2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ruminasyon
YAZI #7733 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Ekim 2023
Hayatınızdaki problemlere karşı çözüm yolu üretmek yerine tekrar tekrar problemler üzerinde düşünüyor ama bir türlü harekete geçmiyor musunuz? Peki, olumsuz duygulara kapılıyor ancak kendinizi bu duygudan uzaklaştırmak yerine daha olumsuz duygular hissetmenize yol açacak şekilde düşüncelere dalıyor musunuz? O zaman gelin “Ruminasyon” kavramını birlikte inceleyelim.
Olumsuz duyguların meydana gelmesinde ve süreklilik göstermesinde etkili olan durumlar üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında ruminasyon kavramının sıklıkla incelendiği görülmüştür. Ruminasyon, bir konu etrafında dönen düşüncelerin, düşünceyi tetikleyen çevresel bir etmen olmadığında dahi tekrar tekrar zihinde yer edinmesi olarak açıklanabilmektedir. Ruminasyonlar, bir diğer anlamıyla ruminatif düşünceler, kişinin bir problemle karşılaştığı zaman o problemle nasıl baş edebileceğini, problemi ortadan kaldırmaya yönelik nasıl çözüm yolları üretebileceğini düşünmek yerine problemin olumsuz yönlerine ve kişide yarattığı olumsuz duygulara odaklanarak kendini olumsuz ruh haline sürüklemesine neden olabilmektedir. Kişi bir çözüm yolu üretebilse dahi zihninde tekrarlayan olumsuz düşüncelere ve olumsuz düşüncelerin onda yarattığı olumsuz duygulara odaklanmaktan, çözüm yolunu hayata geçirme konusunda büyük zorluklar yaşayabilmektedir.
Ruminasyonun (ruminatif düşünce) kişinin kendisi, başkaları, geçmiş, şimdiki zaman, gelecek, tamamlanmış, tamamlanmamış veya daha farklı durumlarla ilgili olarak ortaya çıkabildiği görülmektedir. Düşüncelerin özelliklerine bakıldığında ise bu düşüncelerin istemsiz bir şekilde oluştuğu, çoğunlukla olumsuz içerikli olduğu ve ortadan kaldırılmasının oldukça zorlayıcı olabildiği görülür. Dolayısıyla uzun süreli etki sahibi olan ruminasyon, kişinin hayatındaki sosyal alanlarda sıklıkla problem yaşamasına ve işlevselliğinde bozulmaların meydana gelmesine neden olarak kişinin psikolojik sorunlar yaşama olasılığını arttırabilmektedir. Ruminasyonun çoğunlukla depresyon, anksiyete gibi problemlerle ele alınsa da travma sonrası stres bozuklukları, yeme bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklarla birlikte de deneyimlendiği görülebilir.
Problem çözme becerilerinin geliştirilmesine yönelik alıştırmalar yapmak ve sosyal yaşantıya ağırlık vermek ruminasyonu azaltmaya katkı sağlayabilir. Ruminasyonu azaltma, durdurma noktasında önemli olan ilk adım ruminasyon yapıyor olunduğunu fark etmektir. Özellikle olumsuz duygudurum ne kadar yoğunsa ruminasyonun da o kadar büyük olacağı görülür. Dolayısıyla duyguları fark etmek ve duygular üzerine çalışmak, bunun için de duygulara neden olan düşünceleri saptayabilmek önemlidir. Bu düşüncelerin içeriği neleri kapsıyor? Ortak bir kümede toplayacak olduğumuzda bu küme hangi konuyu içeriyor? Sorularına cevap verebilmek ruminatif düşüncelerin kaynağına ulaşmaya katkı sağlayabilir. Ruminatif düşüncelerin arttığı fark edildiğinde bu düşüncelerin akılda yer etmesine neden olacak bir olay yaşandı mı, çevrede tetikleyici bir unsur var mı? Sorusuna odaklanmak, ruminatif düşüncelere neden olan olayları belirlemeye yardımcı olabilir. Eğer bir olay yaşandıysa ve bunu belirlendiyse, bu olaya yönelik bu şekilde düşünmek yerine, alternatif olarak bu olaya daha işlevsel, daha farklı nasıl yaklaşabilirdim? Şeklinde sorgulamalarda bulunulabilir. Bu aşamalar kısa sürede ruminasyon etkisinden uzaklaşmaya katkı sağlayabilir ancak ruminatif düşüncelerle baş edebilmek kolay değildir ve profesyonel bir destek almak bu konuda daha uzun vadeli sonuçlar elde etmeye olanak sağlar.

Kaynakça:
• Armutlu, İ. (2019). Belirsizliğe tahammülsüzlük, dürtüsellik, ruminasyon ve genel erteleme eğiliminin psikolojik belirtiler ile ilişkisi (Master's thesis, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
• Bugay, A., & Erdur-Baker, Ö. (2011). Ruminasyon düzeyinin toplumsal cinsiyet ve yaşa göre incelenmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 4(36), 191-199.
• ÖNDER, F. C., & UTKAN, Ç. (2018). Bilinçli farkındalık ve algılanan stres ilişkisinde ruminasyon ve olumsuz duygu düzenlemenin aracı rolü. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(3), 1004-1019.


Uzm. Psk. Damla KANKAYA
Psikolog Tuğçe YILDIRIM
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Ruminasyon (Zihinsel Geviş Getirme) Psk.Dnş.Müjgan SONUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ruminasyon' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top