2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Depresyon ve Depresyon Bozuklukları
MAKALE #19638 © Yazan Psk.Mehmet BAKAY | Yayın Haziran 2018 | 2,852 Okuyucu
Bir çoğumuzun hayatında depresyon süreci görülmektedir. Fakat günlük yaşantımızda dilimizde olan depresyon kelimesi öyle herhangi bir nedenden dolayı hemen girilecek bir durum değildir. Yaygınlığına bakıldığında yıllık oranı %2 ile %6 arasında değişmektedir. %75’in dile getirdiği bir depresyon sürecinden bahsetmek mümkün değildir. Bununla birlikte yaşanılan sosyal çevre mahalle, köy ülke dahi bu süreci tetikleyen etkileşimler arasında yer almaktadır. Aslında bir çoğumuzun kullandığı bu kelime asırladır tüm insanlığın yaşamında mevcuttur. Fakat geniş perspektifte depresyon durumunu direk olarak tanı yöntemiyle kendimize koymamız hatalı bir durumdur. Yaşam Meksika dalgası gibidir.

Bugün her şey çok güzel iken yarın her şey çok kötü olabilir. Burada temel unsur yaşamın değişkenlik gösterdiği. bu değişkenlikler bizleri ve yaşamı daha anlamlı kılan en temel özellikler arasında yer almaktadır. aynı zamanda takılı kalınan her olay mental olarak ve fiziksel olarak bizler ileriye değil daha da geriye taşıyacak unsurlar arsında yer almaktadır. Geçmiş önemli bir unsurdur fakat geçmişe yoğun odaklı takılı kalmak gelecek odaklı sis bulutunu ortadan kaldırmaz. Bu durum günümüzü yani bugünümüzü yaşamamıza engel olmaktadır.

Depresyon kelime anlamıyla zihnimizi uyaran bir çok şeye duyarsızlaşma, ilgisiz kalma diye yorumlayabiliriz. Tabi ki burada en temel odak noktamız günlük yaşantımızda ki kalitede bir düşüş unsuru göze çarpmaktadır. Bir çok sebep depresif ruh haline girmemize sebep olabilir. Bunlar arasında başlıca geçmiş yaşam öyküsün de psikolojik bir rahatsızlığı olan kişinin depresyona girme olasılığı yüksektir. Bunlara ek olarak çevresel faktörler, yaşanılan olumsuz bir olay, travma, acı kayıp ve benzeri süreçler takip edebilir.

Yaşamımızın içerisinde rutin olarak giden iş hayatımzın dahi olumsuz sonuçları gün yüzüne çıktığında depresyona girme ihtimalimiz yükselmektedir. Yani günlük yaşamın verimli durumu verimsiz bir grafik izlediğinde bu süreçlere değinebiliriz.

Majör Depresyon

Klasik olarak ilk değineceğimiz depresyon bozuklukları arasında majör depresyon vardır. Majör depresyon aynı 2 haftalık dönem boyunca kişide çökkünlük, duygularda değişme, eyleme dayalı tüm faaliyetlerde geri durma, fiziksel bir çökkünlük (kilo kaybı ), genel görünümde yavaşlama, öz benlikte değersizlik hissi ve hayatına son verme düşüncesi genel olarak görülmektedir.

Ek olarak bu durumda direk depresyon tanılaması yapılması için bu genel semptomlardan ziyade geçmiş kişinin öyküsünün iyi bilinmesi gerekmektedir. Geçmiş dönemde travmatik bir olay yaşamış birinin depresif ruh hali sürekli olarak görülebilir. Ayrıca madde kullanımı olan kişinin depresyonun bir çok aşamasını sürekli yaşaması kaçınılmaz olabilir. Tekrar dan değinmek istediğim en temel unsur. İstediğimiz zaman istediğimiz şekilde depresyondayız diyemeyiz. Çünkü minimum 5 hafta sürekli olarak DSM 5 tanı kriterlerini kişi yerine getirmelidir. Ekonomik ve ilişkisel anlamda olumsuz giden bir durumdan dolayı depresyona girmezsiniz; üzülürsünüz.

Süregiden Depresyon Bozukluğu (Distimi)

Burada en az 2 yıl boyunca sürekli olarak kişide depresyonun belirtileri durumu söz konusudur. Çevreninde gözlemiyle bu durum tam pekiştirilir. Bu durum yoğun ve uzun soluklu çökkünlük durumunu içerisinde barındırır.
Genel olarak bu durumda yeme durumu bozukluklarına çok sık rastlanır. Dikkat ve odak durumu olumsuz anlamda geri bir durumdadır. Uyku problemleri yaşanmaktadır. Aynı zamanda özbenlik kişinin kendisine ve dışarıya olan saygısında azalma durumu gözlenmektedir. Umuzsuzluk ve kaygı durumu vardır. Direk olarak bu süreci yani distimi diyebilmemiz mantıksız olacaktır. Çünkü tanı kriterlerine göre kişi majör ve diğer tanı kriterlerini karşılamadan distimi sürecine geçmeyeceği düşünülmektedir. Ki zor bir ihtimali içerisinde barındıran bu durum. İnsanlarda 2 yıl gibi uzun soluklu bir durum söz konusu olduğundan dolayı yoğun görünmemektedir. Daha çok psikotik(ağır) durumlarda beraber görüldüğü düşünülmektedir.

