2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimi Korkusunu Aileler Tetikliyor
YAZI #2458 © Yazan Dt.Şeniz YEŞİLKAYA | Yayın Mart 2015
Şeniz Yeşilkaya, diş hekimi korkusunun çevresel faktörler, ailelerin yanlış yönlendirilmeleri ve yanlış deneyimlerden kaynaklandığını söyledi.

Şeniz Yeşilkaya, yaptığı açıklamada, diş hekimi korkusunun üç temel nedeni olduğunu dile getirdi. Birinci sırada aileden, okuldan, iş yaşamından ya da kişinin sosyal hayatında yer alan gruplardan aldığı yanlış duyumları kapsayan çevresel faktörlerin geldiğini ifade eden Yeşilkaya, “Olumsuz algıyı yaratan bir diğer faktörü de ‘yanlış deneyimler’ olarak adlandırıyoruz. Yanlış deneyimlerin temelinde hatalı ya da eksik diş hekimi tedavi uygulamaları yer alıyor. Diş hekimi fobisini yaratan olumsuz faktörlerden biri de ailelerin yanlış yönlendirmeleri. ‘Yaramazlık yapma seni dişçiye götürürüm’, ‘Yemeğini çabuk ye, yoksa dişini çektiririm’ gibi korkutmalar çocukluktan başlayarak, bireyin ömür boyu diş tedavisinden kaçmasına ve yaşam boyu bir fobiye sahip olmasına neden olur.” dedi.

Bir çocuğun diş hekimi korkusunu yenmesinde aileye büyük görev düştüğünün altını çizen Yeşilkaya, çocuğun yapısına uygun klinik ya da muayenehane seçilmesi gerektiğini söyledi. Yeşilkaya, “Bu noktada dekor, müzik, oyun odaları ve personelin ilgisi büyük önem taşır. Başlangıç tedavileri kısa tutulmalı, seanslar eğlenceli hale getirilmelidir. Çocuk hasta düzenli olarak bilgilendirilmelidir. Ağız ve diş sağlığı bilinci kişiye küçük yaşta kazandırılmalıdır. Aileler bu sürece destek olmalı, hekim ve çocuk arasında olumlu köprü oluşturmalıdırlar.” diye konuştu.

http://www.cihan.com.tr/news/892421-Dt-Yesilkaya-Dis-hekimi-korkusunu-aileler-tetikliyor-CHODkyNDIxLzE=
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Şeniz YEŞİLKAYA'nın Yazıları
► Diş Hekimi Korkusu Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimi Korkusunu Aileler Tetikliyor' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:49
Top