2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Mutluluk
YAZI #2490 © Yazan Esra GÜRKAN | Yayın Mart 2015
Kelime anlamıyla ‘evlilik’ ‘iki kişinin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesidir’.
Peki günümüzde evlilik böyle tanımlanabilir mi?
Kişilerin özgürlüklerini kaybetmeden, hem arkadaş hem de sevgili olabilmeleri, aynı zamanda aile düzenine zeval getirmemeleri mümkün müdür?
Elbette mümkündür… Asıl soru NASIL?
Size mutlu bir evlilik için gerekli olan davranış biçimlerinden bahsedeceğim, fakat hayat her zaman çok kolay olmayabiliyor. İş temposunun oldukça yoğun olduğu bir dünyada yaşam mücadelesi veriyoruz ve bu durumun yarattığı stres faktörleri, ikili ilişkilerimizi de zaman zaman çıkmaza sokabiliyor.
Bu tarz durumlarda, bizler daha ben merkezli olabildiğimiz gibi bazı davranışsal becerilerimizi de kaybedebiliyoruz. Bu durumun yarattığı iletişim kopukluğu tartışmalara hatta kavgalara bile sebep olabiliyor.
İşte asıl mesele, içine girdiğimiz bu çıkmazla nasıl baş edeceğiz?
Bilimsel araştırmalara göre aşkın ömrü 12 ile 18 arasında son bulmakta. Peki, evliliği ayakta tutan duygu aşk mı? Öyle görünebilir fakat mutlu bir evlilik için vazgeçilmez olan olgu aşk değil.
Aşk elinizden uçup gittiğinde, sevgi ve saygıyı kendinize saklayabilmeniz çok önemli ve tabi ki sürekli duyduğumuz ama uygulamakta güçlük çektiğimiz birçok davranış biçimini de göz ardı edemeyiz.
Örneğin, evlilikte mutluluğun öncelikli kuralları; dinlemek, empati yapabilmek ve eşimizi olduğu gibi kabul etmeyi öğrenebilmektir.
Karşımızdaki kişinin, iletişim kanallarının bizimki ile aynı olmasını beklemek oldukça büyük bir hatadır. Doğru olan, onu sükûnet ile dinlerken, gerçekten hangi davranışı ne için sergilediğini, ne hissettiğini ve konuyla ilgili düşüncelerini, kendimizi onun yerine koyarak anlamaya çalışmaktır.
Peki bunlar, kişileri ömür boyu bağlı kılmak ve mutlu bir evlilik sürdürmelerini sağlamak için yeterli mi?
Elbette değil!
Evliliği bir inşaat gibi düşünürsek, sağlam bir temel, inşaatın olası tehditlere karşı ayakta durmasını sağlayabilir ama içinde konforlu yaşayabilmek, güvende ve huzurlu hissetmek, yaşam alanlarını genişletmek için temelin sağlam olması yeterli değildir.
Her bireyin hayattan beklentileri farklıdır. Kişi eğer beklentilerinin ne olduğunu, hayattan ne istediğini doğru analiz edebilirse, sağlıklı iletişim kurması da kolaylaşacaktır.
Öncelikle, kendi duygularımızı, güçlü ve zayıf yönlerimizi, motivasyon yollarımızı keşfedip, kişisel farkındalığımızı arttırarak, özgüvenimizi güçlendirebiliriz, böylece eleştiriye açık, daha anlayışlı ve öngörülü bir birey olma yolunda bir adım atmış oluruz.
Bu yaklaşım, eşimizle doğru iletişim kanallarını bulmamızı da sağlayacaktır!!!
Ama tabi ki bu da mutlu bir evlilik için yeterli değil!
Sadece ben demeden, biz olmayı, paylaşmayı, ortak zevkler geliştirmeyi ve güvenmeyi öğrenerek eşimizin arzularına, zevklerine, düşüncelerine önem vererek, müşterek olguyu yakalayabiliriz…
İşte şimdi sağlam bir temel attık, bütün katları tamamladık ve eşimizle birlikte, bahçemizde keyifle kahvemizi içebiliriz

ESRA GÜRKAN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra GÜRKAN
İstanbul
Psikolog / Psk.Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Esra GÜRKAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Mutluluk' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top