2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı
YAZI #2610 © Yazan Psk.Melike AKÇAY | Yayın Temmuz 2015
Çocuk ve ergen psikologu olarak ailelerden‘’ hep kardeş istiyordu, onun için ikinci çocuğu yaptık, kardeşten sonra huyu çok değişti, çok kıskanıyor, kardeşine zarar veriyor, ne ayrı ne de birlikte olabiliyorlar, hem birbirlerini çok seviyorlar hem birlikte iken sürekli kavga halindeler. Kıskanmasın diye anne baba olarak çok çabalıyoruz fakat sonuç alamıyoruz ”şeklinde yakınmaları çok sık duyuyorum.

İşte bu yüzden hazırladığım: “Kardeş kıskançlığın da anne baba tutumunun önemi” konulu yazımı sizlerle paylaşıyorum. Keyifli okumalar…

Yeni bebeğin dünyaya gelmesinin telaşı ve sevincini fazlasıyla yaşayan aile bireyleri bir an başka bir çocukları olduğunu unutabilirler. Ancak çocuk ne olup bittiğini dikkatlice izlemektedir. Özellikle ailenin ilk çocuğu ise kendisine olan ilginin birden azaldığının farkındadır. Kendisinin de var olduğunu ispatlama çabası ile yaptığı birkaç farklı davranış biçimi anne baba tarafından tepkiyle karşılanır. Ailenin bu tutumu çocuğun “Beni artık sevmiyorlar” düşüncesini destekler. Bazı anne babalar çocuklarına devamlı “Biz seni ondan daha fazla seviyoruz” gibi sözler söylerler. Fakat çocuğun istediği daha fazla sevilmek değil sadece sevilmektir. Eğer yeni gelen kardeşe anne babanın ilgi ve sevgisi daha fazla ise bu sözlerin çocuk için bir kıymeti yoktur. Önemli olan kendisinin eskisi kadar çok sevildiğini ve değerinden hiçbir şey kaybetmediğini çocuğa hissettirmektir.

Kardeş kıskançlığında anne baba tutumları nasıl olmalı; Çocuğunuzun yaşı küçükse, doğum öncesi bunu anlaması biraz daha zor olabilir çünkü bu yaşta çocukların soyut düşünme yetenekleri gelişmemiştir. Bu nedenle küçük çocuklarda doğum sonrası süreçte ailenin davranışları daha önemli olur. Küçük yaştaki çocuklarda bunu hikaye ile anlatarak açıklayabilirsiniz. Hikayelerin içeriği; aile sevgisi, kardeş sevgisi, yeni bir kardeşin gelişi olabilir. Eğer çocuğun yaşı büyükse hikaye yerine; kardeş gelince neler olacak, o kardeşi için neler yapabilir bunu uygun dille anlatabilirsiniz.
Çocuklarınızı birbiriyle kıyaslamayın örnek göstermeyin. Çocuklarınızın olumlu davranışları övmeyi alışkanlık haline getirin. Haftada bir gün ‘Aile oyunu’ için zaman ayırın. Büyük çocuğun yeni doğan kardeşiyle ilgili duygularını tanımlayın ve onun zor durumunu anladığınızı gösteren ‘Bebek uyurken sessiz durmanın senin için çok kolay olmadığını biliyorum’ gibi.

Bütün suçu bebeğe atmayın. Sürekli olarak ‘şimdi dışarıya gidemeyiz çünkü bebek uyuyor….’denilmesi Çocukta ‘bebekten başka bir laf duymuyorum, bebek yüzünden eğlenceli bir şey yapamaz olduk’ isyanına neden olur. Başka bir neden bulun. Örneğin ‘ baban gelince dışarıya gidebiliriz’ gibi .
Çocuklarda ki bebeğe karşı pek de yumuşak olmayan bir şekilde dokunma isteğine karşı, ‘hayır dur’ demektense, çocuğun bizim kontrolümüzde kardeşine dokunmasına ve hissetmesine izin vermek, eğer zarar veriyorsa çocuğun ilgisini başka bir yöne çekerek bebekten uzaklaştırmak daha doğrudur.
Kardeşiyle ilgili doğru bir davranışta bulunduğunda olumlu şeyler söyleme fırsatını kaçırmayın. "Kardeşine ne kadar güzel dokunuyorsun, bak o da sana gülümsüyor" demek kardeş ile ilgili olumlu duyguları pekiştirir.

Çocuğunuz ile anne baba olarak her gün en az yarım saat anne-çocuk saati, baba-çocuk saati gibi özel bir zaman geçirmesini sağlayın. Çocuk evdeki yerinin güvende olduğunu ve sevildiğini ne kadar çok hissederse kardeş kıskançlığı da o kadar az problem olur.

Yaşı küçük olsun, büyük olsun kardeş için yapılan hazırlıklarda onun da fikrini alın. Mesela kardeşinin odasını hangi renk boyayalım gibi konularda fikrini sorun. Kardeşi için bir şey alırken, mutlaka onun için de bir hediye alın. Kardeş kavgalarında kendinizi olayların dışında tutun, karışmayın, hakem olmayın! ‘kim başlattı?’ ‘ne oldu?’ soruları tehlikelidir. Problemi çözebileceklerine dair olumlu ifadeler kullanın. ‘neden devamlı kavga ediyorsunuz’ yerine ‘eminim ki kendi aranızda problemlere çözüm bulacaksınız’ demeniz daha doğrudur. Büyük çocuğa ‘sen büyüksün idare ediver demeyin’
Bu dönemi her çocuk farklı şekilde yaşayacağını belirtmiştim. Bütün bu önlem ve hazırlığa rağmen çocuk bebeği kabullenmekte zorlanıyorsa çocuğun mutlaka psikolojik destek alması şarttır. Bu süreçte güçlü olmanız, önceden bir program hazırlamanız ve bir psikolog yardım almanız hem sizin, hem de çocuğunuzun psikolojisi açısından çok faydalı olacaktır.

Yeni kardeşin sizin ve çocuğunuzun hayatına mutluluklar getirebilmesi, sağlıklı kardeş ve aile ilişkilerine sahip olabilmeniz, kendi ile barışık, mutlu çocuklar yetiştirmeniz dileğiyle.
ÇOÇUK, ERGEN, ÇİFT VE AİLE TERAPİSTİ
MELİKE AKÇAY
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Melike AKÇAY'ın Yazıları
► Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Psk.Cansu ZAKİROĞLU
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Psikolojik Sorunlar Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:32
Top