2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah Bizim Çocuk Büyüdü
MAKALE #19660 © Yazan İmer ÇARBOĞA | Yayın Haziran 2018 | 2,011 Okuyucu
Tüm ebeveynlerin çaresizlik çığlıklarını duyar gibiyim. Eyvah bizim çocuk büyüdü ve biz artık onunla iletişim kuramaz olduk. Oysa ne kolaydı küçükken. Sözümüzü dinlerdi, bizimle vakit geçirmeyi severdi, uyumluydu, asilik etmezdi ve en sevdiği kişiler bizlerdik. Şimdi ise bir gerginlik ortamıdır gidiyor evde. Ne sözümüzü dinliyor ne de bizimle olmaktan keyif alıyor. Hergün yeni bir çatışma yaşıyoruz. Sürekli arkadaşlarıyla olmak istiyor hatta mümkün olsa onlarla yaşayacak. Ama bu arkadaşlar çocuğum için ne kadar doğru?

Hepsi birbirinin aynı giyiniyor, piercing istiyor, küpe atkmak istiyor ve hatta rengarenk saçlarla gezmek istiyor. Zaten okulda dersleri de kötüye gitmeye başladı. Elinde sürekli telefon milletin hayatını takip ediyor. Kim bilir kimlerle ne konuşuyor. Bize hiçbirşeyini anlatmıyor ki! Varsa yoksa telefonu ve arkadaşları. Ne Facebook’u bitti ne Instagram’ı.
Evinde ergen bir kızı, ergen bir oğlu olan ailelerin hepsi aynı dertten muzdarip. Evet çocuğunuz büyüyor ve bir yetişkin olmaya çalışıyor. Elbette bu süreç hem onun için hem sizin için zor. Belkide önce şunu kabul ederek başlamalıyız. “ Çocukluğun yavaş ve düzenli gelişimden sonra çocuğunuz ergenliğin hızlı ve düzensiz gelişime geçti.”
Peki bu ne demek?

1. Ergenlik bireyin zayıf ve savunmasız olduğu tehlikeli bir dönemdir.
2. Ergenler bu dönemde fiziksel, bilişsel, toplumsal ve duygusal değişimler yaşar.
3. Fiziksel olarak büyüme hızları artar, cinsel oreganlar büyüyüp grlişir, göğüsler büyür, ses tonu değişir,tüylenme başlar ve yüz oranları değişir.
4. Ben kimim, neyim ve diğerleri arasında nerdeyim? gibi soruların sorulduğu bir dönemdir.
5. Bağımsızlık duygusu artar.
6. Kimlik arayışı artar.
7. Soyut düşünme gelişir.
8. Kendi değer yargılarını geliştirmeye çalışır.
9. Cinsel kimlik kazanmaya başlar.
10. Yaşıtlarıyla tatmin edici ilişkiler kurmak ister.

Bu değişimler sancılı bir şekilde gelişirken anne ve babalar ne yapmalıdır?

1. Ergenin yetişkin olmak kavramıyla sizin ebeveyn olarak anladığınız yetişkin kavramı farklıdır. Ebeveyn için yetişkin olmak sorumluluklarını bilmek ve bir takım standartlara uygun biçimde yaşamaktır. Oysa ergen için yetişkin olmak bağımsızlık, hayatını kendi arzu ettiği gibi yaşamak ve kendi kıyafetlerini, arkadaşlarını ve eğlence etkinliklerini seçebilmek demektir. Bu yüzden ne aşırı hoşgörülü ne de ergenin yaşamını aşırı kısıtlayıcı anne baba tutumu sergilemek gerekir. Özgürlük ve bağımsızlık konusunda ölçütünüz çocuğunuzun yaşı değil oldunluk düzeyi olmalıdır. (Yavuzer H. 2005, Gençleri Anlamak, Remzi Kitabevi)
2. Unutmayın ki çocuğunuz sizden ayrı bir bireydir. Eğer çocuğunuza anne baba olarak ergenliğe kadar sağlıklı bir gelişim ortamı sunduysanız çok da fazla endişelenmenize gerek yoktur. Çünkü o zaten kendi kendini yönetebilmeyi , iyiyi kötüyü ayırt edebilmeyi ve empati kurmayı biliyor demektir. Bu sebeple kendi davranışlarının sorumluluğunu ergene vermek gerekir.
