2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendine Sevgili Misin?
MAKALE #22674 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Şubat 2022 | 2,527 Okuyucu
KENDİNE SEVGİLİ MİSİN?
Başkalarıyla olan ilişkilerimiz kendimizle olan ilişkimizin aynasıdır..
Hayatımızda kurduğumuz en önemli ilişki kendimizle kurduğumuz ilişkidir. Birçok kişi kendilerini sevip sevmedikleri sorulduğunda hiç düşünmeden evet seviyorum cevabını verir. Halbuki belki de duygularını daha derin bir şekilde inceleyecek olsalar, kendilerinin en büyük düşmanı olduğunu fark edebilirler. Belki de çoğumuz başkalarının bize, bizim kendimize davrandığımız şekilde davranmasına tahammül edemezdik. Kendimize genellikle nutuk çekeriz, kendimizi yargılar hatta bazen cezalandırırız; merhametiyse arkadaşlarımıza saklarız. Ama bunları yapan bir başkası olsa belki de o insanla olan ilişkimizi keseriz. Halbuki kendimize de başkalarına gösterdiğimiz merhameti göstermeli, başkalarının bize davranmasını istediğimiz gibi sevgiyle, şefkatle, kabullenişle yaklaşmalıyız. Çünkü unutmamalı ki, biz kendimize nasıl davranırsak, ne kadar saygı ve sevgi duyarsak, başkaları da bizi öyle sever ve sayar. Başkalarını sevebilmek bu kadar kolayken, insanın kendini sevmesi neden bu kadar zor? Tam olarak hayal ettiğiniz özelliklere sahip olmayabilirsiniz. İstediğiniz boya, istediğiniz kiloya, istediğiniz mesleğe..
Kendini sevmek lafı sadece bir klişe değildir. Kendini sevmek demek şartlar ne olursa olsun kendini unutmamak, kendine sahip çıkmak demektir. Her şeye rağmen var olma cesaretini göstermektir. Eşsiz doğamızla, hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmadan olduğumuz gibi olabilmektir. Endişelerimizle, şüphelerimizle, yeteneklerimizle, güzelliklerimizle, zaaflarımızla var olabilmek demektir. Bilimsel bir gerçeklik olarak kendi eşsizliğini ve genetik yapılanmanı kabul etmek demektir. Kendine ait yersiz inançları bir kenara atıp yeniden ve yeniden kendini yeşertmektir.
Bura bağlamda belki de kendimize şu soruyu sormamız gerekir. “KENDİNE SEVGİLİ MİSİN?”.. Nedir kendine sevgili olmak?.. Başkalarına dağıttığın bolca sevgide sıra kendine geldiğinde cimri olmamaktır. Kendini suçlamakta acele etmemek, kendini suçlamakta acele etmemek, kendini acımasızca eleştirmede ve hata aramakta hoyrat olmamak demektir. Yeri geldiğinde kendinle ve ihtiyaçlarınla tüm çıplaklığı ile yüzleşirken kendine bolca şefkat ve sıcak bir ses sunabilmek, duygularından kaçmak yerine onlara nazik ama cesurca alan açabilmektir.. Kendini koruyabilme, kararlarının arkasında farkındalıkla durabilmek ve istemediklerine hayır diyebilmektir.
Çocukluğunu kucaklayabilmek, onda açılan yaraları görüp tek bir sevgiyle ve sabırla sarabilmektir.. İçinde ki çocuğu yeniden sevmek, sevindirmek, ona hem anne hem baba olabilmektir. Sevgiyi vermek dağıtmak kadar, zarafetle almayı da bilmek ve kabul edebilmektir. Kırılganlığını yansıtmak ve kırıldığın yerden yeni çiçekler açmaktır kendine sevgili olmak.. Zor mudur? Zordur kendine sevgili olmak; çoğu zaman başkasını sevmekten çok daha zordur. Ama gerçek sevgi; sabır, emek ve derin bir bağ ve bağlılık ister.. Ve ancak insan kendisiyle sevgili olduğunda hayatında ki tüm diğer sevgiler de hakkınca ve doygunca ona bu sevgiyi geri yansıtırlar..
Kendine Sevgili olmayı İstersen Eğer Aşağıdakilere Bakman Yeter
Acıyı Kabullenmek..
Kimse mükemmel değildir. Bazılarımız kendini sevmeyi sonsuz pozitiflik ve bitmeyen bir iyimserlik ile karıştırıyoruz.Ancak gerçekten sonsuz iyimserlik büyük bir yalan. Kendinizin bir kısmına yalan söylüyorsunuz ve diğer yarınızın ihtiyaçlarını görmezden geliyorsunuz. Hepimizin karanlık bir yanı vardır ve o kısımdan nefret eder, acı duyarız. Bu gerçeklikleri reddetmek bizi tüketir ve ruhani, zihinsel olarak içe kapanmamıza sebep olur. Kim olduğunuzu dürüst bir şekilde kabullenin. Geçmişteki utandığınız işleriniz için kendinizi affedin.
Kalbinizi Bulun ve Açın..
Kendinize bu soruyu sorun; kendinizi tamamen seviyor musunuz? Eksiklik ve hatalarınızı kabullenmek önemli bir şey ancak sizin düşüncelerinize, duygularınıza, kusurlarınıza ve hatalarınıza sahip birisini sevmek? Bu kendini sevmenin bir üst düzeyi. Kendi yaşam hikayenizi keşfedin. Belki de keşfedeceğiniz en önemli şey, kişiliğimizin büyük bir kısmının belli sebepleri olması ve onları unutmanın mümkün olmaması olacaktır. Belki de gerçekliğe dair yanlış bir anlayışınız var, travmalarınız ve kurban olduğunuz durumlar var.Belki de dünyayı olduğundan farklı görüyorsunuz ve bu nedenle şu anda yanlış olduğunu bildiğiniz şeyleri yaptınız.Sebepleri bulmak ve geçmişinizin izini sürmek. Sadece sizin yapabileceğiniz şekilde kendinizi sevmeyi öğrenin. Geçmişinizden utanmayı bırakın ve onu anlamaya başlayın.
