2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Cilt Yapısında, Her Yaşta Hassasiyet Ortaya Çıkabilir.
YAZI #1216 © Yazan Dr.Emine Özge AYABAKAN | Yayın Eylül 2011
Her cilt yapısında, her yaşta hassasiyet ortaya çıkabilir.
Hassas ciltler, koruma fonksiyonu bozulmuş, kızaran, yanan, kabuklanan bir cilt yapısıdır. Hassasiyeti ortaya çıkaran nedenler arasında sigara, alkol, az uyku, iklim, güneş ışınları, cildin en üst tabakasının zayıflığı, bağışıklık sisteminde bozukluklar, kalıtımsal hastalıklar sayılabilir.
Yaşam şartları, çevresel etkiler altında yorulan, yıpranan insanların ciltlerini gözlemlediğimizde, karşımıza hassas cilt çıkar. Sinir sistemi strese bağlı olarak aşırı gerildiğinde, cildin sinirlerinde de duyarlılık oluşur. Bunun sonucunda dağınık cilt kızarıklıkları ortaya çıkar, kılcal damarlar genişler.
Hassas cilt sağlıklı koruma yapamaz. Cilt kolayca morarır.Tahriş edici maddeler de hassas ciltleri yıpratır. Yaşı genç olduğu holde cildi kırışanlara ençok önlem alınmamış hassas cilt yapısında görürüz. Hastalıklar, iklim şartları, ruhsal durumların etkisiyle ortaya çıkan ya da irsi olan hassasiyet, zamanla ciltte lekeler, iltihaplı sivilceler kırışıklıklarla karşımıza çıkar.
Hassas derinin dermatologlar tarafından ve cilt tayini yapılarak incelenmesi gerekir. Deri alerji testleri (yama testi) yapılarak sebeb araştırılabilir. Hassas cilde sahip olan kişi uzun süreli bir programa alınarak cilt sağlığı yeniden kazandırılır. Bunun için öncelikle var olan damarlar lazer yöntemi ile yok edilip, mezoterapi, PRP gibi yöntemlerle kollajen dokusu yeniden sağlamlaştırılır.Uygun dermokosmetik ürünlerle kişi takip edilir. Hastalar, uygun ürünler, yumuşak temizleyiciler, su bazlı nemlendiriciler, kimyasal içermeyen koruyucularla takip edilmelidir. Makyaj ürünleri, kullanılan ojeler bile doktora danışılmalı duyarlılık yapmadığına emin olunmalıdır.
Genellikle kuru, allerjik reaksiyonlara eğilimli hassas cildin özel bakıma ihtiyacı vardır. Beslenmede aşırı acı, baharatlı yiyeceklerin, kızarıklık artırıcı etkileri vardır. İç bakım dediğimiz beslenme düzeni cilt sağlığı açısından çok önemlidir. Zeytinyağ, elma, balık,yoğurt gibi yiyecekler daha çok tercih edilebilir. Rahatlatıcı etkisi olan papatya,ebegümeci, anason çayları önerilebilir. Ayrıca aşırı sıcak , soğuk ,rüzgarlı ortamlarda cilt koruyucu kremler ihmal edilmemelidir.

Dermatoloji Uzmanı
Dr.Emine Özge Ayabakan
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine Özge AYABAKAN Fotoğraf
Dr.Emine Özge AYABAKAN
İstanbul
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Emine Özge AYABAKAN'ın Yazıları
► Alınganlık (Aşırı Hassasiyet) Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Cilt Kanserleri Op.Dr.Onur SAKA
► Cilt Kanseri Dr.Erhan ŞAFAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Her Cilt Yapısında, Her Yaşta Hassasiyet Ortaya Çıkabilir.' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:55
Top