2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Baba Kavgaları Çocukları Nasıl Etkiler
MAKALE #21378 © Yazan Psk.Yasemin TÜZEMEN | Yayın Mayıs 2020 | 1,543 Okuyucu
ANNE BABA KAVGALARI ÇOCUKLARI NASIL ETKİLER

Her insan ruhsal yönden sağlıklı bir biçimde büyüyebilmek için huzurlu ve güven dolu bir ev ortamında büyümeye muhtaçtır. Her anne baba da muhakkak çocuğunu kavga ve gürültüden uzak huzur ve güven dolu bir ortamda büyütebilmeyi hayal eder. Bazen beklenenin aksine ev içinde çiftler arasında huzursuzluk, kavga ve gürültü oluşabiliyor ve bu durumlardan olumsuz anlamda en çok etkilenenler de maalesef ki çocuklar oluyor.
Anne babasının kavgasına şahit olan ve bunu sürekli deneyimleyen çocuklarda ilerleyen dönemlerde depresyon, duygu durum bozukluğu, intihar, kaygı bozuklukları, kişilerarası ilişkilerde problemler, evlilik problemleri, şiddete eğilim, madde bağımlılığı ve suç işleme davranışı vb. görülme oranı artıyor.

Kavga eden ailelerde büyüyen çocuklarda hayata ve insanlara karşı bir güvensizlik oluşuyor. Neden ? Çünkü bir insan için en önemli figür ailedir. Aile ile ilişkiler ne kadar sağlıklı olursa; çocuk kendini o kadar güvende ve huzur dolu hisseder. Kavga eden bir anne babası olan çocuk, yüreğinden yaralı olacaktır. Değer verdiği ve hayatı deneyimlemesinde kendisine rehber olacak olan iki önemli figür olan anne ve baba kendi içlerinde uzlaşamıyorlar. Kendi aralarında problem yaşıyorlar ve bunun çözümünü kavga ederek arıyorlar ve bunu çocuklarının olumsuz yönde etkilenmesi pahasına yapıyorlar. Böyle bir ortamda büyüyen bir çocuğun yetişkin bir birey olduğunda insanlara güven duyma konusunda bir adım geriden gelmesi normaldir. Anne babasının kavgalarına şahit olan çocuk, yetişkin bireylerin problemlerini uzlaşarak çözemediklerini, problemlerin kavga ile çözülebileceğini ve insanların kavga edilerek canının acıtılabileceği fikrini geliştirecektir. Peki anne babası kavga eden her çocuk yetişkinliğinde kavgaya meyilli mi olur? Bazı insanlar da tam aksi kavgadan çok rahatsız olur. Çünkü çocukluğunda anne babası gözünün önünde hep kavga etmiştir ve çocuk duruma üzülerek hep sessiz kalmıştır. Büyüdüğüm zaman bunları yaşamayacağım duygusu ta çocukken zihnine kazınmıştır. O nedenle bazı insanlar da yetişkin olduklarında partnerleri ile tartışmaktan korkarlar veya kavga eden birilerini gördüklerinde bu durumu yaşayarak büyümemiş bir bireye göre çok daha fazla huzursuzlanırlar. Bazı insanlar da duygularını yalıtmayı deneyimlemişlerdir. Anne baba kavgasına şahit olarak büyüyen çocukların bazıları, yetişkin olduklarında kavga ve gerginlik durumlarında hiçbir duygusal reaksiyon geliştirmezler. Burada hissedilen şey olumsuz duyguyu yalıtmadır. Birey başa çıkamadığı duygusal travmaları bazen yalıtma yoluna da gidebilir. Bu tarz bireyler de de bedensel yakınmalar (otoimmün rahatsızlıklar, mide barsak problemleri, ağrı bozukluğu, uyku problemleri, diş gıcırdatma vb.) daha sık görülür.


Ebeveynler arasındaki çatışmalar nasıl çözülmeli? Çocukları bu durumdan korumak, onların ruhsal yönden sağlıklı bir biçimde gelişmelerine yardımcı olmak için; anne baba arasında oluşan tartışmalar kavga boyutuna ulaşmadan uzlaşmacı bir tavırla iki tarafın da birbirini anlamaya yönelik kararlılığıyla çözülmeye çalışılmalı. Anne babalar olarak aranızda oluşan kavgaların farkında olmadan çocuğunuzu derinden etkileceğini ve onun duygusal dünyasında onarılması güç travmalar oluşturacağını bilmeniz gerekiyor. Öncelikle sizi tartışmaya ve işin içinden çıkılmaz kavgalara sürükleyen problemleri tek tek analiz etmeniz gerekiyor. İlişkinizde sizi kavgaya götüren problem durumları tespit ettikten sonra bu problemleri ben Ayşe Fatma Ali Veli olarak kendi adıma nasıl çözebilirim bunun cevabını vermeniz gerekiyor. Kendi adınıza sizi kavga etmeye iten ilişkinizdeki problem döngüyü keşfettiniz ve kendi adınıza neleri değiştirebileceğinizi düşündünüz. Sonra ben partnerimden ne bekliyorum? Onun neleri değiştirmesi gerekiyor bunun cevabını bireysel anlamda iki tarafın da düşünmesi ve analizini yapıp birbiri ile paylaşması yerinde olacaktır. Kendi kendinize duygularınızı rahatça ifade edebileceğiniz atmosferler oluşturun. Kavga da etseniz sizi bu ilişkide hala bir arada tutan nedenleri görmeye çalışın. Bireysel manada oluşan nedenleri. Ne demek istiyorum. Birbirinize değer verdiniz ve birbirinizi sevdiniz. Sonra bu birlikteliği evlilikle karara bağladınız ve çocukla yuvanızı taçlandırdınız. Kapının önünden geçen herhangi biri ile evlenmediniz değil mi? Öyle veya böyle sizi birbirinize çeken bir şeyler söz konusuydu. O zamanlardaki olumlu anları birbirinizin olumlu taraflarını görmeye çalışın. Ve bu evlilikte hala duygularım eşime karşı sevgi dolu ve yakınlık kurmaya yönelik arzum varsa ben ilişkimi iyileştirmek için neler yapabilirim ve karşı taraftan beklentilerim neler? Sorgulamaya ve fikir üretmeye başlayın. Eğer çözüme ulaşmıyorsanız profesyonel anlamda yardım almayı düşünebilirsiniz. Devam eden kavgaların en başta sizi ve çocuklarınızın ilerdeki kişisel dünyasını derinden etkileyeceğini yaralayacağını unutmayın. Sevgiler….

Yasemin Tüzemen
Uzm. Klinik. Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Baba Kavgaları Çocukları Nasıl Etkiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yasemin TÜZEMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yasemin TÜZEMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yasemin TÜZEMEN Fotoğraf
Psk.Yasemin TÜZEMEN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yasemin TÜZEMEN'in Yazıları
► Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler? Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anne Baba Kavgaları Çocukları Nasıl Etkiler' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Borderline Kişilik Mayıs 2020
◊ Stres ile Başa Çıkma Şubat 2018
◊ Öfke Şubat 2018
◊ Depresyon Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top