Kendinizi Paylaşın..
Kendinizi keşfettiğiniz bu yolda, kendinize dair sizi korkutacak ve şok edecek gerçekler keşfedeceksiniz. Ancak hedefiniz bunları aşmak ve kendinizi anlayış ve kabullenme ile sevmeye başlamak. Kişisel kusurlarınızı aştığınız zaman olumlu yanlarınızı da görmeye başlayacaksınız. Bunlar yolculukta hayatta kalmanızı sağlayan özelliklerdir. Empati, ruhanilik, esprililik, sevgi, yani geri kalanı temizlediğiniz zaman elinizde kalanlar. Kendinizi ve size dair şeyleri sevdiğiniz zaman, kendinizi dünyayla doğru şekilde paylaşabilirsiniz. Gerçek kendinizi dünyaya ve çevrenizdekilere verin. Şimdi kendinizi sevdiğiniz için, başkalarına yardımcı olmak ve onların da kendilerine dair sevgilerini bulmalarını sağlamak zamanı.
Düşünceleriniz Sadece Düşüncelerinizdir, Daha Fazlası Değil..
Farketmeniz gereken ilk şey, çoğumuzun kendi içimizde negatif olduğudur. Her gün binlerce düşüncemiz vardır ve ilginç şekilde bunların %70’i negatif olabilir.Çünkü kendimizi korumak için korkular ve endişeler gereklidirler. Ancak bu savunma mekanizması bize karşı çalışabilir ve bu nedenle şu anda kişisel şüpheler ve eleştirilere sahipsiniz. Peki ne yapabilirsiniz? Farketmeniz gereken şey, düşüncelerinizin değişmeyebilecekleri ancak onlara inanmayı bırakabileceğinizdir. Düşünceler sadece düşüncelerdir, daha fazlası değil. Allan Lokos bu konuda şöyle diyor: “Düşündüğünüz her şeye inanmayın. Düşünceler sadece düşüncelerdir.”
Adım Adım Konfor Alanınızdan Çıkın..
İlerlemenin konfor alanınızın içinde dururken elde edilemeyeceğini daha önce duymuşsunuzdur. Ne kadar rahatsız edici olsa da gerçek bu. Eğer kendinizi sevmekte zorlanıyorsanız, muhtemelen konfor alanınızda bulunuyorsunuz. Fakat konfor alanınızdan çıkmak için sizi korkutacak bir şeyler yapmanıza da gerek yok. İlerlemek için küçük adımlar atmanız da yeterli olur. Peki bu konfor alanını nasıl bozmalı? İlk olarak size biraz gergin hissettiren aktiviteleri yazın. İlla ki çok büyük bir şey olmak zorunda değil. Küçük bir şey olabilir. Önemli olan yeni bir şey olması ve sizi germesi.Belirledikten sonra o şeyi yapmaya başlayın. Bitirdiğiniz zaman kendinize ve başarabileceklerinize tekrar inanmaya başlayacaksınız.
Duygularınızı Onları Yargılamadan Kabullenin..
Rahatsız edici bir his deneyimlediğimizde, örneğin üzüntü, korku ve kızgınlık yaşadığımızda, ilk tepkimiz onu reddetmek, göz ardı etmektir. Bu aslında mantıklı çünkü sürekli duygusal acı çekerek dolaşmak istemiyoruz.Ancak duygularımızı reddettiğimiz zaman, işleri daha kötü hale getirebiliriz. Duygular bize yaşamımıza dair kullanışlı bilgiler verirler. Duygulara dair daha iyi bir taktik, kabullenmeyi öğrenmektir. Yani duygularınızın yargılarınızı olumsuz olarak etkilemelerine izin vermeden veya onları değiştirmeye çalışmadan var olmalarına izin vermek. Duygularınızı kontrol etmeniz gerekmediğini anlamanız gerekli. Size bir zarar veremezler. Hatta olumsuz duygulardan kurtulmak için yaptığınız şeyler, örneğin alkol ve çok yemek gibi eylemler, size daha fazla hasar verirler. Duygularınızı kabullenmeyi öğrenmek daha dengeli bir duygusal varlık geliştirmenizi sağlar. Ancak kabullenmeyi kendinize çile çektirmek ile karıştırmamak gerekli. Bir üstünüz tarafından kötü muamele gördüğünüzde, bunu kabul etmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Kabullenmek denge ile alakalı. Batı kültürü sürekli pozitif kalmamızı öneriyor ancak bu gerçekçi değil. Bunun yerine yaşamımızı hem olumlu hem de olumsuz yanları ile yaşamalıyız. Her şeyin sonunda, kendinizi ve tüm duygularınızı kabullenebilirseniz, kendinizi daha kolay seveceksiniz..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendine Sevgili Misin?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Hep Sevgili Kalmak Psk.Serap DUYGULU
► Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Aynadaki Sevgili Yansımam:Annem Psk.Serap SÖZEN
► Muhteşem Bir Sevgili Olmak ve Cinsellik Üstüne Sekiz Tüyo ÇOK OKUNUYOR Psk.Ahmet Sevran POLAT
► Kendine Yakınlaşma Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendine Sevgili Misin?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:45
Top