3. Bu dönemde sırlar ergenler için çok önemlidir. Çocuğunuz onunla ilgilendiğinizi hissettirin ve ihtiyacı olduğu her an yanınında olacağınız duygusunu verin ama sırlarını sizinle paylaşmasını beklemeyin. Onlara karşı eleştirel yaklaşmayın ve diğer gençlerle yada kardeşlerle kıyaslamayın. Denetim yerine ideale yakın bir çevre ortamı ve iletişim kurulabilen, aile üyelerinin birbirini önemsediği ve anlamaya gayret gösterdiği bir ortama ihtiyaç duyduklarını unutmayın.
4. Ergeni tehlikelere karşı korumak sizin sorumluluğunuzda değildir. Onun kendisi için en doğru kararı verebileceğine dair güvendiğinizi ona hissettirmelisiniz. Eğer bu sorumluluğu onun yerine siz gerçekleştirirseniz tehlikelerin üstesinden gelebilmesi için gerekn gücü geliştiremezler.
5. Gençlere elbette sınırlar koymalısınız. Karşımızda ki bireylere saygı esastır. Kendinize nasıl davranılmasını istediğinizi açıkça belirtebilir aksi bir durumda tavrınızın nasıl olacağını açıklayabilirsiniz.
6. Unutmamak gerekir ki ergen bu dönemde kendine özel bir kimlik oluşturmaya çalışmaktadır. Bu kimlik arayışının sonucunda ya “kimlik kazanımı” ya da “kimlik dağılımı” olacaktır. Kimi ergenler yaşadıkları kimlik bunalımını uygun olmayan yollar ile çözmeye çalışırlar. Bu yollara başvuran çocukların anne babaları genelde otoriter ve aşırı baskı ve denetim uygulayan kişilerdir. Oysa sağlıklı bir gelişim için ergenin ihtiyacı sıcak, sevecen, sevgi dolu, eğitici ve iletişim kurulabilen bir ortamın olduğu anne baba davranışıdır.(Yavuzer H. 2005,Gençleri Anlamak, Remzi Kitabevi)
7. Bu süreçte ergen saplantılı bir şekilde herkesin onunla lgilendiğini ve dış görünüşüyle, davranış ve duygularıyla alakadar olduğuna inanır. Kendini ilgi odağı olarak tanımlar. Benmerkezcidir. O yüzden bırakın fiziksel görünümü onun meselesi olsun. Çünkü onun amacı akranları arasında kabul görmek ve, sevilmek ve kendi bireyselliğini ortaya koymaktır. Kendi arkadaşlarıyla birlikteyken ergen istediği gibi giyinmeli ama özel gün ve durumlarda elbette bir miktar uzlaşmaya gidebilirsiniz.
8. Ergenin fiziksel görünümüyle ilgili yaşadığı kaygıları ciddiye alın. Gözlük takmak, şişman olmak ya da sivilceler onlar için kabusa dönüşebilir. Gerçekten tıbbi yardım için ilgili hekimlere başvurmakta fayda vardır. Ayrıca bu durum utangaçlık yaratır. Çekingen ve utangaç davranan ergenlere ebeveyn olarak yapabileceğiniz en önemli şey yeteneklerini geliştirme fırsatı vermek, kendine güven duymaya cesaretlendirmek, sosyal etkinliklere ve sportif faaliyetlere katılmasını sağlamak ve onları tüm dikkatlerin üzerinde olacağı konumlara zorla sokmamaktır.
