2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aşırı Terlemenin Önüne Geçilebilr…
YAZI #1218 © Yazan Dr.Emine Özge AYABAKAN | Yayın Eylül 2011
AŞIRI TERLEMENİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLR…
Sıcak havalarda daha belirgin hale gelen aşırı terleme problemi hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara yol açar.
Terleme insanlarda doğal olarak gözlenen bir olay olduğu gibi birçok kişinin sosyal yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun haline gelebilir. Aşırı terleme sempatik sinir sistemi dediğimiz sistemin fazla uyarılması ile açığa çıkar.
Ruhsal ve fiziksel sorunlara yol açan, sosyal yaşamı zorlaştıran terleme, en sık ellerde, koltuk altında, ayak altlarında, yüzde ve gövdede oluşabilir. Tedavi ile önüne geçilmesi gerekir.
Aşırı terleme sonucu, yapılan işlerde güçlük çekilmekte hem de sosyal olarak kişileri rahatsız etmektedir. Terleme stresle birlikte gelişiyorsa kişi terleyeceğini bilerek daha huzursuz , sıkıntılı olur bu kısır döngü, daha fazla terlemeye yol açar.
Aşırı terleyen alanlarda bakteri ve mantar infeksiyonuna bağlı olarak kötü koku, ağrılı siviceler, ekzema gibi cilt hastalıkları ortaya çıkabilir.
Tedavi seçimi, etkinlik ve takip açısından dermatoloji uzmanlarına mutlaka danışılması gereklidir.
Aşırı terleme tedavisine başlanmadan önce basit bir laboratuar incelemesiyle kan tetkikleri, kan şekeri, tiroid hormon değerlendirilmesi yapılır. Kişinin öncelikle kilo durumu incelenir. Aldığı ilaçlar gözden geçirilir. Hastanın menopozda olup olmadığı araştırılır. Bu durumların hiçbirinde sorun saptanmaz ise doğuştan sempatetik sinir sisteminin aşırı çalıştığı kanaatine varılabilir.
Terleme GENELLİKLE, herhangi bir hastalığa bağlı olmaksızın ortaya çıkar. Bu duruma da "primer hiperhidroz" adı verilir.
Aşırı terleme koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı gibi bölgeselse, öncelikle dıştan uygulanan, terlemeyi engelleyici solüsyon ve kremler kullanılır.Yanıt alınamadığı durumlarda ise deri içine küçük dozlarda botoks enjeksiyonu uygulanabilir. Botox tedavisinde herhangi bir risk almamak açısından Dermatoloji uzmanlarınca yapılması önerilir.
15-20 noktaya ince bir iğneyle enjeksiyon yoluyla uygulanır. Etkisi 12 ay kadar sürer. Tekrar eden uygulamalarda etki süresi uzar.
Aynı zamanda terlemeyi azaltmaya yönelik İontoforez yöntemi (elektrik akımı ve mineral partiküller ile ter üretiminin yavaşlatılması) ve seçilmiş hastalarda kısa süreli ağızdan ilaç tedavisi de yapılabilir.
İyontoforez yönteminde küçük su banyosu içinde el veya ayaklara hafif elektrik akımı verilmektedir. Sık tekrarlanması gerekmektedir. Hafif ve orta derecede terlemesi olan hastalarda oldukça iyi cevap alınmaktadır.Evde uygulama açısında pratik bir yöntemdir.
Bu yöntemlerle yanıt alınamayan seçilmiş bazı hastalarda son olarak cerrahi teknikler uygulanabilir. Risk açısından enson tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.


Dermatoloji Uzmanı
Dr.Emine Özge Ayabakan
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emine Özge AYABAKAN Fotoğraf
Dr.Emine Özge AYABAKAN
İstanbul
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Emine Özge AYABAKAN'ın Yazıları
► Alınganlık (Aşırı Hassasiyet) Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Aşırı Terleme ve Tedavisi Dr.Esin BARAK
► Aşırı Aktif Mesane (Aam) Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Aşırı Terleme (Hiperhidrozis) Prof.Dr.Kenan Can CEYLAN
► Aşırı Terleme (Hiperhidroz) Op.Dr.Erkan YILDIRIM
► Aşırı Terleme Nedenleri Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gıda Alerjisi ve Aşırı Duyarlılık Prof.Dr.M.Hakan YÜCEYAR
► Hirsütizm (Kadınlarda Aşırı Tüylenme) Prof.Dr.Gürcan KISAKOL
► Aşırı Terleme ve Klipsli Ets Tedavisi Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Aşırı Terlemenin Önüne Geçilebilr…' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:58
Top