2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenliğe Dair
MAKALE #19633 © Yazan Psk.Şeyda KAYMAK | Yayın Haziran 2018 | 2,799 Okuyucu
Ergenliğe giren bir çocuğa sahipseniz “ Çocuğum çok değişti, onu artık anlayamıyorum, sanki o gitti de yerine başka biri geldi. Artık bizimle çok fazla vakit geçirmek istemiyor. Acaba bizi artık eskisi kadar sevmiyor mu?(Eyvah!)” gibi ardı ardına gelen kaygı verici düşünceyle boğuşuyor olabilirsiniz. Size daha çok bağlı, sizin güvenli kanatlarınız altında olan çocuğunuz artık özgür ve bağımsız olmak, sizin onun hakkındaki tercihlerinize kulak asmayıp kendisiyle ilgili kararlarda söz sahibi olmak isteyebilir, sizin gibi düşünmüyor olabilir, sizinle inatlaşabilir, tartışmaya girebilir(belki ilk defa)... Bu durum da size çocuğunuzu ya da onun üzerindeki kontrolünüzü kaybediyormuşsunuz gibi hissettirebilir, kaygılanabilir ya da öfkelenebilirsiniz. Bu dönem anne babaya bunları yaşatabilen bir dönem. Bu süreci kabul etmek sizin için zor olabilir (özelikle kaygılı, kontrolcü ya da bağımlı kişilik özelliklerine sahipseniz) Ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, çocuğunuzu kaybetmiyorsunuz o sadece gelişiyor, yine sizin çocuğunuz!
Aslında hepimiz ergenlik döneminden geçeriz fakat bir yetişkin olarak bu dönemdeki kendi yaşantılarımızı hatırlamak istemeyebiliriz, çünkü sancılı bir süreci hatırlamak o sancıyı tekrar yaşamak demektir, bu da ergen çocuğunuzla empati kurmanızı güçleştiren sebeplerdendir. Bir de kendi anne babamızın bize karşı tutumlarından içselleştirdiğimiz süreçler var tabi, çocuğumuzla kurduğumuz iletişimi belirleyen. Yani genelde farkına varmayarak ya da belki “ ben onlar gibi olmayacağım” desek de kendi ebeveynlerimizin tutumlarını içselleştiririz. Bu noktada ergenlik dönemi özelliklerini öğrenmek ya da hatırlamakta fayda var.
Ergenlik döneminin en temel özelliği sürekli olan değişim ve gelişimdir. Fiziksel değişimi bariz bir şekilde gözlenen ergenin beyin gelişimi de bir o kadar hızlı ve aynı zamanda eksiktir. Beyninin karar verme, planlama, özfarkındalık, özkontrol becerilerini yürüten bölümü henüz tamamlanmamış, tamamlanma sürecinde olan ergen, davranışlarını kontrol etmekte zorlanır ve çoğu zaman dürtüsel hareket eder. Bu bilgiyi hatırlamak ona kızmamızı engelleyebilir ve onu anlamamızı sağlayabilir. Onu anlamak da, onun kontrolsüz hareketlerinin sebebini bilerek ona yaklaşmak ve ona kendini güvende hissedeceği kesin, ama içinde deneme ve keşfetme sürecini yaşatacak esneklikte sınırlar çizerek mümkün olur. Sadece kontrol etmek için ya da gerçekten ihtiyaç duyulmadığı durumlarda sınır koymak ise, onun gelişim sürecini ve sizinle olan iletşimini engeller. Sınırların istediğimiz sonucu vermesinde cevaplamamız gereken sorular: ”Sınır koyarak neyi hedefliyoruz? Koyduğumuz sınırlar kendini keşfetme sürecini destekliyor mu engelliyor mu? Karşılaşılan durumda sınır koymak gerçekten gerekli mi?” Örneğin onun seçimleri hakkında kaygılanıyorken bunu açıkça onunla konuşmak yerine, kendi kaygılarımız ve tahminlerimizle hareket edip ona katı sınırlar getirerek sadece bir güç savaşı başlatmış oluruz ve emin olun bu savaştan onlar galip çıkar. İletişim kurmak ve onun gelişen dünyasını anlamaya çalışmak en iyi yol.
Arkadaşlarla fazla vakit geçirme isteği de bu dönemin beklenen bir özelliği. Ergen, arkadaşları arasında kendini bağımsız bir birey, topluluğun eşit üyesi olarak algılar. Bu durum da onun için büyük bir statü kaynağıdır. Yani arkadaşlarıyla fazla vakit geçirmek istemesi sizi sevmediği anlamına gelmez. Arkadaşlık demişken anne babaların bu dönemle baş etme yollarından biri de “çocuğumla arkadaş gibi olmalıyım” düşüncesi olabiliyor. Belki böylece onu koruma ve kontrol altına alma sezgisiyle…Ama onun sizin arkadaşlığınıza değil ebeveyn sevgi ve rehberliğinize ihtiyacı var. Hem çevresinde edinebileceği birçok arkadaş olsa gerek. “Arkadaş seçimi hakkında endişeleniyorum.” diyor olabilirsiniz. Bunun çözümü de yine onunla kurduğunuz şefkatli ve açık iletişimden geçiyor, onu eve kapatmaktan değil. Bu noktada çocuğunuzun arkadaşlarıyla tanışmak, onları yakından tanımaya çalışmak ve aynı zamanda çocuğunuz dışardayken size nerde ve kiminle olduğunu söylemesine dair anlaşma yapmak iyi bir yol olacaktır.

Psikolog Şeyda Kaymak
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenliğe Dair" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Şeyda KAYMAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Şeyda KAYMAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şeyda KAYMAK Fotoğraf
Psk.Şeyda KAYMAK
Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Şeyda KAYMAK'ın Yazıları
► Ergenliğe İlk Adım Psk.Elif TANIL
► Çocukluktan Ergenliğe Geçiş Psk.Ayşegül COŞKUN
► Ergenliğe Mahkum Olmak Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Aşka Dair Psk.Muharrem ÇAPKIN
► İlişkilere Dair Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Ebeveyn Olmaya Dair Psk.Dnş.F. Senem BULAT
► Kadın Olmaya Dair... Psk.Gizem HÜNERLİ
► İletişime Dair 2 Kural Psk.Efser SELAMET ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenliğe Dair' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuklarda Oyun Terapisi Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:06
Top