9. Regli olmadan önce ergen kız çocuklarına bu durum açıklanmalı ve anne olabilme imkanın ve üremenin doğal ve mutlu bir belirtisi olduğu söylenmelidir. Böylece ilerde bilgisizlik sebebiyle yaşayacağı korku ve endişeyi ortadan kaldırmış olur ve onu hazırlamış olursunuz.
10. Çocuğunuzun olgunlaşan cinselliğini kabul edin. Yeterince bilgi sahibi olduklarından emin olun.
11. “Fırtına ve stres” olarak tanımlanan bu dönemi atlatmalarında onlara destek ve rehber olun. Onlar için model olduğunuzu unutmayın.
12. Ergenin odasının dağınıklığına özellkle anneler katlanmalıdır. O oda onun özel alanıdır. Darmadağın bir odada yaşamak, yerlere attığı kıyafetleri temiz mi pis mi bilmeden buruşuk bir şekilde ertesi gün giymek ya da böyle bir odaya arkadaşını davet etmek zorunda kalan ergenin kendisi olacaktır. Sorumluluk onundur. Ayrıca unutulmamalıdır ki bu dönemde ergenin yaşadığı hızlı gelişmelere ayak uydurması zordur ve bunun sonucunda ortaya gerileme savunma mekanizması çıkar.
13. Ergenlerin güvenini sarsmayın. Özel eşyalarını karıştırmayın.
14. Konuşma biçimlerinden dolayı onlara kızmaktansa anlamaya çalışın. Onları etkin dinleyin. Sizi hayal kırıklığına uğrattıklarında ne hissettiğinizi ve nedenini açıklayın.
15. Sırf size karşı gelmek amacıyla davranmadıklarını aslında kendi ayakları üzerinde durmaya çabaladıklarını unutmayın.
16. Gencin size yalan söylemesini istemiyorsanız onu yalan söylemeye itecek ortamı yarartmayın.
17. Her ailenin kendi sosyoekonomik ve kültürel özelliklerine göre kendi kural ve sınırları vardır. Tüm aileler için evrensel bir doğru yoktur. Aile içi kurallarınızı tüm aile bireyleri ile birlikte konuşarak ve uzlaşarak koyunuz ve bu kurallara sadık kalınız.
18. Nasıl bir ergen istiyorsanız ona uygun bir ebeveyn olun. (siz sigara ve alkol kullanırken çocuğunuza zararlı olduklarını nasıl anlatacaksınız?)
19. Ergenlik döneminde ders başarısı düşmeye başlayan gençlerin zorlu bir süreçten geçtiklerini unutmayın. Büyümek bütün enerjilerini alır o yüzden hiç sıkılmadan ders çalışan o çocuğunuzun yerine çok daha çabuk yorulan ergen ile karşılaşmanız normaldir. Destekleyici, anlayışlı ve sabırlı olun. Programlı olmak verimli ders çalışmak için ilk adımdır. Bunu yerine geirebilmek için uyku, beslenme ve sportif aktiviteler çok önemlidir.
20. Ergenlerde depresif özellikler görülebilir. Bunun sebebi soyut düşüncenin gelişmesiyle birlikte gelecek endişelerinin artmasıdır. Ayrıca bu dönemde sosyal fobi ortaya çıkar. Ergen tedirgindir, eleştirilerden korkar, elini ayağını nereye koyacağını bilemez ve sosyal ortamlardan kaçar. Yine bu dönemde yeme bozuklukları oluşabilir. Bu durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eyvah Bizim Çocuk Büyüdü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı İmer ÇARBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak İmer ÇARBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İmer ÇARBOĞA Fotoğraf
İmer ÇARBOĞA
İzmir
Sosyolog ve Filolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler İmer ÇARBOĞA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eyvah Bizim Çocuk Büyüdü' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
◊ Aldatıldım Kasım 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:08
Top