düşüncelerine destek bulurlar.

Sosyal medyanın olumsuz yönlerine bakıldığında çocukların karşılaşabileceği başlıca riskler aşağıdaki şekilde sıralanabilir. Sosyal medya kullanımı esnasında çocuklar:

- Siber zorbalığa maruz kalabilirler ve diğer kullanıcılar tarafından rahatsız edilebilirler,

- Cinsel içeriklere muhatap olabilirler (cinsel açıdan açık mesajlar, fotoğraflar veya görüntüler gönderebilir, alabilir, mahremiyetini deşifre edebilir).

- Kişisel bilgilerini deşifre edebilirler,

- Yaşlarına uygun olmayan şekilde yüksek oranda reklam içeriklerine maruz kalabilirler,

- Fiziksel aktivitelere daha az zaman kalır.

Sosyal Medyayı Doğru Kullanmak

Burada çok önemli olan konu, çocukların bu kötü etkilere istemeden maruz kalmalarıdır. Çocukların bu konularla ilgili bilgilendirilmeleri konusunda anne babalara ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir.

Ebeveynler çocukları kısıtlamak yerine onları güvenli internet konusunda bilinçlendirmeli ve bunu takip etmelidir. Çünkü gençler için, her ne kadar doğru karar alabilirler diye düşünülsede,neredeyse 16 yaşına kadar doğru kararlar alamamaktadırlar.Çocuklar genellikle düşünmeden arzularıyla hareket ederler. Her ne kadar özel hayat gibi düşünülsede, doğru bir yöntemle çocuğun sosyal medyası kontrol altında tutulmalıdır. Fakat bu hususta hassas olunmalıdır zira ergenlik çağındaki çocuğun duygu durumunda değişim sıklıkla gözlenir, ona sana güvenmiyorum izlenimi verilmemelidir. Onu kısıtlamak yerine doğru aktivitelere yönlendirmek gerekir. Mesela çevresinden sıklıkla kitap oku lafını işiten çocuk, tamamen zaman kaybına sebep olan kontrolsüz kitap okuma uygulamasından (internet üzerinden) okuyarak söyleneni yaptığını zannedebilir. Halbuki kontrolsüz kitap okuma uygulamaları, yaş grubu farketmeksizin bağımlılığa sebep olan bilgi kirliliği ve zaman kaybından başka bir şey değildir. Bu hususta çocuğa bu durum güzel bir üslupla açıklanabilir. Gelişimine yarar sağlayacak kaynaklara yönlendirilebilir.

Sonuç olarak, en başta ebeveyn internet ve sosyal medya kullanımı konusunda dikkatli olmalı ve bilinçlenmeli, bu ölçüde çocuğunada dikkat etmelidir. Zira ergenlik çağındaki bir çocuk eleştirilmekten ziyade anlaşılmak ister.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Sosyal Medya ve İnternet Kullanımı: Zarar Mı, Fayda mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Çisem UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Çisem UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Çisem UZUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Çisem UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Çisem UZUN'un Makaleleri
► İnternet ve Sosyal Medya Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Sosyal Medya ve İnternet Kullanımı: Zarar Mı, Fayda mı?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okula Gitmek İstemiyorum! Aralık 2017
► Kumarın Karakutusu Aralık 2016
► Sağlıklı İletişim Eylül 2012
► Stres Yönetimi Temmuz 2012
► Kanser Hayatınızda mı? Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:44
Top