Aynı zamanda kadınlarda görülen depresyon bozuklukları arasında ;

Aybaşı Öncesi( Premenstrüel )Disfori Bozukluğu

Genel olarak aybaşı döngüsü oluşacak haftada görülmektedir. Duygusal dalgalanmaların sık görüldüğü bu durumda ek olarak; öfke kontrolü ve bir çok olaya gereğinden fazla olumsuz tepki gösterme göze çarpmaktadır. Aynı zamanda umutsuzluk ve fiziksel gerginlik durumuda sık görülen diğer bir durumdur. Son olarak sosyal çevreden soyutlama , uykusuzluk , aşırı uyku durumu, umutsuzluk ,odaklanmada sıkıntı, göğüslerde şişme , kilo alma durumu söz konusudur.

Maddenin /İlacın Yol Açtığı Depresyon Bozukluğu

Bu durumda sürekli bir çökkünlük durumu söz konusudur. Uzun zamandır kullanılan maddenin yoksunluğu vücutta ters bir etki yaptığı zaman kişi fiziksel ve ruhsal olarak bir çöküntü durumu yaşamaktadır. Bu süreç klinik ortamında takip edildiği sürece daha başarılı bir öykü oluşturulacaktır. Genel olarak alkol ,fensikldiin,hallüsinojen, uçucu madde, uyutucu sedatif, hipnotik yada ansiyolotik, amfetamin , kokain ve başka bir bilinmeyen madde ilaç kullanımı sonuccu yoksunlukta ortaya çıkan problemler.

Başka Bir Sağlık Problemine Bağlı Depresyon Bozukluğu

Bu depresyon durumu genel olarak belirli bir hastalığa bağlı olarak gerçekleşmektedir. Ortaya çıkan durum kişide bir yoksunluk ve geri durma durumunu söz konusu yapar. Genel olarak kişinin yaşadığı olumsuz sağlık problemi zihinde yoğun ve uzun soluklu düşünceye yer verdiği için kronikleşen bir duygu durum , üzüntü ve kaygı durumu söz konusudur.

Geniş Perspektifte

Ek olarak daha geniş perspektifli bir çok depresyon bozukluğuda mevcuttur. Bunlar arasında başlıcaları tanımlanmış diğer bir depresyon bozukluğu, tanımlanmamış depresyon bozukluğu. Aynı zamanda depresyon bozuklukları kendi bünyesinde ağır olmayan, orta dereceli ve şiddetli olarak ayrılmaktadır. Bu durumların hepsini karma şekilde görebileceğimiz gibi, melankoli özellik gösteren durumda söz konusudur. Değişiktür (atipik) özellikleri gösteren, psikoz özellikleri gösteren, katatoni ile giden, doğum zamanı (peripartum) başlayan, mevsimsel örüntü gösteren durumlar mevcuttur.

Ağır Olmayan Depresyon Durumu: belirtiler var ise de; azdır kişinin hayatını farkında olacağı boyutta olumsuz etkilemektedir. Belirtiler kişinin farkındalık durumu yüksek olduğu için hemen üstesinde gelinebilecek durum söz konusudur.

Orta Derecede Depresyon Durumu: Yukarıda aktardığımız bir çok durum söz konusudur. Fakat hafif ve ağır durumun arasında olan durum mevcuttur. Burada bu durumun ağırlığı ve hafifliğini psikiyatrist ve psikolog vasıtasıyla uygulanacak ölçekler neticesinde görebiliriz.

Ağır Derecede Depresyon Durumu: Belirtilerde hemen hemen bir çok semptomu bünyesinde barındıran bir durum söz konusudur. Sıkıntı verici ve yaşam kalitesini dip seviyeye çeken bu durum kişide uzun soluklu bir sıkıntı durumunu yaşattığı düşünülmektedir.

Son olarak depresyon durumunu siz kendinize sık sık söyleyebilirsiniz, fakat anlık veya günlük çökkünlük durumları sizi depresyon bozukları içerisine iten bir durum değildir.

Sağlıcakla Kalınız
Saygılarımla
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Depresyon ve Depresyon Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mehmet BAKAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mehmet BAKAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet BAKAY Fotoğraf
Psk.Mehmet BAKAY
İçel (Mersin)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mehmet BAKAY'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Depresyon ve Depresyon Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizm ve Aile Aralık 2018
► Kendilik Psikolojisi Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:55
Top